Siniša Mali
Promo

 

 

Siniša Mali

Promo

Siniša Mali, Foto: Promo

 

"Uložićemo 14 milijardi evra u Srbiju. Program Srbija 2025 vredan je oko 14 milijardi evra, a projekti koje planiramo ubrzaće rast privrede i učiniti našu zemlju mnogo boljim mestom za život", rekao je ministar finansija Siniša Mali, gostujući u „Novom jutru“ televizije Pink.

Sada imamo istorijsku šansu za to. Sada je Srbija potpuno stabilna, politički i ekonomski, što je preduslov svakog napretka, povećali smo kreditni rejting, sledeće godine smo već na investicionom rejtingu. Postoji ogroman interes stranih investitora da ulažu u Srbiji, čuli ste predsednika Vučića, ove godine imamo 3,8 milijardi evra direktnih stranih investicija, povećanje u odnosu na rekordnu 2018., za koju smo dobili priznanje od Fajnenšel tajmsa da smo prvi u svetu , sada je 9 odsto više nego prošle godine. Pitam vas kada je Srbija bila rekorder u ekonomiji? Stopa rasta u novembru nam je 6 odsto, stopa rasta u trećem kvartalu bila je 4,7 odsto, najviši smo u Evropi sa Mađarskom. Sve to nam daje za pravo da, na osnovu ovako sjajnih rezultata, definišemo ovaj plan kojim ćemo još jače da poguramo Srbiju napred“, kaže Mali.

„Potpuno je drugačija slika Srbije kada pogledate mapu sa putevima koju su do sada urađeni. Mi smo u poslednjih pet godina uradili preko 350 km novih autoputeva napravili, a želja predsednika Vučića je da cela Srbija bude premrežena novim autoputevima i putevima, tu je i oko 5000 kilometara puteva koje ćemo rekonstruisati, za to smo izdvojili 900 miliona evra, to je ogroman novac. Ulažemo i u železnicu koja je budućnost, hoćemo brze pruge, idemo u korak sa svetom, to je sve ogromna šansa za Srbiju”, kaže ministar.

„Milijardu evra ulažemo u vodovod i kanalizaciju, moramo, jer se vlast pre nas time nije bavila. Uz to, moramo da imamo nove puteve, nove autoputeve, da svako mesto ima fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, sve nam je to u planu“, kaže Mali.

Ministar objašnjava da će se 600 miliona evra uloži u digitalizaciju i obrazovanje, jer, kaže, naša zemlja mora da bude lider u znanju, inovacijama i veštačkoj inteligenciji. „To su stvari koje menjaju svet i želimo da budemo deo toga. Imate 700 miliona evra za ulaganje u mlade. To je naš najvažniji izazov, ulažemo najpre 500 miliona evra i izgradnju stanova za mlade“, kaže ministar i dodaje da je, kada je reč o ulaganjima, nezaobilazna i sportska infrastruktura.

Cilj nam je da potpuno obnovimo sportsku infrastrukturu. Sport odavno nije samo sport, već veliki biznis i važan je i za turizam, a s druge stane, želimo i da podstaknemo mlade da se bave sportom, zbog čega ulažemo 500 miliona evra u sportsku infrastrukturu. Ulažemo u Nacionalni stadion u Beogradu, gradske stadione u Subotici, Leskovcu, Loznici, Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru i Sremskoj Mitorvici. A tu su i dvorana Sportskog društva Radnički, dvorana na Vračaru, Nacionalni odbojkaški centar, rekonstrukcija Sporstkog centa Voždovac sa bazenima, Univerzitetski sporstki centar, Atletski centar Ćuprija, kompleks bazena u Vrnjačkoj banji, Košarkaški nacionalni trening centar, izgradnja Omladinskog sportskog centra Karataš u Kladovu, Sportska streljana u Boru, Sportsko strelište u Carevoj ćupriji, izgradnja zatvorenog bazena u Kraljevu, rekonstrukcija Sportskog centra u Šidu, i šta god bude bilo potrebno, a da je prioritet“, ističe Mali. Dodaje da, što se tiče stadiona Zvezde, Partizana i OFK Beograda, da se radi na tome da se obezbedi finasiranje i za njihovu rekonstrukciju. „ Ne zaboravlja se ni Zvezda ni Partizan, to smo spomenuli više puta“, ističe ministar i dodaje da sve to ne bi bilo moguće da nemamo stabilne javne finansije.

„Sada imamo sve predispozicije da stvorimo jedno još uspešnije i naprednije društvo. Imamo novca u budžetu, imamo prostora da građanima sada pružimo veći standard, što su i zaslužili. Želim da zahvalim građanima, naročito najstarijim sugrađanima, što su bili uz nas kad je bilo najteže. Sada je došlo vreme da im se odužimo za trud i strpljenje. Srećan sam i ponosan što sam deo tima koji stvara ovakav projekat i čvrsto stojim iza njega, kao i cela Vlada timski, jer znam da je ovo naša ogromna razvojna šansa i iskoristićemo je na pravi način“, ističe ministar.