Vlada Srbije
Tanjug
Vlada Srbije

Tanjug

Vlada Srbije , Foto: Tanjug

Naime, predsednik Srbije i lider SNS-a, posle dvočasovne sednice Predsedništva te stranke, rekao je da su na stolu četiri opcije za formiranje nove vlade Srbije koju ćemo dobiti do kraja meseca. Da SNS formira koaliciju sa socijalistima i manjinama, da im koalicioni partneri budu SPAS Aleksandra Šapića i predstavnici manjina, da naprednjaci formiraju vlast sa Šapićem, SPS-om i manjinama, ili da vladu čine samo članovi najjače stranke i manjine. Politikolog Jelena Vukoičić za naš list navodi da joj iz više razloga najbolje zvuči treća opcija.

Pročitajte još:

- Ne bilo loše da naprednjaci osim manjina pozovu i Šapića i socijaliste. Meni je ta varijanta zaista najbolja u ovom momentu, takva vlada nazivala se vladom narodnog jedinstva i ona bi imala dosta veliki legitimitet jer bi prosto obuhvatila širok dijapazon stranaka. A to je naročito važno kada uzmem u obzir da će u periodu koji dolazi pred Srbijom biti mnogo teških političkih izazova prvenstveno vezanih za Kosovo, ali i za korona krizu, koja vuče i velike ekonomske probleme. Mislim, takođe, i da je za naprednjake dosta dobro da sa nekim podele ne samo privilegije nego i odgovornost - navodi naša sagovornica dodajući da će sve zavisiti od drugog kruga konsultacija kada će predstavnici parlamentarnih stranaka o vladi razgovarati sa Vučićem.

OPCIJE ZA NOVU VLADU:

1. - SNS, SPS, manjine

2. - SNS, SPAS, manjine

3. - SNS, SPS, SPAS, manjine

4. - SNS, manjine

- Može se desiti da SNS posle tih razgovora iza zatvorenih vrata neke stranke precrta ako budu iznosili nerealne zahteve. Sasvim je sigurno da niko u ovoj priči ne može da ucenjuje bilo koga, niti ko može da trguje - navodi Vukoičić.

Analitičar Nemanja Starović podseća da je lista okupljena oko SNS-a osvojila blizu dva miliona glasova, zbog čega, navodi, možemo očekivati da će predstavnici izborne liste koju je predvodio Vučić preuzeti najvažnije resore u novoj vladi.

- Da li će učešće u radu izvršne vlasti uzeti i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka poput SPS-a, JS-a i SPAS-a, ali možda i nekih koje nisu preskočile izborni prag, a što je kao mogućnost nagovestio sam predsednik Vučić, suštinski je od sekundarnog značaja - komentariše Starović.

Injac bira broj 5

Analitičar Željko Injac uveren je da SNS ne treba da izabere nijednu od pomenute četiri opcije...

- Biram petu. Mišljenja sam da naprednjaci treba da naprave vladu sami, ne treba nikog da zovu, pa ni manjine. Za nekog ko osvoji preko 60 odsto glasova besmisleno je da vlast deli s bilo kim. Naravno, vlast će biti formirana sa SPS-om i manjinama, a verovatno i sa Šapićem, ali to je porazno za većinu članova SNS-a, što se, uprkos isključivo njihovoj zasluzi za ovako dobre rezultate na izborima, uz njih uvek provuku i neki koji te zasluge nemaju i tako uđu u vlast - naveo je Injac za naš list.

Komentari (2)

Bari

08.08.2020 08:09

Vucicu napravi koaliciju sa manjinskim strankama teraj taj SPS sa dacicem sto dalje od sebe jer nijedan od vecih stranaka ne misli dobro tebi i srbiji sem da se dobro opare i postanu biznismeni kao djilas vuk i ostali zato biraj ljude od poverenja prvo tebi pa onda ostalima

boki

08.08.2020 08:15

Najbolja je opcija 5. Dokle više šlepati neradnike.