Dua Lipa
Shutterstock
Dua Lipa

Shutterstock

Dua Lipa, Foto: Shutterstock

Nimalo nije slučajno što su baš u momentima dok se Hašim Tači nalazio u Hagu suočen sa svojom zločinačkom prošlošću, albanski estradni umetnici poput Due Lipe ili Rite Ore, sportista i lobista na društvenim mrežama pokrenuli ozbiljnu velikoalbansku kampanju kojom se veliča nepostojeća država Kosovo i najavljuje stvaranje velike Albanije, saglasni su stručnjaci.

Dok se Tači koprcao u Hagu, najpre je Dua Lipa, pevačica poreklom iz Prištine koju na društvenim mrežama prate milioni ljudi, napisala "Kosovo nije Srbija" i objavila mapu "velike Albanije", a njenim stopama krenuli su ubrzo i drugi poznati Albanci.

Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, uveren je da je u svrhu veličanja „velike Albanije“ na ovaj način i u ovom momentu uloženo čak nekoliko miliona evra.

- Tim novcem plaćeni su poznati pevači koji žive na Zapadu, a poreklom su sa Kosova ili iz Albanije da promovišu te sulude ideje preko svojih društvenih mreža. Njima je osim tog novca ponuđeno naravno i besplatno letovanje u Albaniji, rešavanje životnih problema članovima njihovih familija koji su ostali u domovini i ko zna šta još. Ovo je specifična i skupa vrsta propagande, za ovu Lipu, na primer, retko je ko znao da je albanskog porekla, ali ona se sada ofirala zarad te količine novca koju je dobila. Ona, ali i drugi pevači i sportisti koji udobno žive na Zapadu, uporno najavljuju stvaranje „velike Albanije“ i to u momentima kada se Tači, otac nezavisnog Kosova, nalazi u nevolji i to sa jasnim ciljem - navodi naš sagovornik.

Taj cilj je, objašnjava, da se mobilišu mase, da se prikaže da je sve u redu i da nema mesta panici.

- Iako je promovisanje jedne takve ideje o prekrajanju granica zakonom zabranjeno jer je opasno, društvene mreže odbijaju to da izbrišu i zabrane zato što su i njima Albanci naravno dali ogroman novac za reklame. Društvene mreže sada su preplavljene, mobilisani su fanovi tih estradnih zvezda i albanska javnost je uspešno zamajana dok prolaze teški haški dani Tačija i Kadrija Veseljija - tvrdi Spasić.

Komentari (2)

Rada

22.07.2020 09:37

A zašto i mi sa našim poznatim ličnostima ne uzvratimo da je Kosovo Srbija....Sve ono što oni rade treba li mi samo obrnuto!

Klisura

22.07.2020 16:13

"ponuđeno naravno i besplatno letovanje u Albaniji" ...ovim milionerima besplatno letovanje u Albaniji bas im je neki prioritet lol.