Aleksandar Vučić
Printskrin
Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin

U okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog" održava se međunarodna konferencija "Svet posle virusa korona".

- Pripremajući se za današnju diskusiju dobio sam tri predloga izlaganja i govora. Sva tri su odlično napisana, ali sam mislio da je vreme da govorimo otvorenije, o dve stvari. Jedna kako sagledavamo odnose u svetu, a drugo - pozicija Sribje u budućnosti i kako ćemo reagovati na političke, ekonomske i zdravstvene izazove - započeo je Vučić.

Kako danas izgleda svet?

- Ne tražimo izgovore za nedostatke. Kako izgleda svet, da li se nešto promenilo? Da, više stvari, u poslednjih šest meseci nego u poslednjih 20 ili 30 godina. Drastične, dramatične promene u svetu, geopolitike u ekonomskoj snazi i u tome kakav će uticaj imati pojedine zemlje imati u budućnosti. Šta se i kako dogodilo? Pre svega, uticaj koji je kovid-19 imao na ekonomije najmoćnijih zemalja, uvidećete veliku snagu sa kojom iz pandemije u ekonomskom smislu izlaze dve sile - Nemačka i Kina. Nemačka apsolutna dominacija u Evropi je toliko naglašena posle izlaska iz krize, zahvaljujući dobroj pripremi, ekonomskoj moći, sve što je ubrizgano u njihovu privredu. Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom, pokazala da nastavlja politiku - globalizacija, preuzimanje pozicije ključnog ili jednog od igrača u svetu globalizacije, prihvatanje igre na nivou celog sveta, a ne jednostrana suverenistička politika. Uspela je da pokaže solidarnost koji neki nisu mogli. Amerika je teško pogođena, izgubili su već više od 100.000 ljudi, bliže se broju poginulih iz Drugog svetskog rata, ali će uspeti i početi da raste u ekonomskom smislu.

konferencija

Alo.rs

konferencija, Foto: Alo.rs

 

"Najpre su mi zamerali što sam u toku pandemije govorio neke stvari prvi u Evropi, a danas..."

- Izvinjavam se što sam neke stvari govorio i govorim prvi u Evropi. Ti isti koji su me optuživali, danas me podržavaju. Ono što priliči Jupiteru, ne priliči volu. Suviše smo mali, suviše sam nevažan kada treba da govorim istinu, kada treba da to rade oni mnogo veći. U svetskim okvirima se događa još nešto što je važno, a svedočimo od 2016. godine, kada je u Davosu primećena velika promena. Bio je globalistički pristup SAD u kojima su želeli da budu lideri liberalnog sveta, a istovremeno imaju najveću kontrolu i uticaj na događaje u svetu. A onda su krenuli svi da odustaju od principa tržišne ekonomije, i odjednom Kina utrčava u taj prostor i kaže - mi smo za globalizaciju, jer ne osećaju strah ni od koga i jer mogu da pobede svakoga u fer tržišnoj utakmici.

"Ima onih koji će kritikovati, tako će uvek biti."

- Ima onih koji će kritikovati, uvek će tako biti. Ali ako dođemo do prosečne plate od 510 evra, da imamo manji javni dug od ostalih, kad se očekuje u početku 2022. godine da prestignemo Hrvatsku po ukupnom BDP-u, vidite da protok roba nije važan.

Svi misle da znaju najbolje da reše "kosovski čvor".

- Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju za Kosovo i Metohiju. Svi mali koji nemaju veze sa tim, sile... A kada bismo mi reč rekli o njima - mešamo se u unutrašnje stvari, remetimo stabilnost. Nema ko nam nije očitao bukvicu o potencijalnom rešavanju "kosovskog čvora". Svako od njih misli da ima više prava, da smo mi neki nedozreli ljudi kojima treba da se objasni kakvo je rešenje. Moja krivica i krivica Srbije je u tome što nisam umeo, smeo, zbog istorije, a ne zbog sebe, da sakrijem prezir prema onima koji su se tako ponašali prema Srbiji. I dok sam predsednik, tako ću se odnositi prema svima koji misle da smo mi otirač o koje mogu svoje prljave noge da obrišu, da nas gaze i da nam kažu da treba da budemo ponosni kako se ponašaju prema nama. Pouka je da ostajemo na evropskom putu, ali nećemo ići protiv naših saveznika i onih koji su pomagali tokom pandemije. Radićemo i sa Kinom i sa Rusijom. Rešio sam da odgovorim svima koji mi drže pridike o saradnji sa NR Kinom.

konferencija

Alo.rs

konferencija, Foto: Alo.rs

 

Dijalozi sa evropskim liderima nisu laki, ali je zaključak jasan.

- Nije meni problem što sam tu lično u pitanju, već jer posledice oseća i Srbije. Treba da brinemo o rečima koje govorimo, radimo sve što je potrebno da ojačamo evropski put. To ipak više ne zavisi samo od nas i reformi, ali i stanja u EU, plus sve što moramo da uradimo. Moramo da snažimo naše odnose i sa SAD, Kinom koja se pokazala kao iskreni prijatelj i sa Rusijom sa kojom smo uvek imali podršku. To je naša globalna politika, nismo mnogo veliki da bismo bili primećeni, na regionalnom nivou - otvaranje granica, tržišna pozicija...