LOŠE VESTI, TUŽNE, NAJTUŽNIJE Ministar Vulin ostao zatečen: Ne verujem, ne verujem dok ne vidim svojim očima!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas obeležavanju Dana roda avijacije na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Aleksandar Vulin, izgradnja bolnice u Kruševcu
Aleksandar Vulin Foto: MOD

U ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar Vulin čestitao je Dan avijacije i istakao da „oni koji pamte bune i ratove kažu da ništa ne raste tako brzo i ništa ne postoji tako trajno kao vojska u Srba i da oni koji su Srbe videli kada je bilo najteže kažu da se ništa ne stvara i ništa ne raste tako brzo kao srpska želja za slobodu i otpor onome ko bi da mu slobodu uzme“.

- Vi ste dokaz da je ta drevna mudrost istinita. Postrojeni ste danas, ne samo ispred onog što su vam ostavili oni koji su koračali i leteli pre vas, već ste postrojeni ispred tehnike koja pripada vama - najbolje i najmodernije. Niste dobili samo novo, dobili ste i najbolje, zato što i vi jeste najbolji - rekao je ministar Vulin.

Srpska vojska će uvek čuvati svoje nebo, poručuje ministar Vulin i dodaje da je ponosan kada vidi obučene i opremljene pripadnike vazduhoplovstva ispred nove tehnike.

- Druge zemlje, ma koliko bogatije bile, ma koliko nemale iza sebe istoriju ratova, ma koliko nepreživele NATO agresiju, sada dopuštaju da im drugi čuvaju nebo, da drugi avioni, druge avijacije krstare iznad njihove zemlje i njihove vode. Srpska vojska to nikada sebi neće dozvoliti. Mi ćemo čuvati uvek svaki delić svoje zemlje, svoje vode i svog neba. Zato ste vi danas ovde. Ponosan sam kada vas vidim tako postrojene, obučene, nove i ispred tehnike kojom možete da se ponosite, tehnike kojom vladate, obučene i opremljene, a iznad svega, motivisane da služite svojoj zemlji i svom narodu – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, danas se sećamo i onih koji nisu sa nama, onih koji su poleteli kada nije bilo nikakve šanse da slete dobro, da se vrate svojoj kući i svojim porodicama.

- Danas se sećamo onih koji su ovu zemlju čuvali i branili ispred poslednjeg velikog nekažnjenog zločina 20. veka – NATO agresije. Danas se sećamo njih i mislimo – kako li bi samo bili ponosni da stoje u ovom stroju i da vide obnovljeno, snažno, hrabro Ratno vazduhoplovstvo – rekao je ministar odbrane, naglasivši da bi i oni bili ponosni da danas mogu videti čime smo se opremili, kako čuvamo svoju zemlju i da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Možemo mi, kako je dodao, da kupimo i više helikoptera i modernije avione, mogu to da urade i neke druge zemlje, ali niko nikada neće moći da postroji baš ovaj stroj.

- Neće moći da postroji vas, baš vas, te ljude snažnije, vrednije i hrabrije od tehnike kojom gospodare. Hvala vam za godine u kojima niste odustali, hvala vam za godine u kojima se niste predali, u kojima niste okrenuli glavu od svoje zemlje i u kojima ste verovali da će se Srbija ponovo uzdići i vratiti tamo gde joj je mesto i hvala vam za slobodno nebo koje čuvate – poručio je ministar Vulin.

Modernizacija vojske

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković istakao je da se zahvaljujući preduzetim merama državnog i vojnog rukovodstva Dan avijacije danas obeležava gledajući u budućnost sa optimizmom.

- Izvršeno je opremanje ključnim sredstvima - avionima MiG-29, višenamenskim helikopterima Mi-17 i H-145, borbenim helikopterima Mi-35, avionima LASTA, daljinski pilotiranim vazduhoplovima, kao i sredstvima za opsluživanje avijacije. Uz intenzivno opremanje neprekidno se realizuje modernizacija, remont i održavanje vazduhoplova - rekao je general Žarković.

On dodaje da su završetkom radova na delu objekata infrastrukture značajno unapređeni uslovi za život i rad ljudstva, kao i smeštaj za održavanje ključnih sredstava, a nizom mera podignut je standard pripadnika roda avijacije i vazduhoplovno-tehničke službe.

- Ovo je prilika da iskažem priznanje i pohvale pripadnicima roda avijacije za uložene napore i postignute rezultate u obuci, održavanju tehnike i izvršavanju svakodnevnih zadataka. Od roda avijacije se očekuje mnogo, a ostvareni rezultati u prethodnom periodu, raspoloživi kadar, uz savremena sredstva, garant su da će naredni period biti još uspešniji - poručio je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

U znak zahvalnosti za doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, ministru Vulinu komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general Žarković uručio je počasni letački znak, a najistaknutijim pripadnicima jedinica avijacije dodeljen je zlatni letački znak, zvanja instruktora letenja, nagrade i pohvale.

U nastavku svečanosti usledio je prikaz vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva, poput aviona MiG-29, Super galeb, Orao, Lasta, helikoptera Mi-17, Mi-35, H-145, bespilotnih letelica CH-92A i izveden je letački program avionima MiG-29.

Obeležavanju dana roda avijacije prisustvovali su i načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić.

Dan avijacije proslavlja se u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

Ministar zatečen

Ministra Vulin ostao je zatečen informacijom da će novi potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević prisustvovati obeležavanju zločinačke akcije "Oluja".

"Ne verujem da je moguće da Srbin dođe na proslavu dana kada su iz Hrvatske proterali 250.000 Srba, dana kada su ubili preko dve hiljade Srba, dana kada su na Petrovačkoj cesti pobili decu u izbegličkoj koloni. Ne verujem da je to moguće. Kada budem video tek ću onda poverovati. Do tada, ostajem u uverenju da nema Srbina koji će proslaviti istrebljenje Srba iz Hrvatske", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući najavljeni odlazak funkcionera SDSS-a i potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića u Knin na obeležavanje godišnjice akcije "Oluja" u kojoj je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba.

Povezane vesti

 • Korisnik: beba
  31/07/2020 - 16:02
  Vest za neverovanje.Tuga.Gorcina!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi