Ministarka privrede Anđelka Atanasković
privatna arhiva
Ministarka privrede Anđelka Atanasković

privatna arhiva

Ministarka privrede Anđelka Atanasković, Foto: privatna arhiva

Šta se promenilo u resoru privrede od kada ste ga preuzeli?

- Epidemija korona virusa i dalje traje, te moramo gledati ova tri meseca i u tom kontekstu, gde smo pored borbe za svaki ljudski život vodili računa i o ekonomiji. Zahvaljujući reformama koje je sproveo predsednik Aleksandar Vučić, uspeli smo sada da sačuvamo vitalnost privrede. U ovim izazovnim vremenima, adekvatnim reagovanjem države i paketima podrške, očuvali smo likvidnost kompanija i sprečili smo zatvaranje fabrika. Zajedničkim radom prevazići ćemo sve izazove koji su pred nama, a u tome će dodatno pomoći novi paket podrške privredi. Ono što je važno da istaknemo je da smo pored pomoći privredi zbog epidemije koja nas je pogodila, nastavili sa uobičajenim programima finansijske podrške. Obezbedili smo 2 milijarde dinara za četiri programa podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, čije raspisivanje očekujemo početkom februara. Poseban akcenat ove godine je na mladima i ženama, koji se po prvi put prepoznaju kao posebna kategorija, za koju smo izdvojili 100 miliona dinara. Pored toga, pomoći ćemo i lokalnim samoupravama da razviju svoju infrastrukturu, za šta smo izdvojili više od milijardu dinara. Rok za podnošenje prijava za ovaj program je 4. februar, javni poziv je u toku.

Koje još projekte planirate da realizujete tokom ove godine?

- Podrška Ministarstva u narednom periodu biće usmerena ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture. U budžetu za podsticaj privredi izdvojeno je 17,6 milijardi dinara. Za podsticaje za direktne investicije izdvojeno je nešto više od 15 milijardi dinara, dve milijarde dinara izdvojeno je za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, dok je u budžetu planirano oko 1,6 milijardi dinara kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja. Pripremili smo i Predlog Strategije državnog vlasništva i upravljanju državnim preduzećima za period 2021. do 2027. godine, čiji je glavni cilj efikasno, ekonomično i optimalno upravljanje privrednim društvima čiji je vlasnik Republika Srbija.

Koliko je realno naša privreda bila pogođena koronavirusom, kakve su posledice?

- Period pre izbijanja pandemije obeležila su povoljna makroekonomska kretanja na domaćem tržištu, na šta su ukazivali vodeći pokazatelji ekonomske aktivnosti. Kriza zbog korona virusa je pogodila praktično celokupnu privredu, u celom svetu, pa i kod nas. Neki sektori kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, pogođeni su više od drugih. Zbog toga je njima pružena dodatna podrška. U stalnoj smo komunikaciji sa privrednicima, pomno pratimo stanje u privredi, kako bismo blagovremeno reagovali. Svi rezultati su postignuti promišljenom i dobro izbalansiranom kombinacijom mera, a ne nekom izolovanom, pojedinačnom merom. Životi građana su nam najvažniji, ali privreda mora da funkcioniše i da se razvija uprkos teškoćama izazvanim pandemijom. Život ne može stati. I to vidim kao izazov za sve nas - i za državu, i za privredu.

Srbija je započela masovnu vakcinaciju stanovništva, kakav će to uticaj imati na našu privredu?

- Imunizacija stanovništva je izuzetno važna i za privredu. Država je u prethodnom periodu reagovala na adekvatan način i pružila pomoć privredi u teškim trenucima. Ako nastavimo da se pridržavamo preventivnih mera koje je doneo Krizni štab Vlade i sprovedemo masovnu imunizaciju, sigurna sam da ćemo uspeti da izađemo iz teške situacije u kojoj se nalazi ceo svet, a to će imati značajan uticaj i na našu ekonomiju.

Kako vam u Ministarstvu koristiti iskustvo koje donosite iz fabrike?

- U privredi sam provela gotovo čitav radni vek, tako da iz ugla resornog ministra na privredu gledam sa puno razumevanja za potrebe i zahteve privrednika. Ministarstvo privrede je u potpunosti otvoreno za sve inicijative i predloge za unapređenje privrednog ambijenta i otklanjanje prepreka sa kojima se privrednici susreću u svakodnevnom poslovanju. Rešavanje problema sa kojima sam se suočavala kao privrednik, predstavlja izazov na koji će Ministarstvo odgovarati vodeći stalni dijalog sa privrednicima i sarađujući sa poslovnim asocijacijama. Upravo zato, zajedno sa Privrednom komorom Srbije u narednom periodu organizovaćemo posete privrednicima na lokalu, kako bismo čuli njihove probleme i zajednički pronašli rešenja.

Ministri u Vladi Srbije

Tanjug/ Slobodan Miljević

Ministri u Vladi Srbije, Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

Aktuelna Vlada Srbije je specifična po tome što polovinu ministara čine pripadnice lepšeg pola, kako se slažete sa koleginicama?

- Odlično se slažem sa svim kolegama i koleginicama u Vladi Republike Srbije. Svi smo mi jedan tim koji ima zajednički cilj, a to je da našim građanima obezbedimo još bolju budućnost. Zastupljenost žena u političkom životu dokaz je da u Srbiji nije važan pol, već znanje koje neko poseduje. Zato sam posebno zadovoljna što smo ove godine po prvi put prepoznali žene kao preduzetnice i omogućili im finansijsku podršku.

Da li se sa nekim od kolega iz Nemanjine privatno družite?

U Vladi sam tek tri meseca, tako da je bilo malo vremena da se van posla družimo uzimajući u obzir i trenutnu epidemiološku situaciju. Sigurna sam da će biti vremena i za druženje u nekom narednom periodu kada budemo prevazišli izazove sa kojima se trenutno suočavamo, čemu se izuzetno radujem.

Kakva je vaša saradnja sa premijerkom, a kakva sa predsednikom Srbije, on vas je dosta hvalio, da li vam je u međuvremenu uputio i neku kritiku?

- Saradnja sa premijerkom i predsednikom je bila uvek izuzetna i donosila je rezultate još dok sam bila na čelu „Prve petoletke -Namenske AD“ Trstenik. Veliku sigurnost predstavljalo mi je to što sam znala da imam kome da se obratim i da ću u svakom trenutku imati njihovu podršku, posebno predsednika Vučića. To mi je mnogo značilo kao direktoru, a i sada kao ministarki. Zato sam sa velikim zadovoljstvom, uz neizmernu zahvalnost na ukazanom poverenju spremno prihvatila njihov poziv da budem deo Vlade Srbije. Potrudiću se da opravdam poverenje i ispunim očekivanja.

Unuka mi ulepšava dane

- Zbog obaveza koje imam, a uzimajući u obzir udaljenost između Trstenika i Beograda, iluzorno je bilo razmišljati o tome da ostanem u Trsteniku. Upravo zbog toga sam se preselila u Beograd. Preseljenje mi je olakšalo i to što sam sada bliža svojoj unuki Magdaleni koja mi ulepšava dane.