FK-3
Facebook/Quân Sự Trung Quốc - Ch
FK-3

Facebook/Quân Sự Trung Quốc - Ch

FK-3, Foto: Facebook/Quân Sự Trung Quốc - Ch

On je to rekao agenciji AP, a povodom vesti da Srbija razmatra da od Kine kupi savremeni raketni odbrambeni sistem FK-3.

"NATO i Srbija su bliski partneri i posvećeni smo jačanju našeg partnerstva sa Srbijom uz puno poštovanje njene politike neutralnosti", rekao je NATO zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Kako navodi američka agencija, rusko i kinesko naoružavanje Srbije, kao i njihov rastući politički i ekonomski uticaj sa zabrinutošću posmatraju i na Zapadu i u susednim zemljama.

NATO

Tanjug/AP

NATO, Foto: Tanjug/AP

Agencija dalje navodi da je Srbija, koja zvanično želi da se pridruži EU, proglasila vojnu neutralnost 2006. godine i pridružila se programu NATO "Partnerstvo za mir", kao i da se predsednik predsednik Aleksandar Vučić protivi članstvu u Alijansi, iako su skoro sve zemlje u okruženju već članice.

Dalje se podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija razmišljala, ali da još nije kupila sistem FK-3, izvoznu verziju sistema srednje generacije HK-22.

AP navodi da je Srbija vojsku uglavnom unapređivala ruskim avionima i oklopnim vozilima, a prošlog meseca je primila šest kineskih Ć-92A izviđačkih bespilotnih letelica, po čemu je postala prva evropska država koja je postavila kineske bespilotne letelice.

Vojska Srbije

prinstcreen

Vojska Srbije, Foto: prinstcreen

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da je nabavka vojne i odbrambene opreme suverena odluka svake države, ali da bi vlade trebalo da shvate kratkoročne i dugoročne rizike i troškove povezane sa poslovanjem sa kineskim kompanijama.

Na to je, podseća AP, Vučić reagovao izjavom da "kad god Srbija odluči da kupi nešto, neko ima nešto protiv toga" i dodao da raketni sistem FK-3 nije na listi američkih sankcija protiv Kinhe i da kupovina zavisi od finansijskog dogovora.

"Donećemo tu odluku kao slobodna i suverena zemlja", rekao je Vučić.

Komentari (2)

Bane

12.08.2020 13:35

Nebitan je vučić. Narod neće banditski NATO. Neće ni nacističku EU.

Zoki

13.08.2020 15:44

@Bane - Tako je nikad nato nikad od nato bagre