Milo Đukanović, Dragan Đilas
Alo!/Ilustracija
Milo Đukanović, Dragan Đilas

Alo!/Ilustracija

Milo Đukanović, Dragan Đilas, Foto: Alo!/Ilustracija

Đukanović je u intervjuu za podgoričku "Pobjedu" kazao da Crna Gora "ničim ne doprinosi" takvim odnosima sa zvaničnim Beogradom, koji "još od vremena Miloševića nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas".

"Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas. Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to, u stvari, svedoči o nečem drugom. Želim da verujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. I spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu", kazao je on.

Govoreći o litijama koje organizuju eparhije Srpske pravoslavne crkve, a protiv Zakona o slobodi veroispovesti, Đukanović je ocenio da je njihov cilj promena vlasti u Crnoj Gori, a ne zakona.

"Možda je najtačnije reći da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svedoči da je to oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon", rekao je on.

Mesec i po dana uoči izbora zakazanih za 30. avgust, Đukanović za predvodnika opozicionog bloka označio SPC u Crnoj Gori, ocenivči da je to "politički nonsens".

"Retka su društva danas u svetu gde verske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali verovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovde" kazao je on.

Govoreći o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, crnogorski predsednik je ocenio da se SPC "sa svojm eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore".

Milo Đukanović svojim izjavama jasno pokazuje da mu smeta što Srbi veruje predsedniku Vučiću, a takođe mu smeta i što predsednik Srbije ne da na svoj narod i svim silama se bori za bolju poziciju u Evropi i šire.

Dragan Đilas putem svojih medija pokušava da na sve načine diskredituje predsednika Vučića, otvoreno pružajući podršku svima koji su protiv srpskog naroda.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

šane

12.07.2020 12:26

Ovaj čovek ima problem i sa sobom zbog sebe!