Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen/Printscreen

Piše: Bojana Paunović

Aleksandar Vučić srešće se sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom 20. put. Sada, taj susret je od ogromne važnosti, posebno imajući u vidu svu silu pritisaka koja se obrušila na Srbiju, pre svega, zbog Kosova i Metohije, ali i ukupnu geopolitičku situaciju na svetu.

Teški izazovi

U nekoliko navrata poslednjih sedmica Vučić je najavio da našu zemlju čekaju teški dani puni velikih izazova sa kojima ćemo se suočiti. Upravo zbog toga, izuzetno je bitno što će ga primiti lider takvog formata kao što je Makron i što će, kao jedan od najmoćnijih evropskih državnika, koji predstavlja silu poput Francuske, biti spreman makar da čuje naše argumente po svim pitanjima. Naravno, osim političkih tema, na stolu će, kao što je Alo! pisao, biti vojna i ekonomska saradnja, a naročito projekti vezani za organizaciju međunarodne izložbe EXPO 2027 u Srbiji.

Kako je danas istakao Vučić, govoreći na vanrednoj sednici Vlade Srbije, sastanci u Parizu, a osim Makrona razgovaraće i sa ostalim visokim francuskim zvaničnicima, biće od strateške važnosti za Srbiju. Sa predsednikom putuje i ministar finansija Siniša Mali.

- Jedna od tema je namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija. Srbija neće nijednu svoju fabriku namenske da proda nekome i da taj neko ima 50 odsto ili više učešća u akcijama, ali možemo razgovarati o dokapitalizaciji. Naša vojna industrija mora da poraste tri puta u narednom periodu. Zvuči neverovatno, ali ove godine ćemo proizvesti isto ili više granata nego jedna Francuska u kalibru od 122 do 155 mm. Imamo svoju snagu i kapacitete, ali to moramo da utrostručimo - naglasio je šef države.

Predsednik je rekao da će se u okviru te teme razgovarati i o kupovini „rafala“, ali i drugih instrumenata. Podsetio je da je zahvaljujući francuskim radarima detektovan špijunski dron iznad Valjeva pre nekoliko dana. 
Prema njegovim rečima, biće ubrzana i saradnja po pitanju „Erbasovih“ helikoptera. 

Nuklearna energija

Istakao je da će važna tema razgovora biti i nuklearna energija, ali da je neophodno pripremiti zakonske okvire za to. 

 - Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Čak 70 odsto struje dobija iz nuklearne energije i oni su spaseni što se toga tiče. Mi ćemo do 2050. trošiti četiri puta više električne energije nego danas. Mi nikakve šanse nemamo. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo ni pola od toga da obezbedimo. Bićemo zemlja bez električne energije ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. Jedino rešenje je izgradnja velikih i malih nuklearki. Francuska ima i nuklearno gorivo i podići ćemo to na nivo strateških razgovora sa predsednikom Makronom. Pripremite sve za promenu legislative u Srbiji - izjavio je predsednik i dodao da je to zelena, čista energija. 

Koliko je sve ovo bitno, kako kažu izvori našeg lista, pokazuje i to što bi u nedelju i ponedeljak u Parizu mogli da budu utanačeni ugovori vredni na desetine milijardi evra. Svakako najveći u istoriji naše zemlje.

Još neke od važnih tema

- Veštačka inteligencija i IT sektor
- Startapovi i inovacije
- Rešenja budućnosti u poljoprivredi
- Gejming industrija
- Leteći automobili i taksiji za tri godine
- Upravljanje Francuza našim postrojenjima za otpadne vode
- Obrazovanje i više francuskog jezika u školama
- Auto-industrija i proizvodnja baterija
- Zdravstvo, pre svega, onkologija

Večera u Jelisejskoj palati

Predsednik Vučić biće u Parizu dočekan sa najvećim mogućim počastima, na čemu se on juče zahvalio Emanuelu Makronu i Francuzima. U nedelju uveče, u čast srpskog predsednika biće organizovana svečana večera u Jelisejskoj palati.

Čuće se sa 60 državnika zbog Saveta Evrope i Srebrenice

Aleksandar Vučić juče je najavio veliku ofanzivu da se spreči prijem lažne države Kosovo u Savet Evrope, ali i protiv izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Kako je rekao, šanse nisu velike, jer su mnogo moćni protiv nas, međutim, naše je da se borimo.

U tom cilju, predsednik je najavio da će 16. maja biti doneta konačna odluka u Savetu Evrope, a da će se on zbog rezolucije u UN čuti lično sa 50 državnika, a u vezi Saveta Evrope sa još desetak.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Eleonora

04.04.2024 19:01

Apsolutno svi možemo da budemo zadovoljni.

Lana

04.04.2024 19:09

Велики успех за нашу Србију! Браво за председника Вучића!!!

Hana

04.04.2024 19:10

Gradjani Srbije jesu veoma zadovoljna nacija.

Mirko

04.04.2024 19:11

Saradnja sa Francuskom nam puno znaci na svakom polju.

Ana

04.04.2024 19:17

Svaka čast predsedniku Vučiću, oduvek se svim silama borio za nas narod na KiM.