Prijatelj: Vladika Grigorije
S. Pašalić
Vladika Grigorije

Screenshot

Vladika Grigorije, Foto: Screenshot

Lider opozicije Dragan Đilas i ekipa oko njega mesecima su se trudili da ubede episkopa Grigorija da skine mantiju i na predstojeće predsedničke izbore izađe kao opozicioni kandidat koji je jedini u stanju da sruši vladavinu Aleksandra Vučića. I na momenat, prema našim informacija, bili su veoma blizu tog cilja, što su zagonetne izjave koje je iz Nemačke, gde stoluje, slao ovaj vladika i potvrđivale.

Međutim, Grigorije se ove nedelje predomislio i otkačio opozicionare, shvativši da je za njega na duge staze znatno bolje da se izbori za patrijarški tron jer je to pozicija na kojoj ostaješ do kraja života. On je odlučio da stavi tačku na priču o svojoj političkoj karijeri video-porukom, u kojoj je rekao da su sve to bili samo obični tračevi. Objašnjavajući situaciju u kojoj se našao Grigorije se poslužio anegdotom iz knjige za koju je rekao da ju je napisao „jedan Austrijanac o našem Ivi Andriću“.

Pročitajte još:

- Naime, nakon Drugog svetskog rata na Istoku u mnogim zemljama je vladala loša vlast. Poslednjom snagom iz dometa tih autokratskih režima jedan istočnoevropski zec bežao je na Zapad. Zapadnoevropski zec ga vidi i pita: „Od čega to bežiš zečiću?“ „Kod nas progone slonove“, odgovori on. „Ali ti nisi slon“, konstatuje zapadnjak. „Naravno da nisam, ali nisam siguran da li to mogu da dokažem“, odgovorio je istočnoevropski zec. Nešto slično je sa mojom kandidaturom za predsednika. Jedino što mogu da vam pokažem i kažem, ali opet sa svešću da to mnogima neće značiti ništa ili nimalo, u mojim ličnim dokumentima ne piše moje lepo kršteno ime Mladen, nego moje monaško ime Grigorije. Ja nisam slon, ja sam samo Grigorije - poručio je vladika, koji je tako Đilasa ostavio na cedilu.

Dragan Đilas

Tanjug

Dragan Đilas, Foto: Tanjug

Lider opozicije, prema našim saznanjima, veoma se razočarao zbog toga, da bi potom vrlo brzo odlučio da se posveti svom prvobitnom kandidatu za predsednika države, koga se zbog Grigorija lako odrekao.

- Reč je o njegovom kumu i glavnom političkom savetniku i ideologu čitavog SZS-a Mlađi Đorđeviću. On zasigurno ima malo veće šanse da ostvari neki rezultat od samog Đilasa, koji je i sam svestan da ga niko ne bi birao. Problem sa Đorđevićem je pak taj što je on zbog desničarskih stavova teško prihvatljiv građanskom delu opozicionog biračkog tela - zaključuje naš izvor.

Mlađa već juri podršku po Srbiji i Rusiji

Funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović nedavno je primetio da je presmešno što „krajnje anonimni kum Dragana Đilasa intenzivno obilazi po čitavoj Srbiji, ali i po ambasadama, razne ljude i ubeđuje ih kako je on jedini pravi izbor za Srbiju i da treba da bude predsednik“.

- Ljudi valjda iz pristojnosti ne žele da mu kažu surovu istinu da je to što čini šarlatanstvo, te se zgražavaju u sebi i pitaju da li je do te mere skrenuo jer je inače, čak i dok je savetovao Borisa Tadića (doduše krajnje pogrešno), bio kudikamo tip sa obe noge na zemlji. Tu nije kraj, nesrećni Mlađan se bacio i da traži podršku po Rusiji.

Komentari (2)

Bane

23.07.2020 07:41

U pravoslavnim crkvama, patrijarsi su, uvek, bili skoro sveci. To bi prvi pt bilo da na to mesto dodje propali, antisrpski vo.

Ljubiša

23.07.2020 09:07

Grigorije, "Grišo", gde ti je "Roska"?