Milo i Duško
privatna arhiva
Milo i Duško

privatna arhiva

Milo i Duško , Foto: privatna arhiva

Iako sada slobodan čovek, predsednik „Atlas grupe“ još uvek se nalazi u Londonu, gde boravi od februara prošle godine kada je proteran iz svoje zemlje, a odatle u intervju za „Alo!“ poručuje da je presrećan što je Interpol ovakvu odluku doneo baš u jeku predizborne kampanje za, čini se, istorijske izbore u toj zemlji i da je ona jak vetar u leđa crnogorskoj opoziciji.

Kada planirate da se vratite u Crnu Goru?

- Najverovatnije u septembru, kada ona bude oslobođena, a Milo poslat u istoriju, njegov kraj na izborima ću gledati iz Londona. Već su me više puta pozivali vlastodršci iz Crne Gore da se vratim i boravim u hotelu, ali ja sam tu sramnu ponudu odbio. Iako jedva čekam, zarekao sam se da se u zemlju vraćam tek kad oni budu srušeni, kad Crna Gora bude normalna država sa novim i demokratskim institucijama.

Da li ste očekivali ovakvu odluku Interpola s obzirom na to da vas vlasti iz Crne Gore terete za mnogo krivičnih dela, kojima je državni budžet navodno oštećen za stotine miliona evra?

- Nisam očekivao, priznajem, da poternica bude izbrisana, mislio sam da će je možda samo zamrznuti, ali ovo je pobeda nad bezakonjem, dokaz koliko je režim Mila Đukanovića korumpiran i loš i da sam bio u pravu za sve što sam o njima pričao, kao da je optužnica bila obojena političkim motivima i sramna. Obradovao sam se kada me je moj sjajni advokatski tim obavestio da je Interpol povukao poternicu uz obrazloženje, pored ostalog, da „postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja“. Naročito me veseli što je do ove odluke došlo baš u toku predizborne kampanje u Crnoj Gori. Smatram ovu odluku, koja dolazi od visoke institucije kao što je Interpol, vrlo bitnom u smislu podrške da se sruši režim Mila Đukanovića.

Duško Knežević čita novine

privatn arhiva

Duško Knežević čita novine "Alo!" i u Londonu , Foto: privatn arhiva

Planirate li da podržite opoziciju na još neki način?

- Pomagaću opoziciju na svaki mogući način, daću joj snažan vetar u leđa, ne samo jednu konkretnu opciju, nego sve, jer će i najmanje opozicione stranke biti presudne u rušenju Milove imperije i liste. Takođe, imaću još nekoliko jakih aktivnosti u narednom periodu i podatke koje ću izbacivati u narednih 10-15 dana, kako bude tekla kampanja. Verujte mi, imam puno toga o režimu Mila Đukanovića od devedesetih godina do danas. Pored snimka „plave torbe“ imam još materijala, ali ću ih objaviti u konsultaciji sa svojim pravnim timom. Takođe, imam podatke i o Milovim sredstvima u inostranstvu.

Crna Gora i dalje drži granice sa Srbijom zatvorenim, šta mislite da li će ih otvoriti pre izbora?

- Očekujem da će Crna Gora da otvori granice sa Srbijom i sa regionom do 15. avgusta jer je zemlja u potpunom ekonomskom kolapsu, nezadovoljstvo je veliko, ljudi na primorju neće imati od čega da žive. Moraće da otvore granice da bi spasli šta se spasti može. Ali pomoći ću i ja kad se vratim i doprineću daljem razvoju zemlje, dovodiću investitore, koristiću svoje brojne međunarodne veze i svoj uticaj i ugled koji je neosporan, što je Interpol brisanjem poternice i dokazao.

Koronu nisam ni osetio

Knežević kaže da je jedan od retkih kome koronavirus nije promenio život nimalo. - Koronu nisam ni osetio jer sam svakako bio pod posebnim merama bezbednosti - naveo je biznismen za „Alo!“.