patrijarh Porfirije
printskrin
patrijarh Porfirije

printskrin

patrijarh Porfirije, Foto: printskrin

Izjava srpskog patrijarha Porfirija da je svaka vrsta polarizacije štetna za društvo i da će on uvek apelovati na prevazilaženje sukoba i nesporazuma jer nas i Jevanđelje poziva na razgovor, bila je dovoljna da deo opozicije na čelu sa Draganom Đilasom zatraži od njega da se lično uključi u dijalog vlasti i opozicije, doprinese smanjenju tenzija i spreči, kako je Boško Obradović rekao, da dođe do građanskog rata.

Đilas, Obradović, Miroslav Aleksić, Zoran Lutovac, Boris Tadić, Pavle Grbović u izjavama za jedan portal zatražili su od Porfirija da maltene bude medijator u tim razgovorima koji će se odvijati uz posredstvo Evropske unije, što je, prema rečima naših sagovornika, presmešno. Ali i licemerno, jer su tog istog Porfirija dok je bio mitropolit čelni ljudi opozicionih stranaka i njihovi saradnici nazivali Vučićevim botom.

Prema rečima politikologa Jelene Vukoičić, novi zahtev opozicije besmisleniji je i gluplji čak i od prethodnog koji je bio da se hitno formira ministarstvo za izbore.

- Patrijarh, najznačajnija figura SPC, nema pametnijeg posla nego da sedi sa Đilasom, predstavnicima SNS-a i evropskim parlamentarcima, ćaska o izbornim uslovima i bori se za prava opozicije, jer to verovatno i očekuju od njega. Strašno je što većina tih opozicionara ne krije da ima negativno mišljenje o SPC, ali bez obzira na to, traže pomoć patrijarha. Suština je u stvari u tome da oni ne žele da dođe do dijaloga, iako kao insistiraju na tome. Oni ne žele da učestvuju u političkom životu na normalan način, žele da izazovu haos i konflikte i da dođu na vlast bez izbora, cilj im je scenario sličan onom koji smo imali 5. oktobra zato što znaju da na regularnim izborima nemaju apsolutno nikakvu šansu - smatra Vukoičićeva.

Verski analitičar Željko Injac podseća da su u se prethodnim mesecima isti ovi lideri opozicije koji ga sada hvale trudili da delegitimišu budućeg odnosno sadašnjeg patrijarha.

- Patrijarha Porfirija i vladiku bačkog Irineja su nazivali režimskim botovima, a sad im najednom taj bot dobar ako će posredovati u dijalogu s vlastima. Izjava Boška Obradovića da je Srbija na ivici građanskog rata je budalaština jer narod ne želi rat, ali je u službi zaoštravanja pozicija u dijalogu koji priželjkuju što zapravo ukazuje na to da pojedinci iz opozicije više žele da istrguju nešto sa vlastima nego da vode konstruktivan dijalog na opštu korist. Svakako da će patrijarh Porfirije, kao čovek dijaloga i pre svega hrišćanske ljubavi, dati sve od sebe da se sve podele u našem društvu prevaziđu i to kao patrijarh koji je duhovni otac svim pravoslavnim krštenim Srbima, ali i svim ostalima koji to žele - zaključuje Željko Injac.

Podsetimo, patrijarh je odgovarajući na pitanje šta misli o dijalogu vlasti i opozicije rekao i da je njegov dubinski osećaj da svako ko insistira na polarizaciji nema iskrene namere i da mu ciljevi nisu časni.

SPC: Patrijarh obavlja sve dužnosti pridržavajući se mera

Patrijarh obavlja bez prekida, redovno i nesmetano sve svoje administrativne poslove i dužnosti, pridržavajući se svih obavezujućih epidemioloških preporuka i mera, saopšteno je juče iz njegovog kabineta. On se zahvalio svima iz Srbije i drugih krajeva sveta, koji su se prekjuče, kao i juče, već od ranih jutarnjih sati javljali u Patrijaršijski dvor u Beogradu izražavajući molitvom prožetu brigu za njegovo zdravlje, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još: