Aleksandar Vučić
Printscreen/ Pink
Aleksandar Vučić

Printscreen/ Pink

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/ Pink

O izborima: Fer i poštena borba.

- Izbori 21. juna su prilika za sve ljude da izraze svoju volju, za političke partije da pokažu odgovornost, koliko im je stalo do Srbije, da planovima i programima privuku građane. Svima želim dobru sreću. Molim za dve stvari, da protekne sve bez nasila, a drugo, poštovanje za sve političke protivnike, bez obzira na mišljenje.

"Nedaleko odavde održava se protest..."

- Kad nismo završili sa epidemijom iako je mnogo bolje nedopustivo je da svoje građane izlažemo opasnosti i želim da kažem nešto što će zvučati čudno. Nedaleko odavde se održava skup, 5.790 pristalica uglavnom SNS, i oko 65 ukupno pristalica pokreta "Dveri". Ovo ne govorim da bih se hvalio, nego da ih zamolim da se bar do kraja maja okupljaju. Organizator nije SNS, već neka organizacija, volim te ljude, ali znam da to nije bilo odgovorno ponašanje, što se tiče poziva. Hoćemo da štitimo zdravlje, potrebno nam je zajedništvo. Znamo mi ko je većina u Srbiji, pokazuje se na izborima a ne dok se još borimo sa epidemijom.

"Zamoliću za kraj štrajka!"

- Razgovarao sam sa poslanicima SNS, ovim putem ih molim da prekinu štrajk. Oni su zaista štrajkovali, sada već 35 sati, što nije lako, posebno za damu kao što je Sandra Božić i molim je da se vrati deci i da brine o njima. Biću malo oštriji, sa Martinovićem ću večeras obaviti razgovor, neću praviti cirkus kao neki drugi. Probaću da ga ubedim telefonom, ali neće biti jednostavno jer on veruje u razloge zbog kojih je krenuo u štrajk. Građani imaju bezbroj primedbi na sudstvo, bezbroj nepravdi. Mnogo toga što smo čekali da se promeni, a ne može zbog ljudi koji se na istim pozicijama nalaze. Martinović je jedan od najobrazovanijih poslanika u nekoliko poslednjih mandata, dobro zna da kada nema pritiska na Tužilaštvo, da to jeste. To ne smemo da radimo. Ne zanima nas šta rade drugi kad stvaraju presiju. To ne smemo mi da radimo, ne zanimaju nas drugi. Uz svu zahvalnost, srčanost i hrabrost koji su pokazali, da odustanu od štrajka.

Martinović

printscreen

Martinović, Foto: printscreen

 

Štrajk opozicije?

- Opozicioni poslanik na štrajku... Ja sam pozvao na razgovor toliko puta, oni su odbijali. Pozvao sam ih da dođu na razgovor u ponedeljak, opet nisu hteli. Na ucene i pretnje neću da prihvatim. Nasiljem se ne postiže ništa na političkoj sceni. Anticivilizacijskim težnjama, idejama iz 15. veka, iz vremena inkvizicije - tome da se suprotstavimo! Zato pozivam građane na jedinstvo, da svi izađu sa planovima i programima. Za našu veliku pobedu, oporavka ekonomije, napretka privrede.

O ekonomiji.

- Danas mi je poslednji dan na čelu ekonomskog Kriznog štaba, Vlada Srbije je imala novu prvu sednicu o BDP, time je moj posao prestao, ali ću svakog dana razgovarati i brinuti o tome. Uspeli smo da isplatimo 31,2 milijarde dinara za minimalac, biće još dve isplate, krenule su garantne šeme, preko fonda za razvoj i povoljnih kredita. Što se zaposlenosti tiče, izgubili smo 3.987 zaposlenih, u uslugama, smeštaju i hrani.

"Hvala onima koji nisu trpeli uvrede!"

- Hvala svima koji podržavaju moj rad, za koje znam da nisu mogli da trpe i nisu mogli da slušaju uvrede, posebno u vreme epidemije, kad su se svi borili pristojno za život ove zemlje. Pokažimo poštovanje prema manjini koji ne misle isto... 

Đilasovo "klackanje" po pitanju izbora, Sergejevo da, Obradović, sukob opozicije?

- Istupio sam kao predsednik, više sam kritikovao svoju stranku i te ljude beskrajno volim, to su pošteni i časni ljudi. O drugima neću da govorim. Što se tiče razloga? Razlog su imali Martinović i Božić, ali šta god vi rekli i koliko god da nije pritisak, ja sa tim ne mogu da se usaglasim. Moj posao je da štitim instituciju. Što se drugih tiče, Orlić je naseo na laž, falsifikovali su mu nešto i pomislio je da je to istina. Neću da pričam o tim drugima, da li štrajkuju ili ne. Ne pada mi napamet da prihvatam ucene. Prvo su pričali da će da me nateraju na svakakve stvari. Srbija je slobodna zemlja, ovde ustav propisuje kada su izbori. Prihvatio sam molbu svih mogućih da se pomeri (pre koronavirusa). Pomerili smo za još dva meseca zbog virusa, šta još želite? Čuo sam da se neko u opoziciji bori da se održi što kasnije, to prvi put čujem. Morate da se borite za ljude sa planovima i programa, nema kukanja. O svim tim licima neću da govorim, oni dovoljno govore postupcima o sebi.

Boško Obradović na stepenicama ispred Skupštine

Alo.rs

Boško Obradović na stepenicama ispred Skupštine, Foto: Alo.rs

 

Izveštaj "Fridom hausa" koji je pisao novinar organizacije koji se proslavio pisanjem lažnih afera?

- Pročitao sam informaciju, ne znam da li je proverena. Izveštaj je neozbiljno štivo puno netačnosti, ali možda su oni time zadovoljni. To je nevladina organizacija, mogu da piše šta hoće. Najsmešnije mi je bilo što su se za to štivo uhvatili protivnici Soroša, a on je jedan od finansijera te organizacije. Kontradiktornost je jasna.

Napadi na vas i sina Danila od strane KRIK-a?

- Ne mislim da se radi o mojoj deci, moramo da sačuvamo svu decu u Srbiji, od laži, od neistina, brutalne kampanje političara koji pokušavaju da stvore neku prednost. Iza svega toga se kriju interesi, nisu slučajno birani dani. Niti ću da plačem, osmehujem se o svojoj deci jer je reč o dvoje poštenih ljudi, i jednom dobrom malom dečaku. Ponosan sam na svo troje i ne možete da mi predstavite onakvim kakvi oni nisu. Svi oni koji ih poznaju, pitajte ih o kakvoj je deci reč.

Tužilaštvo i reakcija na prebijanje Rističevića?

- Ne mešam se u odluku Tužilaštva. Svi smo videli šta je bilo, siledžistvo i nasilje. Videćemo šta će biti odgovor.

Karikatura u kojoj ste predstavljeni kao Hitler?

- To valjda dovoljni govori o stepenu demokratije u našoj zemlji, svako može da se izrazi kako hoće.

Najavljen je aktivni bojkot dela opozicije koji predvodi Đilas?

- Ne zanima me bilo kakav bojkot i šta on podrazumeva. Kakav će to da bude politički kraj...? Jedino me zanima da nema nasilje, to nećemo dozvoliti.

Komentari (22)

Rade

11.05.2020 19:10

Za Srbiju je najbolje da na mestu predsednika bude najjača politička ličnost a to je u ovom trenutku bez premca Vučić.

Srbenda

11.05.2020 19:18

Bas me zanima sta ce da kaze za onog nasilnika Obradovica? Nadam se da ce biti dobrih vesti o stanju sa pandemijom.

Baca

11.05.2020 19:20

Kao i uvek, Vucic nosi dobre vesti!

Zeljko85

11.05.2020 19:24

Vučić je održao reč kada je rekao da će o politici govoriti nakon vanrednog stanja.

Zoran

11.05.2020 19:32

Mnogo je ucinjeno da gradjani Srbije budu sto bolje zasticeni od pandemije, i sada kada je borba pri kraju, lakse se moze o svemu govoriti.

Nikola

11.05.2020 19:35

Predsednik mora da se obrati građanima jer su to zaslužili nakon svega.

Marija

11.05.2020 19:39

Bice ovo vazno obracanje za javnost predsednika Vucica, koje ce verujem pratiti gotovo citava Srbija!

Jadranka

11.05.2020 19:39

Nadamo se dobrim vestima i jedva cekamo da pandemija potpuno prodje.

Bata

11.05.2020 19:44

Predsednik kao i uvek odrzava svoje obecanje i o politici prica tek nakon prekida vanrednog stanja. Zanima me sta ce reci o Obradovicu i njegovom bahatom ponasanju.

bole

11.05.2020 20:42

dogod opozicija bojkotuje nama ce biti bolje ovo nije opozicija ovo je skup olosa .

Slavica

11.05.2020 20:44

Izacicemo na kraj i sa koronom, jedino opozicija nikako da se dozove pameti!

Marko

11.05.2020 21:43

Potpuno se slazem sa Vucicem.

Dunja

11.05.2020 21:58

U Srbiji ne treba da se vodi prljava kampanja, mi smo demokratska zemlja i prljavim igrama tu nema mesta.

srele

11.05.2020 22:00

Ovi iz opozicije su gori od korone

dasa

11.05.2020 22:15

Verujem da ce biti svakako prekinut strajk

Mima

11.05.2020 22:32

Stvarni mir ne ogleda se u prestanku tenzija već u prisustvu pravde.

Tanjica

11.05.2020 22:41

Nasilje u kampanji ne sme biti dopusteno. Mirna kampanja bi trebalo da je najvaznija.

sasa

12.05.2020 08:39

@Tanjica - Mirna kampanja bez nasilja i incidenata,to je svakako najvaznije

Djole

11.05.2020 22:53

Predsednik se bori za dobrobit celokupnog naroda Srbije ali mnogi to ne umeju da cene.

Boz

11.05.2020 23:30

Bosko Obradovic misli da moze nas narod da pravi budalama ali videce koliko se samo presao.

profesor1984

12.05.2020 05:06

Presednik zeli da sacuva mir i staabilnost u drzavi dok Bosko Obradovic i Djilas to ne zele. Hoce vlast da preuzmu na silu,jer naju da na izborima nema cemu da se nadaju.

Dragica

12.05.2020 09:04

Bez obzira kojoj politickoj opciji pripadaju,mislim da je ovaj cirkus ispred skupstine nepotreban.Svi treba da prekinu strajk gladju i da mirno kroz dijalog resavaju nastale probleme i nesuglasice.