Goraždevac godišnjica parastosa
Foto: Alo/Tanjug

Parastosom koji služi vladika novobrdski Ilarion u crkvi presvete Bogorodice u Goraždevcu kraj Peći i izlaskom na groblja ubijenim dečacima, danas se u Goraždevca kraj Peći obeležava dvadeset godina od zločina u kojem su još uvek nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali na grupu srpske dece koja su se kupala na reci Bistrici.

Naime, 13. avgusta pre dve decenija na grupu srpske dece koja su spas od vrućine potražili na reci kraj sela iz okolnog žbunja ispaljeno je 78 hitaca iz automatskog oružja i tom krvavom piru prekinuto je detinjstvo dvojice srpskih dečaka Pantelije Dakića (12) i Ivana Jovovića(19) dok su teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

Goraždevac godišnjica parastosa

Tanjug

 

 

Uprkos tome što je tadašnji šef UNMIK-a Hari Holkeri obećao da će „prevrnuti svaki kamen“ kako bi pronašao ubice srpske dece, i pored pretresa stotinak albanskih kuća i ispitivanja oko 80 svedoka, počinioci i dalje nisu pronađeni što je dodatna rana porodicama ubijenih i ranjenih dečaka, pišu Novosti.

- Molimo se bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Rak rana je kada kriješ ubicu u svom domu - poručio je posle liturgije vladika Ilarion dok će porodice obići „večne kuće“ Pantelije i Ivana koje kako poručuju žitelji Goraždevca neće nikada zaboraviti.

Goraždevac godišnjica parastosa

Tanjug

 

 

Inače, Euleks je krajem 2011. godine usled nedostatka dokaza obustavio istragu, ističući da bi mogli ponovo da je pokrenu ako se pojave nove informacije.

Zločin u Goraždevcu je jedan od težih zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih misija a koji pored ubistva žeteleaca u Starom Gracku kod Lipljana, miniranja autobusa Niš-ekspresa, porodice Stolić u Obiliću i mnogih drugih nikada nisu rasvetljeni....

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading