Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Preporuke je Ministarstvo finansija sprovelo tokom prošle godine u saradnji sa Poreskom upravom i Kancelarijom za IT i e-Upravom.

Kako je istaknuto, u potpunosti su usvojene preporuke koje se odnose na: reformu paušalnog oporezivanja, automatizaciju obračuna i podnošenje poreskih prijava poreza na imovinu, elektronske prijave i plaćanje firmarine kao i nezavisnost u radu Komisije za kontrolu državne pomoći.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je tim povodom da se iza ovakvog uspeha kriju veliki trud i zalaganje i najavio još veće aktivnosti na ostvarivanju boljeg poslovnog okruženja. Ocenjuje i da je 2019. godina bila ključna da se pokrene taj „reformski točak“.

„Vlada a i Ministarstvo finansija uradili su 2019. godine mnogo da se donesu neki novi zakoni i propisi. Napomenuo bih novi Zakon o računovodstvu koji je veoma važan jer propisuje da se od 1. januara 2022. godine ne izdaju papirne, već samo elektronske fakture. Time ćemo da olakšamo poslovanje u Srbiji ali vraćanje PDV-a, što je veoma važno za privredu. Nema razloga da se čeka, 15 ili mesec dana na taj povraćaj nego on mora da bude brži i automatski“, rekao je ministar u obraćanju prisutnima.

On je naveo da je u ovom trenutku priortet Vlade Srbije, naći načina, kako da uz, održavanje makroekonomske stabilnosti, privreda raste što brže, te najavio i da će njegovi napori biti usmereni u tom pravcu. Kako je naglasio namera je da se još bolje osluškuju potrebe privrede.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

„Drago mi je da smo dobili priznanje za nekoliko stvari koje smo uradili, ali naravno tu je i velika odgovornost i velika obaveza za postupanje u budućnosti. Ovde smo da slušamo, da čujemo, na koji način donositi nove mere i zakone. Za Ministarstvo finansija prioritet je fiskalizacija i Zakon o fiskalnim kasama koji planiramo da usvojimo već ove godine“, rekao je Mali najavljujući tako jedan od fokusa svog angažovanja u budućnosti.

Da Poreska uprava postane servis i na usluzi građanima, glavni je zadatak koji je vodio tu instituciju u sprovođenju reformi. S tim u vezi i Poreska uprava dobila je brojne pohvale NALED-a za digitalizaciju svojih servisa ali i preporuke kako da unapredi još više svoju komunikaciju sa poreskim obveznicima. Na to se osvrnuo i ministar.

„Dalji nastavak reformi vezan je za Poresku upravu ali i za još neke važne reforme sa kojima smo krenuli u proteklom periodu - nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade, još 2018. godine smo dali to obećanje. Fiskalni prostor koristimo da za po jedan odsto smanjujemo to opterećenje svake godine i nastavićem sa tim. To jeste u Sivoj knjizi NALED-a podvučeno kao jedan od uspeha koji smo ostvarili ali i obaveza je da sa tim nastavimo dalje“, dodao je Mali.

Podsetio je i na još jednu dobru meru a to su poreske olakšice koje je Ministarstvo finansija, naravno, u konsultacijama sa drugima unutar Vlade i nevladinim sektorom, namenilo mladima koji se tek zapošljavaju ili se vraćaju iz inostranstva.
On je dodao i da je veliki deo agende Vlade posvećen mladima i otvaranju perspektiva za njihov bolji život.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

„Na kraju, ne smemo da zaboravimo jednu stvar, a to je da nam fiskalne mere nisu bile same po sebi cilj, već nam je namera bila da stvorimo zdravo okruženje u okviru koga možemo da rastemo. Sada smo u tom procesu da možemo da unapređujemo poslovno okruženje, smanjimo poreska opterećenja i da donosimo mere koje su podsticajne za razvoj naše privree a sve u cilju da životni standard građana u što kraćem periodu bude bolji“, zaključio je Mali.

Podsećanja radi NALED je u Sivoj knjigi koju je objavio naveo i da su delimično usvojene i sledeće mere: manji porezi i doprinosi na zarade, elektronske javne nabavke, uzajamnost vraćanja PDV između Srbije i drugih zemalja, kraći rok za povraćaj više plaćenog PDV-a poreskom obvezniku kojio pretežno vrši promet robe u inostranstvu, kao i omogućavanje da se u planovima budžetskih korisnika prikazuju i mere i aktivnosti za koje u momentu usvajanja nisu obezbeđena sredstva.

NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu.