POJEFTINJENJA KOJA BUDE OPTIMIZAM Dobri potezi Vlade Srbije 2022. godine u borbi protiv ekonomske krize
Foto: EPA/EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Godine pandemije su iza nas, koje su bez razlike uzdrmale ceo svet i naš region, ne samo na ličnom planu svakog od nas, već i ekonomije velikih i malih država u svim privrednim sektorima.

I taman kada su tržišni parametri pokazivali da se globalno javljaju naznake oporavka privrednih aktvinosti i ekonomskog rasta u većini zemalja, u februaru minule godine desio se taj nesrećni ratni sukob na krajnjem istoku našeg kontinenta.  

DA LI PREPOZNAJETE OVA DVA MINISTRA? Nekada su bili školski drugovi, a sada su kolege u Vladi! (FOTO)

Kriza sustiže krizu

Ubrzo se veći deo svetskih ekonomija našao ponovo u nestabilnosti, kao pre dve godine. I kao da to nije bilo dovoljno, već se ekonomskoj pridružila i energetska kriza kao posledica sankcija Zapada prema Rusiji. Nažalost, ni Srbija nije bila pošteđena ovih turbulencija i vlada naše zemlje je preduzela mere kako bi pomogla građanima i državi da se što uspešnije izbore sa mnogim izazovima koja su donela krizna vremena. Pre svega zbog rastuće inflacije, poskupljenja  hrane, struje i pada životnog standarda, ali i zbog nepredviđenih okolnosti zbog nabavke deficitarnih energenata za ovu grejnu sezonu, čije su cene na istorijskom maksimumu. 

Država se na vreme uhvatila u koštac sa izazovima

Na sreću svih nas, država se dobro pripremila za ovu zimu i obezbedila dovoljno rezervi  “plavog goriva”, za koju niko nije mogao da predvidi kakva će biti, ni da li ćemo imati dovoljno gasa za industriju i da svi domovi, bolnice, škole i vrtići budu ugrejani.

I sada kada smo ispratili staru koja i nije bila neka za pamćenje, red nalaže da u ovu Novu 2023. godinu uđemo sa optimizmom i nadom u bolje i srećnije dane. Pre nego što oni dođu, nije zgoreg da se prisetimo koje je sve dobre poteze Vlada Srbije preduzela u borbi protiv ekonomskih nedaća koje su zadesile našu zemlju, kao posledica rata u Ukrajini i sankcija međunarodne zajednice protiv Moskve, kojima se nismo pridružil, ali su se neminovno odrazile i na našu privredu i standard stanovništva.

POJEFTINJENJA KOJA BUDE OPTIMIZAM Dobri potezi Vlade Srbije 2022. godine u borbi protiv ekonomske krize

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

 

Uredbe koje su stavile rast cena pod kontrolu i sačuvale standard građana

Ono što je pre svega zaštitilo interese našu ekonomiju i građane jesu , pre svega potezi naših vlasti uobličene u stabilnom kursu domaće valute, kontrolisanoj ceni goriva, iako doduše poskupeloj, ali i dalje niskoj ceni struje i u ograničenim cenama osnovih životnih namirnica.

Kako se prase ne kolje uoči Božića, tako se i srpska vlada na vreme uhvatila u koštac s ekonomskim i energetskim vrtlogom koji je pretio da na zimu u Evropi i svetu sravni sve pred sobom. Tako je na sednici krajem jula meseca donela niz uredbi koje su se ispostavile u svakodnevnom životu kao mudri potezi koji su predupredili nekontrolisani rast cena goriva i hrane, a na taj način građanima Srbije olakšala pad standarda koji se prelio sa globalnog i na domaći teren. 

Pre svega, tu je Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi.

Ključ ove uredbe je, kako se navodi, ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta. 

Takođe, vlada je na istom zasedanju, takođe, usvojila i Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Pored mleka, ograničena je i cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

Članovi vlade usvojili su, takođe, izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte čime je njeno trajanje više puta produžavano do kraja 2022. godine, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije. 

Na istoj sednici, održanoj 28. jula 2022. godine doneta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza, pprodužena je i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

POJEFTINJENJA KOJA BUDE OPTIMIZAM Dobri potezi Vlade Srbije 2022. godine u borbi protiv ekonomske krize

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Pojeftinjenje koje budi optimizam

Iako nema još prostora da odahnemo i kažemo najgore smo pregurali, kraj prethodne godine ipak je doneo neko olakšanje i naznake da će ova godina biti bolja od prethodne. Sukob na krajnjem istoku Evrope još uvek nije okončan, ali desila su se najzad neka pojeftinjenja. Ona nam zbog dobrog prazničnog raspoloženja dozvoljavaju da verujemo da će možda isti efekat imati na vrednosti drugih usluga i proizvoda koji su istanjili budžete svih nas. 

Naime, od početka i tokom skoro cele minule godine svedočili smo divljanju cena nafte i naftnih derivata. Međutim, pred njen smiraj isto se dogodilo i sa vrednostima ‘’crnog zlata’’ na svetskom i domaćem tržištu, koje su se vratile u prihvatljive okvire. I tako, pre svega na radost svih vozača, već nekoliko nedelja cenovnici goriva na pumpama beleže konstantan pad.

S obzirom da su dani praznika, darivanja i doba kada jedni drugima upućujemo najlepše želje - red je da nam bude bolje. Da teški dani budu iza nas. Neka nam svima 2023. godina donese sreću, zdravlje i lični napredak. Starom kontinentu neka donese slogu i mir, našoj zemlji blagostanje i smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji. Inflacija nek’ zakoči, a cene hrane, struje i energenata da olabave i krenu stopama benzina i dizela. Zdravi bili!

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading