Ana Brnabić
Printscreen
Ana Brnabić

Printscreen

Ana Brnabić, Foto: Printscreen

Krizni štab za borbu protiv epidemije korona virusa obratio se javnosti iz Palate Srbija.

U protekla 24 časa testirano je 9.183 osobe, od toga je 383 osobe pozitivno, 13 osoba preminulo. 177 je na respiratorima.

Nabavka vakcine

- Preuranjeno je pominjati vakcinu. Ono što možemo da uradimo jeste da pratimo ispitivanje vakcine, samo u tom kontekstu je razmatrano pitanje vakcine, rekao je Srđa Janković.

- Vakcine su trećoj fazi ispitivanja, time će se baviti nadležne institucije, kao što je "Batut" i drugi. Kada je u pitanju zaštitna maska, moram da kažem da sam je imala dok sam ulazila, i sada sam je skinula kako bih vam se jasno i razgovetno obratila, na sastancima nosim masku i kada budem izašla odavde, staviću je, kako bih dala dobar primer građanima Srbije, iako to nisam stačno činila, rekla je Ana Brnabić

EU i angažovanje zdravstvenih radnika

Kada je u pitanju angažovanje zdravstvenih radnika, premijerka je rekla da će 200 novih zaposlenih biti zaposleni u Institutu "Batut".Porast broja zaraženih nakon demonstracija ispred Skupštine?

- Prvo, zato što smo imali blago smanjenje broja pre demonstracija. Nakon toga, ako gledate kalendarski, sada je osmi dan, imali smo porast broja zaraženih. Imali smo veliki broj demonstranata bez maski u bliskom kontaktu, i jasno je zašto je broj zaraženih porastao. Nadam se uskoro stabilizaciji, naglasila je premijerka.

Ko će kontrolisati poštovanje mera?

- Što se tiče novih mera, to će kontrolisati Krizni štabovi na lokalu ili komunalna policija, a pre svega inspekcija, ne postoji država sa dovoljno komunalne policije koja može iskontrolisati sve građane, moramo da budemo odgovorni, jako je teška situacija. Imali smo tešku noć za nama, ali kada vidim koliko narod poštuje mere, smatram da će ovo ponašanje doneti rezultate, i ono što je jedna od najvažnijih stavki jeste smanjenje broja ljudi na respiratorima. Ovo je borba svih nas, poštujmo sve mere, moramo u svakom trenutku da razmišljamo da zaštitimo sebe i svoju porodicu i da svi zajedno učestvujemo u ovoj borbi, ističe Ana Brnabić.

Privatne laboratorije?

- Juče je Krizni štab uputio minimalne standarde koje laboratorije moraju da imaju kako bi obrađivale PCR testove, očekujem da se to u narednim danima reši, rekla je premijerka.

Ana Brnabić

Printscreen

Ana Brnabić, Foto: Printscreen

Imam određeni optimizam.

Premijerka je rekla da se situacija u većini gradova smiruje, a da su jedino Beograd i Kraljevo u kritičnoj situaciji.

Ona je rekla da je rast zaraženih u Beogradu direktna posledica protesta.

Daleko najveći broj zaraženih je u Beogradu, Kraljevu i Novom Sadu. Situacija se smiruje u Šapcu i Novom Pazaru.

- Rast broja novozaraženih posledica je protesta, to je ono što dolazi na naplatu. To je ono što je očekivano i onda se sa tim i lakše nosite. Situacija se pogoršla au poslednjih par dana. Ako mislite da ti protesti nisu dugo trajali, realno je da vidimo pad zaraženih u Beogradu prvenstveno, rekla je Ana Brnabić.

Podsetila je da od sutra stupaju nove mere na snagu.

Očekuje da će u narednim danima mere doneti rezultate.

PROČITAJTE JOŠ: