Aleksandar Šešelj
Alo! Jošida Masanori
Aleksandar Šešelj

Alo! Jošida Masanori

Aleksandar Šešelj, Foto: Alo! Jošida Masanori

Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika SRS-a, u intervjuu za „Alo!“ odgovara zašto bi građani za nešto manje od tri nedelje trebalo da glasaju za radikale.

Aleksandar Šešelj

Alo! Jošida Masanori

Aleksandar Šešelj, Foto: Alo! Jošida Masanori

U kojim oblastima je aktuelna vlast podbacila, a u kojima je bila dobra?

- Mi smo oduvek kritikovali loše poteze bilo koje vlasti, a sada kritikujemo loše poteze kada je reč o ekonomskoj politici. Strane investicije su poželjne, ali plaćati deset do 15 hiljada evra stranim kompanijama po radnom mestu znači investirati u strane kompanije, a ne domaće. Drugo, mi aranžmanom sa MMF-om gubimo ekonomsku suverenost, i od stranih faktora onda zavisi visina plata, penzija, cena struje. Ono što je pohvalno za ovu vladu jeste da je produbila odnose sa Rusijom i Kinom ali ne u onoj meri koja je poželjna. Na kraju ćemo morati da izaberemo. Sedenje na dve stolice nije održivo, moraćemo da se opredelimo - Rusija i Kina ili EU. I da se razumemo, mi nismo za izolaciju od EU, već za saradnju sa pojedinačnim državama ali bez političkih uslovljavanja.


Kako bi radikali rešili kosovski problem?
- Ono što bismo mi predložili jeste maksimalna autonomija za Albance na KiM, što bi podrazumevalo da imaju zastavu, skupštinu, prikupljanje poreza, predstavljanje na međunarodnoj sceni u sportu i kulturi, ali ono što bi bio ekskluzivitet vlasti u Beogradu jeste članstvo u UN i čuvanje državne granice, kao i spajanje opština s većinskim srpskim stanovništvom sa centralnom Srbijom.

Kako gledate na nemire u SAD?

- Da su se takvi nemiri dogodili u bilo kojoj drugoj zemlji, videli bismo salvu osuda od američkih ambasadora, kao i NVO organizacija koje SAD finansiraju. Ovi nemiri su deset puta gori od bilo kojih drugih na svetu i još jednom se pokazalo da je Amerika šampion u kršenju ljudskih prava. S obzirom na to da imamo saradnju s Nacionalnom gardom Ohaja, možda ne bi bilo loše da im pošaljemo jedinice Vojske Srbije da pomognu da se red ponovo uspostavi u Americi.