Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko
Tanjug/Sava Radovanović

 

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nikakvi pokušaji i propaganda pojedinaca, ma kojoj političkoj opciji pripadali, a čega smo svedoci ovih dana, neće uspeti da pokvare prijateljstvo Srbije i Rusije, jer je srpski narod prozreo njihove namere, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović i ruski ambasador su danas u Beogradu razgovarali i potvrdili spremnost dve zemlje da razvijaju još čvršću ekonomsku saradnju u budućnosti.

Kriza izazvana korona virusom, kaže Popović, uticaće na promenu stanja u ekonomiji u celom svetu, što još više upućuje Srbiju i Rusiju na razvoj najbliže moguće ekonomske saradnje.

Preporučujemo i:

Popović je rekao da je Srbija jedina zemlja na svetu koja može da izvozi u Rusiju i zemlje Evroazije bez carina i da je to tržište od više od 200 miliona ljudi.

"Zalagaću se da više promovišemo tu mogućnost našim privrednicima u budućnosti. Mnoge evropske zemlje, kao što su Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, uprkos sankcijama EU prema Rusiji, čine sve da budu što prisutnije na ruskom tržištu. Tome treba da teži i Srbija", rekao je Popović.

On je pozvao ruske kompanije da još više ulažu u Srbiji, koja je, kako navodi ministar, lider u privlačenju investicija u celoj Evropi.

"Verujem da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama, jer Srbija pruža brojne pogodnosti za strane investitore, gradimo autoputeve i regionalnu putnu mrežu, imamo odlične inženjere i tehničke kadrove, kao rezultat programa dualnog obrazovanja. Za ruske kompanije je Srbija posebno interesantna, jer ne postoje carine za izvoz robe na tržište Evropske unije", rekao je Popović.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

To je, istakao je ministar, šansa za Srbiju, ali i za Rusiju.

Popović je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih političkih odnosa dve zemlje, koje je potvrđeno prisustvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na paradi u Moskvi povodom obeležavanja 75. godišnjice velikog praznika Dana pobede.

"Zahvaljujući predsedniku Vučiću i predsedniku Putinu, odnosi dve zemlje najbolji su u novijoj istoriji i očekujem da ti odnosi u budućnosti samo jačaju. To je ono što želi narod Srbije", rekao je Popović.

Ambasador Rusije u Srbiji izrazio je zadovoljstvo odličnim političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje i naveo da je Rusija posvećena jačanju saradnje u svim granama privrede.

Pročitajte još: