TANJA FAJON I DRAGAN ĐILAS NA APARATIMA Vučić osvojio 300 hiljada glasova više nego sve partije u Hrvatskoj

Mala izlaznost na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Alo / Marko Metlaš

U Republici Hrvatskoj danas se održavaju parlamentarni izbori, a fokus današnje izborne utakmice jeste evidentno mala izlaznost građana na glasanje.

Građani Hrvatske danas biraju svoje predstavnike u parlamentu, ali je sasvim jasno da mnogi od njih smatraju da hrvatske institucije i Vlada ne zaslužuju njihov glas. Tome u prilog svedoči i to što je na ovim parlamentarnim izborima zabeležena izuzetno niska izlaznost građana, niža i u odnosu na izbore od pre četiri godine.

Državna izborna komisija Hrvatske objavila je da je do 16:30 sati na birališta izašlo 34,04 posto birača, odnosno njih 1.149.397. Na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godine do 16:30 sati izašlo je 37,68 posto građana. Najveća izlaznost je danas zabeležena u 1. izbornoj jedinici, 37,67%. Od gradova, najveća izlaznost je u Gospiću, a najmanja u Vukovaru.

na birališta je izašlo 40% glasača što je rekordno niska izlaznost na glasanju ove članice Evropske unije i evidentan dokaz da demokratija i nije jača strana u Hrvatskoj. To će značiti da je na upravo završenim izborima u Srbiji, lista Srpske napredne stranke dobila više glasova nego sve stranke u Hrvatskoj zajedno.

Pre skoro 15 dana održani su izbori i u Srbiji, ali je izlaznost bila veća nego u Hrvatskoj, iako je na delu bila “bojkot kampanja” i mnogi politički igrači apelovali su da se na izbore ne izlazi. Ipak, očigledno je da građani Srbije imaju mnogo više poverenja u srpske institucije i Vladu, nego što to imaju građani Hrvatske.

Dragan Đilas
Dragan Đilas , Foto: Printskrin

Niska izlaznost i krah izbornog procesa u Hrvatskoj jasan je pokazatelj da je demokratija u Srbiji na mnogo višem nivou, nego što je to slučaj u ovoj članici Evropske unije. Iako su mnogi evroparlamentarci pokušali da umanje validnost izbora u Srbiji, a prednjačila je Tanja Fajon, podaci koji stižu iz Hrvatske pokazuju koliko demokratije ima unutar pojedinih članica EU, kao i šta građani stvarno misle o njihovim institucijama. Tanji Fajon i lideru bojkotaša Draganu Đilasu smetalo je srpskih 50 odsto izlaznosti, ali građani Srbije jasno su pokazali da ne sumnjaju u Srbiju, srpsku Vladu i zvanične institucije.

Kako je u redu izlaznost od 28 odsto, kada je reč o izborima na kojima je, na primer, za evroparlamentarku izabrana Tanja Fajon, a nije dovoljno ni 50 odsto na izborima ako dobija SNS?

Ovo pitanje postavio je lider SNS Aleksandar Vučić, odgovarajući na kritike pojedinih evroparlamentaraca, među kojima je i Tanja Fajon, na račun izlaznosti na izborima u Srbiji. On je kazao da je Fajonova dobila mandat upravo na izborima za evropski parlament na kojima je, u Sloveniji, izlaznost bila 28 odsto. To je bila druga najmanja izlaznost zabeležena na tim izborima, a manja je bila jedino u Slovačkoj gde je glasalo tek 22 odsto birača.

- Smeju im se svi, samo neće da im kažu u lice svima koji govore da je mala izlaznost 50 odsto, i to u doba korone - rekao je Vučić.

Dodao je da, prema poslednjim istraživanjima, kada bi izbori bili održani u nedelju, izlazost bi bila za dva odsto manja.

- A, uskoro će i izbori u Sloveniji, pa ćemo da vidimo kakva će da bude izlaznost, a i imaćemo mnogo pitanja po pitanju statusa Srba u Sloveniji - rekao je Vučić.
Inerče, na izborima za Evropski parlament osim Slovebije i SAlovačke "mršav" odziv zabaležen je i u Portugaliji (30 odsto), Hrvatskoj (29,85), Bugarskoj (32,6), Letoniji (33,5), Holandiji (41,9)...

 

 

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: DJ.R.Bec
  05/07/2020 - 22:58
  Razbio ih za bei i vjekova.AMIN!
 • Korisnik: mrda
  05/07/2020 - 21:09
  Djilkos nikada dobiti izbore u Srbiji nece, nikada nikada, lopuza, izdajnicka
 • Korisnik: Zagor
  05/07/2020 - 21:09
  Koga briga za glupu Fajonku i sargarepu lopova!?
 • Korisnik: Sladjan
  05/07/2020 - 20:47
  Da se nelazemo,vucic bi pobedio I u hrvatskoj,jer I'ma potpuno istu kampanju protiv njega kao I u srbiji!!!!Ali sto Jaci lider zemlja je dalja od eu,a sto slabiji oni su pogodni za evropu!!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi