Ivica Dačić
EPA
Ivica Dačić

EPA

Ivica Dačić, Foto: EPA

Sledeći koraci 

Pozivi organizaciji na Ist Riveru na "buđenje" ne treba da čude, imajući u vidu da je SB tokom ovog meseca održao samo jedan sastanak o kovidu 19 - 9. aprila. U programu rada SB, do kraja meseca nije planirano novo okupljanje na ovu temu.

U međuvremenu, višedecenijska pravila koja su bar na papiru važila "umiru" jedna za drugom. Države jedne drugima, poput pirata, otimaju respiratore, maske i drugu medicinsku opremu, krše dogovore...

Savet bezbednosti

AP/Kim Haughton

Savet bezbednosti, Foto: AP/Kim Haughton

Ekonomske posledice 

Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da će se, kako se pandemija virusa korona bude bližila kraju, rasplamsavati rasprava pre svega o ekonomskim posledicama, i to kroz "igru krivice", u kojoj će različiti međunarodni akteri prebacivati odgovornost za izbijanje i upravljanje pandemijom na svoje geopolitičke rivale:

- Usaglašen stav svih ključnih međunarodnih aktera, zasnovan na saznanjima stručnjaka, trebalo bi da bude usvojen unutar sistema UN. Ali, u postojećim okolnostima to teško da će biti slučaj. Kriza koja je nastala usled pandemije ukazala je na potrebu svođenja dugačkih, internacionalizovanih lanaca vrednosti u nacionalne ili uže regionalne okvire, što uvodi čitavu planetu u svojevrsni proces deglobalizacije, koji će nesumnjivo pored ekonomskih imati i svoje političke implikacije.

Bivši ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović kaže da UN i SB ne mogu drugačije da se ponašaju nego onako kako to diktiraju glavni faktori:

- SB je samo jedna otvorena pozornica, Generalna skupština UN hor u pozadini, a očigledno je da su velike sile zatečene pandemijom i da svaka ima svoj pristup i da ne razmišljaju mnogo o udruženom odgovoru na krizu. SB sad drema i spava, ali već sada je jasno da će doći do krupnih socijalno-ekonomskih i političkih pomeranja u svetu.

IZABRALI SMO ISPRAVNU POLITIKU

Gledajući na sve što se dešava, kako ističe Dačić, politika koju je Srbija vodila prethodnih godina pokazala se kao ispravna:

- Dobro je bilo što smo nacionalne interese, između ostalog, zasnivali i na jačanju bilateralnih veza sa pojedinim svetskim silama, poput Kine, Rusije, Turske, ali i UAE i drugim važnim zemljama. A kakva je reakcija SB i UN u svemu ovome? Pa vidite i sami da je SB tokom aprila održao samo jednu sednicu o kovidu 19.