Jelena Milić
Tanjug/Sava Radovanović
Jelena Milić

Tanjug/Sava Radovanović

Jelena Milić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Uočili smo nažalost u poslednja 24 sata, a voleli bismo da nismo u pravu, da bukvalno nijedan kosovski zvaničnik nije izrazio saučešće Srbima na Kosovu, što smatramo organizovanom porukom da Srbi sa Kosovu nisu ravnopravni i pošteno tretirani građani pokrajine Kosovo", istakla je Milić za Kosovo onlajn.

Ona je ukazala da je u poslednje dve godine na delu orkestrirana intenzivna prerada prošlosti, istorijski revizionizam koji pokušava da relativizuje neupitne činjenice o srpskom i pravoslavnom nasleđu na KiM.

"To se nalažost radi ne uz prećutkivanje ili uz diskrentu podršku zapadne međuanrodne zajednice, već uz njihovu aktivnu podršku u funkciji oslabljenja srpske pozicije u pregovorima o novom statusu Kosova i očitih napora da se Kosovo ugura u Unesko i time dodatno otežaju pregovori Beograda i Prištine. Tim procesom se krše svi principi", ukazala je Milićeva.

Ona je primetila da je pre nekoliko nedelja dana na festivalu "Mirdita - dobar dan" rečeno da kosovsko versko nasleđe pripada svim ljudima koji žive u miru i ljubavi na Kosovu i Metohiji i svi ih jednako koriste, i to je rečeno ne od bilo koga, nego od, kako je rekla, "profesora Filizofskog fakulteta u Prištini na festivalu koji plaćaju zapadni donatori".

"Ako je tako, zašto su onda paljene svetinje 2004? Ako je tako, zašto se onda Bajden, koji je tada navodno sprevačavo paljenje srpskih svetinja, a ne zajedničkih, zašto se sada ne suprotstavi ovom istorijskom revizionizmu", zapitala se Jelena Milić.

Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona smatra da je "glasno ćutanje" prištinskih zvničnika o smrti srpskog patrijarha, koji je patrijarh i Srbima na Kosovu i Metohiji, "takođe poruka da nisu imali nikad ništa protiv paljenja 2004. godine, da ne poštuju verska i građanska prava, i da je priča o tome da su kroz Ahtisarijev plan Srbima na Kosovu data ne znam kakve slobode, prava, učešće u institucijama, apsolutno ništavna".

"Poražena sam veličinom gesta da je francuski predsednik Emanuel Makron na ćirilici izjavio saučeće svima nama, a da nijedan kosovski zvaničnik, i ono što mene posebno boli, nijedan predstavnik organizacije civilnog društva nije to uradio", istakla je Milić.

Ona je ukazala da je CEAS organizacija osnovana mahom od agnostika, ali da je izrazila saočešće ne samo srpskim vernicima nego i svim građanima Srbije koji poštuju demokratiju i kolektivna prava i većinska i manjinska.

Podsetila je da u Srbiji, kada je neki jevrejski, katolički ili muslimanski praznik, svaka organizacija civilnog društva čestita svima koji slave.

"Šta se sada desilo? Umro je patrijar SPC, nema nijedne izjave saučešće vernicima iz NVO u Srbiji, ako ništa drugo. Ta količina licemerja bi morala hitno biti predstavljena predstavnicima zapadne međunarodne zajednice, da bi se stvari stavile u adekavatan kontekst zbog daljih ne samo pregovora o Kosovu nego da bi se predupredilo buduće moguće nasilje koje se ovakvom ravnodušnošću, prema ovako istorijski teškom trenutku za sve srpske vernike na Kosovu, očito toleriše", zaključila je Milićeva.

Pročitajte još: