Borislav Pelević
Alo!/Marko Đoković
Borislav Pelević

Alo!/Marko Đoković

Borislav Pelević, Foto: Alo!/Marko Đoković

PROČITAJTE JOŠ:

Rođen je 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peći, na Kosovu i Metohiji, u Srbiji. Bio je srpski političar, doktor nauka i samostalni narodni poslanik i predsednik Partije-Stranke: Sabor srpskog jedinstva. Bio je dobrovoljac i jedan od komandanata Srpske dobrovoljačke garde.

Bio je jedan od komandanata Arkanovih Tigrova i član Predsedništva Srpske napredne stranke, sada je samostalni narodni poslanik u skupštini Republike Srbije. Doktor je nauka iz oblasti sportskog menadžmenta i profesor na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu na predmetima Menadžment sportskih takmičenja i Uvod u menadžment.

Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Za vreme devedesetih, bio je jedan od komandanata Arkanovih Tigrova.

Željko Ražnatović Arkan je osnovao Stranku srpskog jedinstva u jesen 1993. godine. Nakon Arkanovog ubistva na čelo stranke dolazi njegov kum Pelević. Stranku je uz Pelevića vodio i Dragan Marković Palma, koji se odvojio 2003. godine i osnovao Jedinstvenu Srbiju. SSJ se kasnije utopila u Srpsku radikalnu stranku. Nakon sukoba unutar radikala, u jesen 2008. godine, Pelević se priklanja Nikoliću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci.

Kao dobrovoljac je učestvovao u ratovima 1991-1995. i dva puta je teško ranjavan. Odlikovan je Srebrnom i Zlatnom medaljom ѕa hrabrost "Miloš Obilić".

Pelević je jedan od osnivača SSJ čiji je predsednik Željko Ražnatović Arkan ubijen 15. januara 2000. u Beogradu. Pelević je od osnivanja SSJ u novembru 1993. bio predsednik Izvršnog odbora i portparol.

 

Nakon Arkanovog ubistva formirano je Predsedništvo na čijem je čelu Pelević, koji od tada rukovodi partijom.

Ratovao je u Hrvatskoj i BiH iz kojih je izašao kao "general" Arkanovih "Tigrova". U jednoj od akcija na planini Velebit u Hrvatskoj je ranjen. Dva puta je biran za republičkog poslanika, prvi put 1992. a drugi 2000.

Na institutu za sport i fizičku kulturu INSEP u Parizu, 1986. i 1987. godine diplomirao je borilačke sportove, smer savate boks. Nosilac je Srebrne rukavice, najvišeg zvanja u savateu. Bio je majstor karatea - crni pojas 4. dan, a zvanje je dobio polaganjem pred komisijom čiji je predsednik bio proslavljeni selektor i trener engleske karate reprezentacije, Tiki Donovan.

Borislav Pelević

Alo!/Masanori Jošida

Borislav Pelević, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Trenirao je karate klub "Partizan", sa kojim je osvojio titulu šampiona Srbije. Osnovao je prvi kik boks klub u Srbiji gde se trenirao ful kontakt i savate boks. Potpredsednik je Svetske Kik-boks federacije WAKO i Predsednik sudijske komisije Svetske federacije.

Podigao je crkvu kao svoju zadužbinu, na Tari, u selu Sekulića vode.

- Arkan je ubijen zbog Kosova i Metohije. Strane službe su odlučile da ga ubiju jer su se plašile da će on sprečiti nezavisnost tzv. Kosova, što je on i imao nameru da uradi. On je trebao da bude sprečen da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji da tamo ostanu i da sačuva KiM u Srbiji – rekao je Pelević za TV Prva.

 

Dodao je i da nije slučajno što su u 15 dana ubijeni i Arkan i Pavle Bulatović, tadašnji savezni ministar odbrane SRJ.