Goran Vesić
Privatna arhiva
Goran Vesić, kamen temeljac

Tanjug

Goran Vesić, kamen temeljac, Foto: Tanjug

Predloge za budžet Beograda za narednu godinu poslalo je 10.046 građana, udruženja građana i institucija tokom glasanja koje je trajalo od 14.do 28. novembra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se najviše predloga, skoro trećina, odnosi na uređenje komunalne infrastrukture, od čega najviše za vodosnabdevanje, kanalizaciju, uređenje parkova, ali i za uređenje reka i priobalja, kao i fasada.

Skoro četvrtina predloga se odnosi na uređenje saobraćajne infrastrukture, od čega skoro polovina za uređenje ulica i trotoara, ali i za nove biciklističke staze, nove stanice BG voza, kao i oni koji se odnose na javni prevoz.

Oko pet odsto predloga odnosi se na obrazovanje, a od čega najviše na izgradnju osnovnih škola, dok se samo 0,5 odsto predloga odnosi na izgradnju vrtića, što je, kako kaže Vesić, posledica velikog ulaganja Beograda u izgradnju dečjih vrtića jer se samo u ovoj godini gradilo 12.

Skoro petina predloga odnosi se na zdravstvo koje je inače u nadležnosti Republike Srbije, a bilo je i predloga koji su se odnosili na socijalnu zaštitu, kaže Vesić.

"Ostale oblasti iz kojih su građanke i građani davali predloge su sport, turizam, kultura, zaštita životne sredine, kao i stanogradnja, urbanizam i planiranje", objasnio je Vesić, prenosi Beoinfo.

Preporučujemo i:

Vesić je zahvalio građankama i građanima Beograda, kao i udruženjima građana i institucijama koji su tokom dve nedelje u novembru poslali svoje predloge za budžet grada Beograda za 2021. godinu.

On je naveo da će narednih sedam dana Grad Beograd analizirati sve predloge i da će svako ko je uputio predlog dobiti odgovor.

"Neke predloge sigurno ćemo moći odmah da uvrstimo u budžet grada za 2021. godinu i obavestićemo javnost šta smo prihvatili. Da bi se neki predlozi realizovali neophodno je da se sprovedu prethodne radnje, kao što su projektovanje i planiranje da bi narednih godina mogli da se realizuju. One koji su dali takve predloge obavestićemo o tome kojom dinamikom će biti realizovani", rekao je Vesić.

Kako je naveo, neke predloge je nemoguće realizovati, a neka će biti prosleđena drugim državnim organima, koji su nadležni za njihovo sprovođenje.

Vesić je rekao da je Beograd jedini u državi sprovodi javnu raspravu i pita građanke i građane kako da potroši pare iz budžeta koje pripadaju njima.

"Ponosni smo jer imamo javnu raspravu o budžetu. Ove godine u raspravi je učestvovalo više od deset hiljada pojedinaca i udruženja građana koje okupljaju desetine hiljada članova. Verujem da će ih naredne godine biti još više. Razumem da neki ljudi ne veruju da će bilo ko da pročita njihove predloge, ali uveravam ih da će u Beogradu svaki njihov predlog biti pažljivo razmotren. Obećavam građankama i građanima Beograda da ćemo već u januaru objaviti „Vodič kroz budžet”, u kojem ćemo objasniti kako će biti potrošen svaki dinar. Tako radi Beograd", rekao je Vesić.

Pročitajte još: