Nemački novinar o Srbiji
Foto: Printscreen/Foto Youtube

Martens se na početku samo osvrnuo na septembra 2000. godine kada je 18 srpskih opozicionih partija udružilo snage da bi se suprotstavilo srpskom lideru Slobodanu Miloševiću na izborima i osvojili su. Sada se, kako kaže, devet opozicionih partija udružilo protiv predsednika Srbije.

Napravio je opsežnu analizu i razliku između 2000. i ove godine. Prva je privreda, a druga međunarodni položaj Srbije.

- Srbija je 2000. godine bila ekonomska katastrofa i međunarodno izolovana. Danas, ona nije ni jedno ni drugo, to više ne važi za nju - napisao je on.

Prema njegovim rečima, ekonomija, iako nije tako sjajna, u Srbiji ide dobro. Investicije teku. Srpski dinar je stabilan, uprkos inflaciji. Za razliku od pre dve decenije, nezaposlenost više nije veliki problem, naprotiv.

- Srbiji je potrebna značajna radna snaga i ovaj trend se nastavlja. Ako idete autobusom u Beogradu, sve je veća šansa da će vaš vozač biti iz Turske, Rusije, Šri Lanke, Indije ili neke druge azijske zemlje. I potrebni su još gastarbajteri, ne samo vozači - poručio je novinar.

Godine 2000. Srbija je upravo izgubila rat na Kosovu protiv NATO i bila je međunarodna parija, ali sadašnja ili današnja Srbija nije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa podršku SAD. 

Ocenio je da osim vladinih poklona, jedan od primera zašto predsednik Vučić i dalje uživa popularnost u značajnom segmentu društva je projekat urbanog razvoja "Beograda na vodi", jedan od najvećih infrastrukturnih projekata na Balkanu.

- Beograd na vodi je nepopularan kod opozicije. Opozicioni političari kažu da je sagrađena korumpiranim novcem od petrodolara, da je neprijateljski raspoložena prema građanima, da uništava tradicionalnu siluetu grada i šta sve ne. ali to je vrlo elitistički pogled. Znatan deo Beograđana to vidi drugačije. Sjajni dinamizam koji proizilazi iz novog okruga na glavnom mestu smatra se dokazom oporavka i modernizacije Srbije. isto važi i za novi brzi voz beograd-Novi sad i druge projekte - zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading