Jelena Milić
Printskrin
Jelena Milić

Printskrin

Jelena Milić, Foto: Printskrin

Milić je za Tanjug navela da je procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine "kupljeno" godinu dana, kako kaže, u igranci oko priznavanja i neotpriznavanja Kosova, ali ističe da se može očekivati novi pritisak na samu formalizaciju odnosa.

Ona navodi da nedavna Bajdenova izjava da je nezavisnost Kosova nepovratan proces, nije ništa novo u odnosima SAD prema statusu Kosova i da je njihov stav po tom pitanju već odavno jasan.

"Ni Tramp nije otpriznao Kosovo. I za Trampovu administraciju se nijednog momenta američko-kosovski odnosi, u smislu da se priznaju dve nezavisne države nije promenio", kaže Milić.

Ističe da srpska strana, bez obzira ko je u Beloj kući, treba da nastavi da objašnjava sve pozitivne napretke koje je učinila u poslednjih 20 godina, posebno ukazujući na propuste i neodgovornost kosovske strane.

"Mora da se nastavi sa tom vrstom retorike, da stvari nisu crno bele, da Srbija nije agresor a Kosovo i kosovari žrtve. Bilo bi dobro da se to radi bez nipodaštavanja ili laganja o broju kosovskih civila i žrtava ili nipodaštavanja odgovornosti srpske strane", naglašava Milić.

Smatra da je suština dodatno objasniti zašto je u interesu nove američke administracije, kako kaže, makar ona bila i Bajdenova, da ima Srbiju kao prijatelja i saveznika i uz koje ustupke je to moguće postići.

Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

"Mislim da je vrlo lako da se objasni da je približavanje Beograda Sjedninjenim Američkim Državama ključni dobitak i za Kosovo i za BiH i u tom smislu dosta će nam reći sastav nove vlade Srbije, pre svega ko će biti na čelu Ministarstva odbrane", ukazuje Milić.

Ističe i da je poslednji trenutak da se pitanje paljenja ambasada i braće Bitići konačno reši, što je, dodaje, itekako u srpskom interesu.

Milić se osvrnula i na nedavnu posetu specijalnog predstavnika EU za dijalog KiM Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini i ukazala da njegov dolazak nije doneo mnogo zaključaka, ali i navela da se EU donekle pokazala kao nefer posrednik tih pregovora.

"Njegova poseta i teme su ogolile orkestriranu političku nestabilnost na Kosovu koja služi za prolongiranje kompromisa koji nije u skladu sa njihovim maksimalističkim zahtevima i mislim da to sada postaje svima jasno", rekla je Milić.

Istakla je da je vidljiva mnogo veća spremnost i kooperativnost srpske strane, kao i strpljenje za pregovore koje vodi EU, u odnosu na prištinsku stranu, iako je, dodaje, Srbija ta koja mora mnogo više da da, a "nudi se joj apstraktna forma perspektive u EU, i ništa drugo konkretno".

Pročitajte još: