Zoran Đinđić, godišnjica ubistva
Alo/N.Vujanović
Zoran Đinđić, godišnjica ubistva

Alo/N.Vujanović

Zoran Đinđić, godišnjica ubistva, Foto: Alo/N.Vujanović

Sedamnaest godina od ubistva Zorana Đinđića, nekadašnjeg predsednika Vlade i lidera DS-a, obeleženo je juče, a članovi porodice, brojni saradnici, prijatelji i građani tokom dana pristizali su u Aleju velikana, kako bi na njegov grob položili cveće i zapalili sveće. U rukama su najčešće nosili ruže u simboličnoj žutoj boji.

Cveće na grob Zorana Đinđića juče su položili i njegova supruga Ružica i sin Luka, koji su u Aleju velikana stigli skoro u isto vreme kao i Čedomir Jovanović, lider LDP-a, s kojim se Đinđićeva supruga zadržala u kraćem razgovoru.
Jovanović je novinarima kazao da je ovaj 12. mart veoma čudan, jer, kako je kazao, prvi put neće biti „Šetnje za Zorana“, koja je, inače, otkazana zbog situacije s koronavirusom u zemlji.

Luka i Ružica Đinđić

Alo!

Luka i Ružica Đinđić, Foto: Alo!

- Zorana je Srbija zavolela tek kada ga je izgubila. Dok je bio živ, više je verovala u laži o njemu nego u ono što je on radio i govorio. I danas, kada obeležavamo 17-godišnjicu neželjenog rastanka i večnog gubitka, mogu vam reći da je u tom 12. martu napisano mnogo više laži od istine i da je više izgubljeno nego nadoknađeno od onog što smo morali da radimo dok je bio živ - kazao je on.

Živković

Alo!

Živković, Foto: Alo!

Među prvima juče su u Aleju velikana stigli bivši ministri Goran Pitić i Aleksandar Vlahović, a za njima je došla i delegacija Nove stranke, predvođena Zoranom Živkovićem. Oko 11 sati vence na grob Zorana Đinđića položilo je i rukovodstvo Demokratske stranke sa aktuelnim predsednikom Zoranom Lutovcem na čelu. Interesantno je da su u delegaciji DS-a bili i poslanici te stranke Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena i Aleksandra Jerkov, koje Lutovac mesecima vređa i napada, optužujući ih da rade za vlast.

U delegaciji DS-a nije bilo Gordane Čomić, koja je odlučila da izađe na predstojeće izbore na listi „Srbija 21”. Nakon demokrata, venac su položili predstavnici SSP-a Dragan Đilas i Borko Stefanović.

Dragan Đilas i Borko Stefanović

Alo!

Dragan Đilas i Borko Stefanović, Foto: Alo!

Nešto pre podneva u Aleju zaslužnih građana stigla je i Gordana Đinđić Filipović, sestra Zorana Đinđića. Položila je venac, zapalila sveću, a u jednom trenutku je i zaplakala. Pola sata nakon podneva, na grob ubijenog premijera pristigao je i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u ruci nosio sveću i žutu ružu.

Gordana Đinđić Filipović

Alo!

Gordana Đinđić Filipović, Foto: Alo!

Zoran Ðinđić, prvi demokratski izabrani gradonačelnik Beograda, premijer Srbije i lider DS-a, ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade, 12. marta 2003, a nekoliko sati nakon atentata proglašeno je vanredno stanje u zemlji koje je trajalo do 22. aprila. 

Vlada odala poštu Ðinđiću
Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade položili su juče venac na mestu na kojem je izvršen atentat na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Ðinđića.