Skupština Srbije
Ilustracija
Skupština Srbije

Ilustracija

Skupština Srbije, Foto: Ilustracija

"Sede u skupštinskoj sali Pupin i Broz i raspravljaju o predlogu Zakona o ministarstvima" mogao bi da bude početak izveštavanja sa sednice Skupštine. I ne šalimo se. Naslednici pojedinaca koji su "krojili sudbinu" ili imali značajne uloge u društveno-političkom životu Srbije, danas se nalaze među poslanicima, a među njima najveću pažnju su privukli upavo praunuka velikog naučnika Mihajla Pupina kao i unuk Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije.

Josip Broz Tito

printscreen

Josip Broz Tito, Foto: printscreen

Dok Srbija "broji sitno" do formiranja Vlade, prema proceduri, ostalo je još nekoliko koraka koji prethode konačnom formiranju izvršne vlasti. Pošto je u četvrtak izabrano skupštinsko rukovodstvo, prema proceduri prešlo se na formiranje parlamentarnih odbora, kojih je ukupno 20.

Među članovima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu je i Justina Košćal Pupin sa liste SPS-JS, koja je praunuka čuvenog naučnika Mihajla Pupina.

Po zanimanju profesorka sporta i fizičkog vaspitanja, prošle godine se vratila u domovinu i to, kako je ranije izjavljivala, na poziv ambasadorke dr Ljiljane Nikšić iz MSP.

Mihajlo Pupin

Profimedia

Mihajlo Pupin, Foto: Profimedia

Sebi je kao glavni zadatak postavila obnavljanje odnosa SAD i Srbije, koji su, zahvaljujući Vudro Vilsonu i Mihajlu Pupinu, bili tradicionalno dobri, sve do devedesetih godina, kada su krenuli nizbrdo. Želi, takođe, da pomogne da se što više mladih vrati u našu zemlju, isticala je u ranijim izjavama.

Unuka nekadašnjeg javnog tužioca u skupštinskim klupama

Dubravka Kralj, poslanica koja je u Skupštinu ušla kao poslanica sa liste SPS-JS, unuka je nekadašnjeg javnog tužioca, a pažnju javnosti privukla je uspesima na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je imala odličan prosek.

Ivica Dačić

Printskrin

Ivica Dačić, Foto: Printskrin

Kada je preuzeo dužnost predsednika Skupštine, Ivica Dačić je u prvom obraćanju poslanicima poručio da je za njega ovo kao "povratak kući" i velika čast, kao i "da mu je drago što su za njega glasali i Broz i Kralj".

PROČITAJTE JOŠ: