NE ODUSTAJE OD ŠTRAJKA GLAĐU! Poslednji intervju Vučićevića pre ulaska u ćeliju!
Foto: Alo/Alo

Ovo kaže Dragan J. Vučićević, glavni urednik Informera, u poslednjem intervjuu pred odlazak u zatvor, na koji je osuđen na osnovu skandalozne sudske presude zbog 'uvredljivih tvitova' o Jugoslavu Ćosiću!?! Vučićević ističe da je na sudu dokazao sve što je napisao o Ćosiću - da je 'šiptarski plaćenik' - ali da za sud to nije bilo bitno!?!

Neki ljudi se i dalje pitaju da li ćeš stvarno u zatvor...

- Da, idem! Moram, imam poziv. Pokazao sam ga mnogo puta u skoro svim medijima, i mi smo ga u Informeru objavili... Znate, kad ste osuđeni, kada dobijete poziv za zatvor, onda morate u zatvor. Čim uđem u CZ, obavestiću zatvorsku upravu da stupam u štrajk glađu i da imam dva zahteva. Jedan je revizija postupka na osnovu koga sam osuđen na šest meseci zatvora, a to je postupak po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića. Tražim da Drugi osnovni sud ponovo o tome odlučuje, da drugo sudsko veće odluči na osnovu dokaza, a ja nemam ništa protiv da se branim iz zatvora, da ostanem u ćeliji i svih šest meseci. Ne tražim uopšte da me puste pre isteka kazne. Drugi zahtev jeste da se pokrene zakonska inicijativa za dekriminalizaciju uvrede. Ovako definisano krivično delo uvrede je strašno velika opasnost za svakog novinara, ali i svakog građanina Srbije. Sudovi u Srbiji, nažalost, sude politički i donose krajnje kontradiktorne presude, koje u dobrom delu nemaju nikakve veze sa zakonom, pravom i pravdom. Ova moja kazna nema apsolutno nikakve veze sa zakonom! To kažu i svi pravnici i stručnjaci, advokati, nezavisni pravni stručnjaci koje smo angažovali...

Na šta se tačno odnosi presuda?

- Dakle, napisao sam na Tviteru za Jugoslava Ćosića da je šiptarski plaćenik. U toku suđenja, po njegovoj krivičnoj prijavi, mi smo dokazali da on to i jeste. Baškim Uljaj, kontroverzni albanski biznismen koji je Ćosiću plaćao velike sume novca, u SAD je osumnjičen za najteža krivična dela. To pišu albanski mediji, a pisali su i da je Uljaj finansirao OVK... Taj i takav čovek, dakle, finansira Ćosića. I mi napišemo u novinama da je Ćosić šiptarski plaćenik, a ja to napišem i na Tviteru, i onda mene osude na šest meseci robije...

Kleveta je 2012. godine dekriminalizovana, ali uvreda je ostala krivično delo...

- To je potpuno sumanuto i nenormalno! Lepo je to objasnio kolega Vlada Radomirović na televiziji. Vi sada, po tom zakonu, možete o nekome nešto najstrašnije da slažete i ne možete za to dobiti krivičnu prijavu. Ali ako nekoga uvredite, onda taj neko može da podnese krivičnu prijavu i otera vas na robiju. Uslovno rečeno, možete da lažete bez straha od zatvora, ali morate da pazite na svaku reč da slučajno nekoga ne uvredite!?! Jugoslav Ćosić u ovom konkretnom slučaju nije ni pokušao da demantuje da je šiptarski plaćenik. On je i sam u svom iskazu priznao da prima pare od Baškima Uljaja, odnosno od njegove firme. Priznao je, dakle, da je šiptarski plaćenik, ali je rekao da je njega taj termin uvredio!?! A uvređen je tako što sam o njemu izrekao istinu! To su neverovatne stvari.

Osim ove, očekuješ još dve krivične presude?

- Da. Uskoro bi mogla da mi stigne presuda po tužbi Dragana Spasića iz Trgovišta. Spasić je bio šef Dveri u Trgovištu kod Vranja. On je na Fejsbuku napisao da treba napraviti 'popis svih uticajnih SNS lica i u njihove kuće i stanove naseliti crnce i migrante i onda SNS ćerke i SNS žene dati tim crncima i migrantima na silovanje'!?! Ovo sve njega citiram... Onda sam na Pinku upitan šta mislim o tom čoveku i o tome šta je on napisao, pa sam rekao da je on bolesnik i da treba hitno da se leči ili da odgovara u skladu sa zakonom. Poziv na silovanje morao bi da bude kažnjen... Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Spasića, ali se odustalo. A onda je taj Spasić mene tužio za uvredu i Prvi osnovni sud u Beogradu me je prvostepeno krivično osudio takođe na šest meseci zatvora! Neverovatna zamena teza! Isto tako, sud je presudio da je to što sam Žaklini Tatalović na Tviteru napisao 'debelice' toliko strašna uvreda da treba da platim 200.000 dinara ili opet da idem šest meseci u zatvor!?!

Deo javnosti tvrdi da glumiš žrtvu jer si mogao da platiš 200.000 dinara...

- Mogao sam, ali nisam upravo iz svih ovih razloga koje sam pobrojao. Neću da platim zato što je ovo strašna nepravda! Ovo je moj čin protesta! Spreman sam da robijam svih šest meseci, nikakav problem. Ne tražim milost... Tražim da se promeni zakon, da se dekriminalizuje uvreda i da se ponovi postupak po Ćosićevoj tužbi. Ako je sve po zakonu, ako ništa nije politički namešteno, zašto ne ponove suđenje?! Zašto se plaše drugog sudskog veća? Suština je da sam ja, platio ili ne, robijao ili ne robijao, krivično osuđen, da sam sada zvanično kriminalac!? Kada vas osude za neko krivično delo, u ovom slučaju krivično delo uvrede, vama u dosijeu stoji da ste osuđeni kriminalac. Uskraćena su vam brojna prava u odnosu na one koji nisu osuđivani. A zašto sam ja izjednačen sa nekim ko je počinio teška krivična dela?! Zašto sam izjednačen sa razbojnicima, prevarantima, opasnim kriminalcima, pa i siledžijama, ubicama?! Zato što sam rekao istinu Jugoslavu Ćosiću?! E, zato idem u zatvor! Kao što ću, ako postane pravosnažna presuda za Spasića, opet otići u zatvor. Kunem se, pre ću da umrem nego što ću da platim tih 200.000 dinara! Nema priče, nema rasprave! Ovo je stvar principa. Šta je čovek bez principa? Šta osim vreće govana?! A ja evo pitam sve njih, te hejtere pljuvače, šta su oni spremni da urade za svoje ideale? Šta su oni spremni da žrtvuju?!

Ipak, opozicioni mediji pišu da je sve ovo predstava...

- Pre petnaest dana su tvrdili da lažem, da ne postoji presuda, a onda su tvrdili da lažem da ne postoji poziv za zatvor... Pa kada su videli da postoji i presuda i poziv za zatvor, rekli su da nema šanse da odem u zatvor. U 'Danasu' su prošle nedelje na naslovnoj strani napisali: 'Nikad neće u zatvor, živi bili pa videli'. Evo, ja se nadam da su i dalje svi oni živi i zdravi, hvala Bogu jesu, i šta sada kažu?

Pa šta će da kažu? Šta mislite?

- Na kolegijumu jednih dnevnih novina, dve televizije i tri portala imali su u petak i tokom vikenda jednu važnu temu, dogovarali su se kako da pišu o meni u zatvoru. Sada hoće da spinuju priču, da lažu kako ću u zatvoru imati nezakonite povlastice, da ću ući na jedna vrata, a onda u marici izaći na druga vrata i da će me držati u nekom rezidencijalnom kompleksu... Naravno da su to sve laži, naravno da nemam nikakve povlastice! I kad bi mi ih neko ponudio, odbio bih! Znam ja taj sistem, ponude vam nešto, vi to prihvatite, a onda oni puste u svoje hejterske medije kako ste vi povlašćeni...

Ne odustaješ ni od štrajka glađu?

- Ne! Ovih dana su neki hejteri pričali i kako je dogovoreno da mi advokati doturaju nekakve proteinske pločice u vlažne maramice, pa ću onda kao krišom da jedem i da foliram štrajk glađu... E pa nisam ja Boško Obradović da štrajkujem na ćevapima! Baš zbog tih pisanja neću u ćeliji imati ni vlažne maramice... Da, zaista ću štrajkovati glađu! Ovo doživljavam kao jednu od najvažnijih bitaka u mom životu. Imam pedeset godina, šestoro dece, ali šta da radim, moram da se borim... Tolika su deca porasla dok su im tate bile u zatvoru, izdržaće i moja deca neko vreme bez mene...

Veruješ li da će ćeš uspeti?

- Nadam se da hoću. Siguran sam da ogroman broj građana razume šta radim i zbog čega. Medijska elita u ogromnom delu ignoriše moju borbu i izvrće sve ruglu... I ne samo to nego i navijaju da ostanem u zatvoru godinama! Ali neka bude šta biti mora... Mislim da su moji zahtevi sasvim logični i nimalo ucenjivački. Dodatni argument u mom zahtevu jeste i činjenica da dekriminalizaciju uvrede traži i Evropska komisija, mada ja nisam veliki zagovornik EU. Ali ovi što mene napadaju jesu najveće evrounijate, pa neka objasne kako su to za EU kad njima odgovara, a kada im ne odgovara, onda su zagovornici krivičnih dela koja ne postoje u toj istoj EU?! Mislim da je i drugi zahtev, revizija postupka, sasvim logičan. To je jedan potpis sudije. Dakle, borim se za pravdu, ne glumatam ništa, ne pravim predstavu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading