đilas i manojlović
Foto: Alo/Alo!/Printscreen RTV

Novu rundu u žestokom međusobnom sukobu otvorili su pre dva dana lider SSP Dragan Đilas i vođa pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović.

Kao što smo već pisali, rat se vodi oko toga ko će u budućnosti biti gazda opozicije. To, naravno, može biti samo jedan i trenutno se na to mesto, uprkos tome što stalno gubi na izborima, ustoličio Dragan Đilas. S druge strane, Savo Manojlović, iako ni na jedne izbore nije ni izašao, uvrteo je sebi u glavu da je bogomdan da baš on predvodi protivnike aktuelne vlasti.

Kad su se njihove ambicije ukrstile, dobili smo rat čije je najnovije poglavlje u Đilasovo ime otvorio Srđan Milivojević, izjavivši, između ostalog, da je Manojlović u stvari novi Beli Preletačević.

Da se ne vraćamo na sve što se događalo jer je to svima dobro poznato, konstatujmo još samo da se obojica rivala žestoko bore i za naklonost u zapadnim ambasadama. Računaju, a verovatno znaju i zašto, da će onaj koji se tu više nametne na kraju biti pobednik.

A evo šta je pokazala naša analiza koja su po tri glavna aduta Đilasa i Manojlovića. To jest, na čemu svaki od njih bazira svoje uverenje da će na kraju trijumfovati.

DRAGAN ĐILAS

1. Dubok džep. Kod gazde Đilasa sve se uglavnom svodi na famoznu reč od pet slova - novac. Nije mu ni zameriti jer je upravo novcem, kažu ljudi iz njegovog okruženja, obezbedio da se sada isključivo on za sve pita unutar opozicije.

2. Političko iskustvo. Odigrao je Đilas već dosta ovakvih utakmica, pa zna kako treba eliminisati političke rivale. Setimo se samo kako je uspeo da skloni čak i u to vreme naizgled svemoćnog Borisa Tadića i onemogući ga da dobije novi mandat kao predsednik Srbije.

3. Faktor Šolak. Ne treba posebno obrazlagati činjenicu da je Đilas glavna zvezda medija koje drži Dragan Šolak i da se tamo pojavljuju samo oni opozicionari za koje on proceni da ih treba zvati.

SAVO MANOJLOVIĆ

1. Novo lice. Ono što mu je s jedne strane minus, dakle političko neiskustvo, s druge mu može biti plus pošto će se predstavljati kao novo lice u politici.

2. Podrška iz inostranstva. Manojlović je, kao što se zna, blisko sarađivao u svakom smislu s mnogim nevladinim organizacijama iz inostranstva. A oni, nije tajna, imaju i duboke kase i veliki uticaj na opozicionu javnost.

3. Poreklo s Kosmeta. Manojlović, očito dobro marketinški instruiran, konstantno potencira to sto je rođen na Kosovu i Metohiji i što je tamo živeo. To je adut koji će svakako pokušati maksimalno da iskoristi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading