Zastava Kosova
Printscreen/Youtube
Zastava Kosova

Printscreen/Youtube

Zastava Kosova, Foto: Printscreen/Youtube

Kako proizlazi iz dokumenta u koji je RT imao uvid jedan od ciljeva da se „prošire mogućnosti“ učešća građana u privrednom životu Kosova.

„Naša delatnost će doprineti sveobuhvatnom ekonomskom rastu Kosova putem efikasnijeg usaglašavanja navika mladih i potreba tržišta. Pored toga, to će doprineti stvaranju prostora za aktivno i konstruktivno angažovanje mladih u demokratskim procesima, a doprineće i socijalnom jedinstvu“, navodi se u dokumentu.

U američkoj agenciji polaze od toga da je za postizanje ovih ciljeva potrebno da se utvrdi čime su izazvani postojeći problemi i da se stvore uslovi za iznalaženje „jedinstvenih i inovacionih“ metoda eliminisanja tih problema.

Tako, Agencija je za pripremnu fazu sastavila spisak pitanja i obratila se zainteresovanim stranama da na njih daju odgovore.

Akcenat je posebno stavljen na to kako se mogu ojačati veze između naučne zajednice, vlasti, nekomercijalnih organizacija i privatnog sektora kako bi se sistem višeg obrazovanja pretvorio u sistem koji će biti glavni pokretač kosovske privrede.

Pitanja američke Agencije odnosila su se i na to na koje aspekte sistema višeg obrazovanja se treba usredsrediti „s političke tačke gledišta“ i ko će iz sfere biznisa i industrije najverovatnije biti spreman da sarađuje sa USAID kako bi se podigao nivo predavanja u obrazovnim ustanovama.

Kako je ranije saopšteno, američka Agencija razmatra mogućnost da u narednih pet godina izdvoji pet miliona dolara za razvoj civilnog društva na Kosovu.

Pročitajte još: