Ivica Dačić
Printscreen
Ivica Dačić

EPA

Ivica Dačić, Foto: EPA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da među 14 srpskih državljana koji su od 3. februara u karantinu na kruzeru "Dajmond princes" u japanskoj luci Jokohama nema zaraženih od novog koronavirusa COVID-19, ali da je troje stavljeno u preventivnu izolaciju i čekaju rezultate testiranja.

- Japanci su jako spori, rezultati testiranja se čekaju po tri dana. Ako nastave tim tempom, neće moći da ih istestiraju ni za mesec dana - kazao je Dačić.

On je naglasio da niko od srpskih državljana koji su u izolaciji nemaju simptome infekcije.

- Oni su bili u kontaktu s onima koji su zaraženi i zato se nalaze u u izolaciji, ali im još nisu stigli rezultati testiranja. Preventivno je u izolaciju stavljeno troje naših - rekao je Dačić.

Kruzer

Youtube/Printscreen

Kruzer, Foto: Youtube/Printscreen

Jedan od državljana Srbije koji se nalazi u karantinu je član posade Daniel Dušnoki iz Subotice, koji je juče na Fejsbuku postavio isečke iz srpske štampe o tome da se sumnja da je on zaražen virusom, napisavši da se oseća dobro. Dušnoki je kazao da nije zaražen i da nije bio ni na testiranju jer nema simptome koronavirusa. On je kazao da sa kolegama radi bez ikakvih problema i da su svi srpski državljani zdravi.

Koronavirus

Tanjug/AP

Koronavirus, Foto: Tanjug/AP

Dušnoki je naglasio da na kruzeru nema panike, pa ne bi trebalo da je bude ni u Srbiji. On je naveo da nije u kontaktu sa zaraženim putnicima i da brodom patrolira noću, pošto se dežura na smenu.

Ministarstvo zdravlja Japana nastavlja da sprovodi testove za prisustvo koronavirusa kod lica koja se nalaze na brodu u karantinu. Tokom vršenja analize prednost imaju lica sa simptomima koji ukazuju na prisustvo virusa, lica preko 75 godina starosti, kao i lica sa hroničnim oboljenjima. Do sada je potvrđeno da je koronavirusom na kruzeru na kojem je više od 3.500 putnika i članova posade zaraženo 218 osoba.

DRAMA DRUGOG KRUZERA

Drugi kruzer "Vesterdam", čije pristajanje je do sada odbilo pet azijskih i pacifičkih zemalja iz straha od širenja virusa, konačno se usidrio u Kambodži, gde će 2.200 putnika biti podvrgnuto testiranju. Uplovljavanje broda u luke drugih zemalja nije dozvoljavano, iako je vlasnik "Holand Amerika lajn" saopštio da među 1.455 putnika i 802 člana posade nema potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Kruzer je započeo putovanje prošlog meseca u Singapuru, a poslednje stajanje je imao u Hongkongu, gde je do sada potvrđeno 50 slučajeva koronavirusa.