Siniša Mali
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Izložba je priređena u saradnji Narodnog muzeja Srbije i Društva srpskih umetnika Lada, a posvećena je 120. godišnjici postojanja tog uglednog udruženja, kao važnog oslonca u očuvanju nacionalnog umetničkog nasleđa.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što večeras imam priliku da vam se obratim iz najmanje tri razloga. Najpre, želim da čestitam veliki jubilej, 180 godina postojanja Narodnog muzeja Srbije i da vam poželim mnogo decenija uspešnog rada. Drugi razlog je obeležavanje 120 godina postojanja Društva srpskih umetnika Lada, želim i vama još mnogo ovakvih jubileja. Treći razlog je što je ovo samo jedan od događaja koji Vlada Republike Srbije organizuje povodom obeležavanja Dana državnosti- Sretenja, za noviju srpsku istoriju najvažnijeg datuma. Kao što znate, Sretenje obeležavamo kao Dan državnosti naše zemlje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak, ali i na 15. februar 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije kojim su postavljeni temelji moderne srpske države“, rekao je Mali.

Siniša Mali

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

 

Ministar je naglasio da se danas, 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, ne samo Srbija, već i ceo svet suočava sa brojnim izazovima, zbog čega nam su nam više nego ikada potrebni jedinstvo i sloga.

„Mi smo danas ovde, ne samo da obeležimo ovaj važan datum, već da vidimo i koliko su se stvari promenile od pre 220 godina, od podizanja Prvog srpskog ustanka. Ceo svet se promenio. S obzirom na sve neizvesnosti sa kojima se svet suočava, danas je više nego ikada važno da pokažemo da smo složni, da delimo iste vrednosti i da se borimo za našu zemlju kako bi generacijama koje dolaze ostavili lepšu i bolju Srbiju. U tom smislu, ne mogu a da ne pomenem veliki projekat „Srbija 2027“ koji je nedavno predstavio predsednik Aleksandar Vučić. Hoćemo zajedno da podignemo zemlju u svim sferama, da uložimo milijarde evra u infrastrukturu, privredu, energetiku, industriju, kulturu. Intreresantan je podatak da smo u poslednje tri godine obnovili 109 objekata kulture, što pokazuje koliko je Vlada Republike Srbije posvećena kulturi“, istakao je Mali.

Ministar je najavio brojna nova ulaganja u ovoj oblasti, u okviru projekta „Srbija 2027“.

„Ono što nas čeka su velika i značajna ulaganja u kulturu, a očuvanje srpskog kulturnog nasleđa ostaje jedan od prioriteta. Naime, u narednih nekoliko godina čeka nas izgradnja novog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, zatim Dečijeg muzeja u Beogradu na vodi, rekonstrukcija

Jugoslovenskog dramskog pozorišta i izgradnja nove scene „Bojan Stupica“. Imaćemo i novu scenu Narodnog pozorišta u Nišu, Narodno pozorište u Subotici, zna se i da će Hala 1 Beogradskog sajma imati čak tri operske scene, dakle, slede velika ulaganja“, najavio je Mali.

Siniša Mali

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

 

Dodao je da Srbija svoju snagu pokazuje i time što smo konačno počeli da kupujemo neka dela koja su davno napustila našu zemlju. Podsetio je da je Republika Srbija na aukciji londonskog „Sotbija“ kupila sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ koja je stigla u Beograd. Takođe, krajem prošle godine kupljena je i zloglasna direktiva broj 25, od 27. marta 1941. godine, kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

„Sa time ćemo nastaviti. Uradićemo važan i značajan posao za očuvanje nacionalnog umetničkog nasleđa i identiteta i imaćemo šta da ostavimo generacijama koje dolaze“, zaključio je ministar.

Siniša Mali

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

 

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je da, predstavljajući dela 20 aktivnih članova Lade, izložba nastoji da predstavi umetničke slobode, svojstvene članovima tog udruženja, koje neguje živu komunikaciju između tradicionalnog i modernog, te da Narodni muzej Srbije podržava delatnost ovog eminentnog društva kao važnog stožera nacionalne umetničke baštine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading