Aleksandar Vučić
Instagram printscreen
Aleksandar Vučić

Instagram printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Instagram printscreen

U komentaru Avaza pod naslovom "Na redu je Erdogan", autor se pita gde u svemu, doduše, kako navodi, samo na rečima veliki prijatelji BiH, iz Turske i zašto šefica diplomatije u Savetu ministara BiH Bisera Turković i stranački joj šef Bakir Izetbegović nije iskoristio izuzetne lične odnose s turskim predsednikom i nabavio makar simbolične doze vakcina za građane BiH.

"Ako već neko relativizuje i podozrivo gleda na Vučićev gest, tražeći političku i diplomatsku dlaku u jajetu, zašto istim aršinima ne posmatra i upadljivu pasivnost Turske u borbi BiH s pandemijom korona virusa", pita Avaz.

Sarajevski dnevnik podseća da je Erdogan juče izjavio da je u njegovoj zemlji do sada protiv COVID-19 vakcinisano više od devet miliona stanovnika (10 posto populacije), čime je ušla među prvih pet zemalja sveta.

A prva isporuka vakcine protiv COVID-19 od tri miliona doza kineske kompanije “SinoVac Bioteć” u Tursku je stigla 30. decembra. Dakle, konstatuje Avaz, u protekla dva meseca nismo čuli nikoga iz Ankare ili Sarajeva da je spomenuo mogućnost donacije, makar i tih kineskih vakcina za „bratski“ bošnjački narod, koji je „ostavljen u amanet na brigu predsedniku Erdoganu“. Doduše, navodi se, oni s malo boljim pamćenjem setiće se da ni na početku pandemije, pre godinu, Turska nije pokazala posebnu brigu za BiH. Skromnu donaciju medicinskih potrepština, zaštitne opreme, maski i rukavica, raspodelila je u ravnoj meri na sve zemlje regiona.

"I nakon toga, ništa", piše list i ukazuje da su sada predsednik Erdogan i Turska ponovo na ispitu. "Hoće li krenuti s pruženom i punom rukom prema Sarajevu, kao što je to uradio Vučić, ili će ostati okupirani sebičnom brigom samo za svoju zemlju i svoj narod", pita Avaz i dodaje da odgovor možda zna lider SDA Bakir Izetbegović.

Pročitajte još: