UN zastava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vranješ je naglasio da međunarodni kosponzori, koji se kunu u suverenitet dejtonske BiH, znaju da rezolucija o Srebrenici nema podršku Predsedništva BiH kao jedine institucije zadužene za spoljnu politiku BiH, ali da im to nije prepreka u njihovim namerama da pokažu islamskom svetu svoje poštovanje prema muslimanskim žrtvama od pre skoro tri decenije, dok im ove novije nisu bitne.

"Kada pogledamo ko su sve inicijatori i kreatori teksta buduće rezolucije o Srebrenici, primetno je da jedino BiH među njima nema formulisan stav o tome. Svi šefovi misija država članica UN koje podržavaju nacrt rezolucije imaju zvaničnu instrukciju iz svojih centrala da glasaju za ovu rezoluciju, izuzev (ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka) Lagumdžije iz BiH", istakao je Vranješ.

Prema njegovim rečima, Lagumdžija nema zvanično odobrenje Predsedništva BiH, ali uz pristanak bošnjačkog člana Predsedništva Denisa Bećirovića saučestvuje u jednoj velikoj međunarodnoj farsi.

"U vreme ključanja na Bliskom istoku uz ogromne civilne žrtve među muslimanskim svetom, država koja je jedina u istoriji civilizacije počinila genocid sa velikim G, dakle Nemačka, uz pomoć potpuno nebitne Ruande, a na zahtev njihovih anglošefova, iz naftalina vadi tragični događaj u Srebrenici", naglasio je Vranješ.

Istakao je da je tragična činjenica na Bliskom istoku neće biti obuhvaćena nekom rezolucijom u UN, jer za kolektivni Zapad to nije relevantno, ali bi usvajanjem rezolucije o Srebrenici pokazali celom svetu da oni ipak kao kolektivni Zapad nisu islamofobi, nego naprotiv, veoma empatični prijatelji balkanskih muslimana.

"Predstavnici političkog Sarajeva nemaju moralnih dilema da postanu marionete u ovoj predstavi napravljenoj za publiku u islamskom svetu. Naprotiv, rado su prihvatili da još jednom zaigraju ulogu žrtve za potrebe SAD", zaključio je Vranješ, prenela je Srna.

Bošnjački deo misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsedništa BiH, uz sponzorstvo dela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je pre devet godina Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mestu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading