Raša Karapandža
printscreen
Raša Karapandža

printscreen

Raša Karapandža, Foto: printscreen

* Raša Karapandža umešan je u ozbiljne poslovne malverzacije s bankama

* Karapandža je preko bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića vršio politički pritisak kako bi prodavali svoj softver bankama u Srbiji

* Srpska banka je jedna u nizu banaka, koje su do 2012. godine uništene odobravanjem neobezbeđenih kredita politički uticajnim tajkunima

Profesor Raša Karapandža, koji godinama vodi kampanju protiv ministra finansija u Vladi Srbije Siniše Malog, umešan je u ozbiljne poslovne malverzacije s bankama kojima je upravo današnji ministar stao na put kada je odbio da kupi bankarski softver u vlasništvu Karapandžine firme za Komercijalnu banku.

Međutim, Karapandža je svoj softver prodao i Srpskoj banci, koja je zahvaljujući malverzacijama sa neobezbeđenim kreditima uništena. Karapandža je preko bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića vršio politički pritisak kako bi prodavali svoj softver bankama u Srbiji.

Da je reč o ozbiljnim poslovnim malverzacijama Karapandže i Šoškića, svedoče i dokumenta u koja je ekipa portala „alo.rs“ imala uvid.

Kako su Karapandža i Šoškić uzeli novac od srpske banke?

Prema potpisanom ugovoru, Srpska banka isplaćivala je na mesečnom nivou 1.500 evra Centru za investicije i finansije (CIF) za korišćenje tri osnovne licence programa „RiskGuard“. Za svaku novu licencu zaključivao bi se aneks ugovora, a Srpska banka plaćala bi dodatnih 300 evra mesečno po licenci.

Softver „RiskGuard“, koji je u vlasništvu firme CIF, prodat je Srpskoj banci, a banka je u periodu od 2008. do 2017. isplatila na ime licence i održavanja preko 18 miliona dinara, plaćajući skoro svake godine sumu između milion i 2,5 miliona dinara.

Pročitajte još:

Pljačka Srpske banke je samo jedan od primera kako je Karapandža koristio politički pritisak i preko guvernera Šoškića bankama podvaljivao softver njihove zajedničke firme, ali i da je imao ozbiljnu ulogu u jednoj od najvećih bankarskih afera u Srbiji.

Srpska banka je jedna u nizu banaka, koje su do 2012. godine uništene odobravanjem neobezbeđenih kredita politički uticajnim tajkunima, koji ih zatim nisu vraćali, a i pored tajnosti, zna se da je iznos ovakvih plasmana premašio 15 milijardi dinara.

Raša Karapandža

Youtube

Raša Karapandža, Foto: Youtube

Nekontrolisano davanje kredita na kraju se svelo na odobravanje miliona bez pokrića - bili su obezbeđeni rudom iz napuštenih rudnika, nenaplaćenom kirijom, opiljcima, hranom s ograničenim rokom trajanja...

Agencija za osiguranje depozita koja je 2014. godine preuzela potraživanja Srpske banke do sada je od dužnika Srpske banke naplatila oko 650 miliona dinara, što je manje od pet odsto ukupno preuzetih potraživanja. Razlog je taj što je u slučaju Srpske banke uglavnom reč o problematičnim, teško naplativim ili nenaplativim potraživanjima.

Bonus video: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke! 

 

Komentari (2)

mojov

27.10.2019 10:08

Neka ga uhapse! Neka se provere inostale afere : tetka iz Kanade, rušenje Savamale, otvaranje firme sa lažnom ličnom kartom itd.

Saša

27.10.2019 16:29

I šta sada,, kao i sve,, nikome ništa, ali da se zna,, ajde više...