GOVORI I VUČIĆ! NIKAD VIŠE NE SMEMO ĆUTATI! Večeras u Novom Sadu obeležavanje godišnjice Oluje
Alo! Ilustracija /J.V.

Prvi put Dan sećanja obeležava se u Novom Sadu. Prethodnih godina to je bilo u manjim mestima u kojima živi veći broj izbeglica iz Krajine.

- Obično smo birali manja mesta, išli smo od Veternika, Futoga, Busija, svih mesta gde su nastanjeni Krajišnici. A Novi Sad je mesto koje je procentualno primilo najviše Krajišnika - poručio je predsednik Aleksandar Vučić, dok je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potresnim video-snimkom na društvenim mrežama pozvao građane da u što većem broju dođu na Trg slobode.

CRNA LISTA

Ono što je posebno važno, kako naglašavaju sagovornici Alo! novina, jeste to da Srbija već desetak godina ne ćuti, za razliku od perioda pre toga, kada smo se maltene ponašali kao da se stidimo što smo bili žrtve tako velikog zločina. Tek dolaskom Vučića na vlast, kako kažu, počeli smo dostojno da obeležavamo Dan sećanja i zato je jaka simbolika toga da je skup ove godine upravo u Novom Sadu.

Politički analitičar Stevica Deđanski ima baš takvo viđenje:

GOVORI I VUČIĆ! NIKAD VIŠE NE SMEMO ĆUTATI! Večeras u Novom Sadu obeležavanje godišnjice Oluje

Alo

 

- Za razliku od vlasti pre Aleksandra Vučića, kada smo se stideli svega, zaboravili naše žrtve i heroje, sada ne želimo više da ćutimo. Srbija obeležava sva svoja stradanja zato što to ne treba nikad da se zaboravi da nam se nikad ne bi ponovilo. Zajedničko obeležavanje sa RS i „Bljeska“ i „Oluje“ i početka NATO bombardovanja i svih stradalih u svim ovim ratovima zaista je jedan preporod Srbije. Posebno želim da skrenem pažnju na snimanje filmova o istini koja se nama desila. Sad imamo „Zaspanku za vojnika“, „Daru iz Jasenovca“ i uskoro izlazi „Oluja“. Konačno se radi na nacionalnom oporavku Srba, ne zato što mi nekog mrzimo, nego što ne želimo da nam se ponovo desi da nas ubijaju u izbegličkim kolonama ili da nas bacaju u jame.

Savo Štrbac, koji vodi Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“, ističe da se u njihovoj evidenciji nalaze imena 1.881 poginulog i nestalog Srbina iz ove akcije i posle nje, od čega je čak 66 odsto civila.

GOVORI I VUČIĆ! NIKAD VIŠE NE SMEMO ĆUTATI! Večeras u Novom Sadu obeležavanje godišnjice Oluje

Alo

 

- Tri četvrtine tih civila bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama je i 555 žena - opisuje Štrbac.

MNOGO PROBLEMA

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, konstatuje da je „Oluja“ najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata, a cilj te zločinačke akcije je bio uništenje srpskog naroda. 

GOVORI I VUČIĆ! NIKAD VIŠE NE SMEMO ĆUTATI! Večeras u Novom Sadu obeležavanje godišnjice Oluje

Alo

 

- Srbija treba da insistira i traži da se u Hrvatskoj zabrani proslava ove zločinačke akcije. Posebno je važno da traži dijalog s Hrvatskom o rešavanju brojnih problema tog naroda: imovinska, stečena i statusna prava, nestala lica, zaštita srpskih veterana koje progoni hrvatsko pravosuđe, procesuiranje svih odgovornih za zločine koji su počinjeni - kaže Linta za Alo!

 

250

hiljada Srba ubijeno i proterano u Oluji

66

odsto ubijenih bili su civili

30

odsto ubijenih bile su žene

GOVORI I VUČIĆ! NIKAD VIŠE NE SMEMO ĆUTATI! Večeras u Novom Sadu obeležavanje godišnjice Oluje

Profimedia

 

Optužnica protiv četiri oficira

Podsetimo da je ove godine Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog, kako se navodi, zločina nad srpskim civilima u akciji „Oluja“. Oni su 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada. Tada je ubijeno 13 civila, među kojima šestoro dece.

GOVORI I VUČIĆ! NIKAD VIŠE NE SMEMO ĆUTATI! Večeras u Novom Sadu obeležavanje godišnjice Oluje

Alo

 

Protest u centru Zagreba

Više nevladinih udruženja i centara iz Zagreba i Sarajeva okupilo se juče u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u znak sećanja na, kako navode, ubijene i proterane Srbe u „Oluji“. Sa tog mesta poručili su da za njih suočavanje s ovim zločinom treba da bude put pomirenja, a ne razdora i da ne treba da bude put slavlja, nego put razumevanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (80)

Loading
Мијо

04.08.2022 08:06

Никада овај дан неће бити заборављен нити ћемо икада Хрватима опростити ово злодело које су почини над нашим народом.

Ратко

04.08.2022 08:09

Непоновило се никада више овако нешто. Ово је најстршији злочин који је почињен над нашим народом од стране усташа. Памтићу овај дан и овај час док сам жив и никада им ово злодело нећемо опростити нити заборавити.

Jela

04.08.2022 08:11

Veliki je to iskorak što se Srbija već više godina osmelila da ne ćuti o stradanju svoga naroda i to je definitivno zasluga Vučićeva. Srbi nikada ne smeju dozvoliti da naša stradanja padnu u zaborav.

Милоје

04.08.2022 08:12

Овај злочин који је почињен над нашим народом никада неће бити заборављен.

Marko

04.08.2022 08:13

I dok Hrvati slave, mi u Srbiji tugujemo nad jezivom sudbinom našeg naroda u toj zločinačkoj oluji. Nikada da nam se takvo stradanje više ne ponovi. Slava svim postradalima.

Јанко

04.08.2022 08:14

За овај монструзми злочин који су Хрвати починили над нашим народом ће одговарати кад тад правда је спора али увек достижна али они су одавно кажњени бог све види. Овај злочин који је почњен над нашим народом никада неће бити забораљвен.

GG

04.08.2022 08:15

Drago moje da se ovaj put sećanje na zločinačku oluju održava u Novom Sadu, tu ima najviše Krajišnika, koji su proterani sa svojih ognjišta. I uvek da se sećamo ovog zločina, ali nikada da ne zaboravimo.

Marko

04.08.2022 08:17

To je de fakto zločin bez kazne. Ono što je srpski narod preživeo na ovim prostorima, niko nije. Neka je večna slava svim postradalima u oluji, a na nama je da nikada ne zaboravimo ono što su nam Hrvati uradili i još danas slave te svoje zločine, a ovamo su mi kao evropska država koja promoviše nekakvu demokratiju. To posebno boli.

Горан

04.08.2022 08:18

Етничко чишћење нашег народа је почињено од стране Хрвата и овај злочин никада неће бити заборављен нити опроштен. Бог ће све Хрвате казнити за ова злодела која су починили над нашим народом.

hajduk

04.08.2022 08:20

Pijetet za sve žrtve zločinačke oluje. Sećajmo se, obeležavajmo svoja stradanja i na sve načine tražimo pravdu za naš postradali i proterani narod. Pravda jeste spora, ali dostižna.

Slave

04.08.2022 08:26

овако нешто никад да се не понови

Nela

04.08.2022 08:29

Србија више неће ћутати и трпети никаква понижења

Momir

04.08.2022 08:30

Statistika je neumoljiva i zaista je neshvatljivo da još niko nije odgovarao za zločin u Oluji ,bar nad civilima .Nije se to desilo pre sto godina nego nedavno i dokaza ima sasvim dovoljno,ali EU štiti svoje čedo koje je i stvorila .

Zoran

04.08.2022 08:33

Oluja je bila nastavak NDH politike u Hrvatskoj prema Srbima, nakon 50 godina.

mila

04.08.2022 08:36

Oluja je pogrom koji Srbija nikada nece zaboraviti.Srbija vodi odgovornu politiku, a Hrvatska i dalje provocira i proslavlja Oluju.

radikali poklonili

04.08.2022 08:41

Zašto u Novom Sadu a ne u Veterniku, Futogu ili Busijama.

Nada

04.08.2022 08:48

Naša obaveza je da ne zaboravimo ni jednu žrtvu koja je pala za srpski rod i srpsku zemlju!

Željko

04.08.2022 08:49

Moramo konačno da izvršene zločine prema Srbima zovemo pravim imenom, dužni smo prema našem namučenom, napaćenom i postradalom narodu u Hrvatskoj da to kažemo bez ustezanja!

milica

04.08.2022 08:49

Obelezavanjem godisnjice Oluje pokazujemo da nikada vise necemo dozvoliti da se tako nesto dogodi.Oluja je strasan zlocin nad Srbima,koji su pocinili Hrvati!

Sandra

04.08.2022 08:50

Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić nikada taj zločin prema Srbima neće zaboraviti i prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince!

milica

04.08.2022 08:50

Srbija nikada nece zaboravi ovaj zlocin koji predstavlja najvece etnicko ciscenje posle Drugog svetskog rata.Aleksandar vucic je jedini iskreni predsednik, on nikada nece izdati srbiju kao sto je to uradila vlast pod Milosevicem , ziveo vucic nas pravi patriota i rodoljub!

milica

04.08.2022 08:51

"Oluja" je bolna tacka u istoriji naseg naroda. Nikada je necemo zaboraviti.Najviše mi je žao dece koja su ovo pretrpela!

Dejan

04.08.2022 08:51

Godišnjiica Oluje je prilika da svi shvate koliko je važno pomirenje naroda koji žive na Zapadnom Balkanu, ali i kažnjavanje onih koji su zločine počinili. Bez takvog razmišljanja nema trajnog mira i bolje budućnosti za sve koji žive na ovim prostorima.

milica

04.08.2022 08:53

Oluja je, sasvim sigurno, jedan od najvećih i za nas Srbe najbolniji zločin dvadesetog veka!"Oluja" se nikada vise nece dogoditi nasoj zemlji. Zrtve ovog progona cemo uvek pamtiti .

Vida

04.08.2022 08:54

Nezapamćene razmere monstruoznih zločina počinjenih u 'Oluji' obavezuju čitav srpski narod da nikada ne zaborave i nikada ne oproste ovaj ustaški pir. Vučić je pravi lider srpskog naroda.

Sinisa

04.08.2022 09:06

To sto se nama desilo nije se desilo ni jednom narodu u Evropi.Proterati tolike ljude sa svog ognjista je zlocin.

Sinisa

04.08.2022 09:06

To sto se nama desilo nije se desilo ni jednom narodu u Evropi.Proterati tolike ljude sa svog ognjista je zlocin.

Veljko

04.08.2022 09:20

Hrvatska kroz istoriju stalno pravi stravicne zlocine nad Srbima, a onda ulaze ogroman novac u zataskavanju tih zlocina, ali istina se sakriti ne moze i Srbija nikada vise nece cutati o tim zlocinima.

aleksandar

04.08.2022 09:41

Trgovina ljudskim organima je unapređena pre tri godine, kad je naš precednik doneo ukaz po kojem su SVI SRBI DOBROVOLJNI DONORI ORGANA. I to ide u "međunarodnu razmenu". Mi njima srce, a oni nama k... A onda - gledajte na drugu stranu , prema Jasenovcu !

Mladjana

04.08.2022 09:57

Tesko je gledati kako se neko smeje i raduje se sto je toliki narod proteran.Jos teze je gledati kako Hrvati to proslavljaju, a zapad nema nista protiv.,da se to proslavlja.

Miladin

04.08.2022 10:03

Obelezavamo tuznu godisnjicu progona naseg naroda.Toliki ljudi ostadose bez doma a niko se na zapadu nije setio da je to ipak genocid.Nisu proterani neki ratnici ili vojnici vec citave porodice.

Silvan

04.08.2022 10:11

Tuzan je ovo dogadjaj i najbolje je da bude obelezen u Novom Sadu.Tu je naslo svoj dom najvise Srba.Jos je tuznije sto zapad uopste ne uzima za ozbiljno, stradanje i proterivanje tolikih ljudi.Tu se lepo vide dvostruki arsini zapada.

Marina

04.08.2022 10:16

Treba obeleziti i secati se svih zrtava nastradalih u Oluji.

Sreten

04.08.2022 10:20

Ima li nesto tuznije, nego morati da napustis zauvek svoj dom?Ima li nesto tuznije od toga da sve sto si stekao ti bude oduzeto i cela porodica bude proterana sa svog ognjista?Mi, Srbi,ne smemo to nikad zaboraviti.

Danica

04.08.2022 10:26

Oluja je nekažnjeni zločin bez presedana.

Danica

04.08.2022 10:28

Kad tad će Hrvatska odgovarati za ovu srmanu akciju koja je praćena zverskim ubistvima civila, žena, dece.

Ivana

04.08.2022 10:30

Oluja je genocid nad srpskim narodom u ustaškoj Hrvatskoj.

Pavle

04.08.2022 10:31

Nikada da ne zaboravimo zločine koju su počinjeni nad srpskim stanovništvom

Pavle

04.08.2022 10:31

Nikada da ne zaboravimo zločine koju su počinjeni nad srpskim stanovništvom

Sava

04.08.2022 10:31

Srbija više nikome ne ćuti jer je zahvaljujući Vučiću Srbija postala zemlja koja gleda isključivo svoj interes.

Ljubica

04.08.2022 10:34

Večeras u Novom Sadu obeležavanje godišnjice Oluje i podsećanje sveta na fašoističku Hrvatsku.

Ana

04.08.2022 10:34

Ne smemo zaboraviti sve neduzne zrtve zlocinackih akcija

Бисенија

04.08.2022 10:35

Срби су одавно престали да ћуте. Само што се сад много даље чујемо.

deda

04.08.2022 10:46

Srpske žrtve nikada neće biti zaboravljene!

Patriota

04.08.2022 10:47

Svaka čast što je uvedena ceremonija za spomen žrtava u tim strašnim zločinima.

Milan

04.08.2022 10:48

Ne smemo ćutati o pogromu nad Srbija u oluji 1995 godine!

Gari

04.08.2022 10:48

Srbija se neće smiriti dok svi zločinci ne budu kažnjeni za svoja zlodela!!

Mato

04.08.2022 10:49

Vučić još jednom pokazuje da je državnik za primer, kako svi budući državnici treba da postupaju!

Laki

04.08.2022 10:51

Srbija ne zaboravlja na svoj narod, na sve te nedužne civile, pogotovo decu, Srbija im to nikada neće oprostiti!!!

Patriota

04.08.2022 11:34

Ceo svet ćemo iznova da podsećamo na Srpske žrtve!

Nemanja

04.08.2022 12:21

Pamtimo i nikada nećemo zaboraviti silna stradanja našeg naroda na prostoru Hrvatske i čitave bivše Jugoslavije.

Vlade

04.08.2022 12:37

U ova dešavanja treba svi da se uključimo, vlast, umetnici, sportisti, narod, naša stradanja moraju daleko da se čuju i vide.

Kole

04.08.2022 12:39

Ako budemo ćutali opet ćemo doživeti stradanje. Zločinačka akcija mora da se osudi.

stevo

04.08.2022 12:53

Nikada Srbija ne sme da zaboravi današnji dan i uvek treba da ga se secamo

sasa

04.08.2022 12:54

Veoma je važno da Srbija vodi računa o svojim žrtvama stradanja

stefan

04.08.2022 12:54

Niko nikada u Srbiji ne sme zaboraviti Oluju

stefan

04.08.2022 12:54

Niko nikada u Srbiji ne sme zaboraviti Oluju

Boka

04.08.2022 12:55

Mi Srbi treba da budemo ujedinjeni kada je u pitanje stradanje i nepravda našeg naroda i složno svi da stanemo jedni uz druge

Patak

04.08.2022 12:56

Nikada nećemo i ne smemo zaboraviti Oluju i stradali srpski narod.

Pavlovic

04.08.2022 12:57

Obeležavati moramo sve nemile događaje čuvajući ih tako od zaborava.

Bobica

04.08.2022 12:58

Na sve što su radili još organizuju i proslavu na taj dan i Evropa i svet ćute na to, nikad kraja nepravdi nad Srbima

Jovan

04.08.2022 13:00

Ceo svet je nem na taj genocid kao što su nemi i na dešavanje na Kosovu

Boka

04.08.2022 13:01

Mi Srbi smo navikli da se borimo sa nepravdom, ali prošlo je vreme kad smo bili gaženi i kad smo ćutali

Nata

04.08.2022 13:03

Treba da budemo ponosni na našu istoriju i na naše predke, nikom da ne ćutimo i ni pred kim glavu da ne saginjemo

Aleksandra

04.08.2022 14:57

Nema više ćutanja, jer istina o svakom zlu koje su Hrvati nanosili srpskom narodu mora ugledati svetlo dana. Pogrom Oluja je jedan od najtežih zločina koje je hrvatska vojska učinila Srbima u Krajini. Petrovačka cesta se pamti kao i svaka nevino prolivena srpska krv.

Sofija

04.08.2022 15:45

Nikada nećemo zaboraviti ovaj zločin niti ćemo ćutati o tome!

Lela

04.08.2022 15:47

Danas gori plamen 250 000 svecica za Srbe, zrtve Oluje.

Ana

04.08.2022 16:15

Oluja se ne sme zaboraviti kao ni žrtve koje je srpski narod tada podneo. Još uvek nažalost mnoge izbeglice nisu u Hrvatskoj ostvarile svoja prava.

Nina

04.08.2022 16:35

Вечерас ће цела Србија достојанствено обележити годишњицу Олује ,са жељом да се никад никоме не деси такав злочин !

Đorđe

04.08.2022 16:36

Srbija ne sme da zaboravi, Srbija neće da zaboravi, Srbija će pamtiti i dok postoji obeležavaće "Oluju"-zločin bez kazne.

Bilja

04.08.2022 16:55

Oluja moze biti put pomirenja ali tek onda kada Hrvati priznaju da je ta ista oluja bila etnicko ciscenje Srba.

Milica Milicic

04.08.2022 17:07

Poštujući žrtve,poštujemo naše poreklo i zemlju.

mika

04.08.2022 17:12

Najmanje sto mozemo je da negujemo secanja na zrtve!

jovana

04.08.2022 17:17

Nikada vise ne smemo da zozvolimo da se ponovi Oluja!

milica

04.08.2022 17:24

I posle 27 godina u hrvatskoj i dalje nisu spremni da se suoce sa svojom zlocinackom prosloscu!!!

miki

04.08.2022 17:29

Nevino prolivena krv nikada se ne sme zaboraviti!

Jovan

04.08.2022 17:39

Srbija se trk sa ovom vlašću okrenula svojim žrtvama, svojim stradanjima. Da se ne zaboravi!

Biljana

04.08.2022 19:23

Oprostiti možda možemo, ali zaboraviti nikad. Hrvati su ubijali nedužne Srbe i za taj zločin moraće da odgovaraju kad-tad.