Aleksandar Vulin
Alo!/ Rajko Ristić
Aleksandar Vulin

Alo!/ Rajko Ristić

Aleksandar Vulin, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

* Voleo bih da je svet mogao da vidi kakvi licemeri vladaju Hrvatskom 

* Vučić je predmet njihove mržnje, a Hrvatska je sramota EU

* Namenska industrija radi bolje, to konkurenciji ne može da odgovara

Sa njim smo razgovarali i o svim drugim aktuelnim temama, a otkrio nam je i ko je jedini opozicionar sa kojim se redovno čuje.

Izjavili ste da vam je žao što je predsednik Vučić odustao od odlaska u Zagreb, gde je trebalo da učestvuje na kongresu Evropske narodne partije... Zašto?

- Voleo bih da je svet mogao da vidi kakvi licemeri vladaju Hrvatskom i da između neskrivenih ustaša i tzv. umerenih političara nema razlike kada je u pitanju odnos prema Srbima, a posebno odnos prema predsedniku Vučiću. Kompleksi i mržnja u Hrvata se pokažu čim vide Srbina koji im ne prašta zločine, ali i neće dopustiti ponavljanje „Oluje“. Vučić je predmet njihove mržnje, a Hrvatska je sramota EU, zemlja u kojoj se antifašisti pravdaju fašistima, u kojoj odluke Ustavnog suda ne važe ako dopuštaju Srbima da pišu javno ćirilicom. Vučić je morao da vodi računa da dodatno ne pogorša položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, na kojima bi ustaše iskalile bes koji na Vučiću nisu mogli.

Predsednik Srbije je u Hrvatskoj persona non grata. Razlog tome je njegova porodica i bolna rana koju sa sobom nose!

AUTOR: Alo.rs/ Tanjug/ M. I. DATUM I VREME: 14.11.2019. 13:52 Vulin besan zbog reakcije hrvatskih političara. Predsednik Srbije, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Predsednik Pokreta socijalista Aleksanda Vulin izjavio je danas da mu je žao što predsednik Aleksandar Vučić neće ići u Zagreb, na kongres Evropske narodne partije, na koji je pozvan kao lider SNS.

 

„Mini-Šengen“ naišao je na neodobravanje dela opozicije u Srbiji, vlasti u Crnoj Gori, posvađao Tiranu i Prištinu... Šta biste vi rekli o toj inicijativi?

- Svaka inicijativa koja omogućava da naša roba bude jeftinija i pristupačnija jeste dobra. Naša privreda je jača od ostalih u regionu i time bismo imali najviše koristi. Znate, mi smo decenijama u defanzivi, već smo kao normalno prihvatili da svi odlaze od Srbije i da mi nemamo ništa da ponudimo. Sada se stvari menjaju, Srbija izlazi s predlozima i drugi se ili okupljaju oko nas ili se opredeljuju prema onom što predlažemo. A ako nešto ometa stvaranje velike Albanije, a svađa Šiptara i Albanaca to svakako čini, pa treba li još neki razlog da podržim ovu ideju?

Posle afere „Krušik“ usledila je afera „Prvi partizan“, stekao se utisak da je nekome meta srpska namenska industrija...

- Namenska industrija radi bolje, to konkurenciji ne može da odgovara. Zanimljivo je da su medijski napadi na „Krušik“ i ministra Stefanovića došli sa portala iz Bugarske, zemlje u kojoj dve fabrike imaju istovetan proizvodni program kao „Krušik“. U svakoj zemlji na svetu bi onaj ko iznese vojne tajne iz fabrike oružja i preda ih strancima bio špijun, samo kod nas nije tako. Ako je Obradović uzbunjivač, onda su i oni koji su pokušali da prodaju podatke o proizvodnji municije u „Prvom partizanu“ šiptarskom biznismenu takođe uzbunjivači? Na sreću, Srbiju ima ko da čuva.

 

Vaše kolege Siniša Mali i Nebojša Stefanović na meti su brutalnih napada opozicionara, koji kažu da zbog njih dvojice treba da padne Vlada... Meta ste često i vi, kako na to gledate?

- Nosioci sistema odbrane i oni koji su bliski predsedniku Vučiću prva su meta napada. Tako se nadaju da će obezglaviti sistem, usporiti njegov rad i pokazati svima da je veoma opasno biti uz Srbiju i Vučića. Toga sam svestan kao i Nebojša, Bata, Siniša i svesno sam izabrao da se borim, ne zato što ne umem da izigravam političara koji ne ulazi u sukobe već zato što znam da je borba potrebna, a da Vučića i njegovu politiku treba da brane na prvom mestu njegovi prijatelji i saborci, i da ne razmišljaju koliko ih to košta.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Vučić je jak, biće dobro

Vulin je juče izjavio da je siguran da će sa zdravstvenim stanjem predsednika Vučića biti sve u redu.

- Siguran sam da će biti sve u redu i to zato što je Aleksandar Vučić jak i tvrdoglav, a ne zato što sluša lekare. Mnogo radi, malo spava i malo se odmara. Svi mi koji sarađujemo s njim i koji smo njegovi prijatelji, a pre svega njegova porodica, voleli bismo da Vučić mnogo više vodi računa o svom zdravlju, ali on je jednostavno takav čovek. On potraži pomoć samo kad mora, ali se brže nego što bi mu i jedan lekar savetovao vrati na posao - rekao je Vulin.

Kako gledate na najavu dela opozicije da će bojkotovati izbore?

- To je pokušaj da se ne suoče sa istinom o sebi. Oni će pokušati da kao svoje pristalice prikažu sve koji nisu izašli na izbore. Da ih imaju toliko, ne bi se dvoumili da izađu. Kada smo mi bili u opoziciji, uvek smo tražili izbore, nismo tražili nikakve promene uslova, samo da se ide na izbore jer smo znali da, uprkos nezabeleženo prljavoj kampanji DOS-a i njegovoj apsolutnoj kontroli medija i novca, mi imamo podršku naroda. Ne može se pobediti bojkotujući, ali ne može ni politikom mržnje prema Vučiću kao jedinim programom. Đilasa i njegove radnike uništila je mržnja.

Sergej Trifunović je rekao da se čuje s Ivicom Dačićem, da li ste vi u kontaktu sa nekim opozicionarom?

- Jedini opozicionar koga redovno čujem jeste moja supruga Nataša, moj najžešći kritičar. Ali kritičar koji bi me se odrekao kada bih na bilo koji način sarađivao sa DOS-om i onima koji prete silovanjem i bacanjem u Savu. U politici ne morate da budete uvek na vlasti, ali uvek morate da budete na istoj strani. Šta god radio, ja svoje prijatelje ne prodajem, a svoje ideje ne menjam.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Sve su prilike da ćemo umesto Haradinaja na premijerskoj poziciji tzv. države Kosovo gledati Kurtija. Da li će to uticati na pregovore Beograda i Prištine?

- Nije to još izvesno. Kod Šiptara glasovi se broje dok sa Zapada ne stigne odluka ko je pobednik. Tek tada se broji da glasovi budu u skladu s naređenjima. Ništa Šiptari ne biraju, a i koga god da im postave, odnosi prema Srbima i Srbiji će biti isti. Oni žele celovito Kosovo bez Srba, a Srbiju poniženu i umanjenu. I svi Šiptari se slažu da je Vučić najveća prepreka njihovim planovima.

Za nekoliko meseci nam stiže „Pancir“, da li posle toga sledi S-400?

- Vučić je nastavio kao vrhovni komandant ono što je započeo kao ministar odbrane. Ojačao je i unapredio Vojsku. Tako će se i nastaviti, a kako, pa o tome se neće pričati u novinama.

Od neutralnosti ne odustajemo

Koliko dugo ćemo još moći da ostanemo vojno neutralni?

- Dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije, i dok sam ja ministar odbrane, možete biti sigurni da će se dosledno sprovoditi politika vojne neutralnosti. Volja građana Srbije da se ne svrstamo ni u jedan blok i da nikada drugima ne činimo ono što je NATO činio nama biće dosledno poštovana.

 BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare