Premijer i ministri nakon polaganja zakletve
Tanjug/Rade Prelić 11.08.2016.
Premijer i ministri nakon polaganja zakletve

Tanjug/Rade Prelić 11.08.2016.

Premijer i ministri nakon polaganja zakletve, Foto: Tanjug/Rade Prelić 11.08.2016.

Naprednjaci i funkcioneri stranka koalicionih partnera ne samo da žele nego i očekuju da dobiju fotelje za koje se mesecima laktaju i niko od njih uopšte ne dovodi u pitanje da li su te funkcije zaslužili, da li su za njih spremni i da li mogu doprineti svojoj zemlji!

Prema našim saznanjima, većina dosadašnjih ministara na raznorazne načine grčevito se bori da sačuva svoju poziciju u Nemanjinoj 11, a ništa manje se ne trude ni oni koji bi po prvi put da se nađu u ministarskoj fotelji, i to kako iz redova SNS-a, tako i iz malih stranaka koje su bile na njihovoj listi. Svi su ubeđeni da je baš njima mesto u vladi, i to najčešće znaju i konkretno koje. Idu toliko daleko da pred predsednika Vučića dolaze s pričom da imaju direktnu podršku od svetskih i evropskih lidera, kao i domaćih institucija, a donose mu i papire kao dokaz. U njima stoji da su oni bogomdani za tu funkciju i da samo sa njima žele da sarađuju...

- Vučić zaista trpi ogroman pritisak, ne biste mogli ni da poverujete ko ga sve zove i šta se sve od njega očekuje. Najveći pakao mu prave upravo njegovi ljudi iz SNS-a, aktuelni ministri i visoki stranački funkcioneri koji smatraju da je vreme da se njima da neki resor i da su dosta čekali. Ništa manji pritisak ne trpi ni od strančica koje su bile na njegovoj listi, svaka od njih očekuje po najmanje jedno ministarstvo, iako neke, da su samostalno izašle na izbore, ne bi imale ni 0,3 odsto glasova. Tu su i potencijalni koalicioni partneri, partije koje su u Skupštini SPS i SPAS, koje takođe očekuju svoj deo kolača u vladi ako se postigne dogovor o saradnji sa SNS-om. Situacije koje se ovih dana dešavaju u Vučićevom kabinetu i poruke koje njemu stižu su neverovatne. Pojedinci mu zaista bez blama tvrde da ih mora uzeti jer ih podržava Putin lično! Da li možete to da zamislite? - priča šokirano naš izvor iz Vučićevog okruženja.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da nije iznenađen što određeni visoki funkcioneri SNS-a vrše pritisak na Vučića i traže da i njih ubaci u vladu donoseći nekakve preporuke za sebe, ali da veruje da „Vučić te papiriće momentalno baca u đubre“.

- Niko od njih ne može njega da ucenjuje, mogu samo da gunđaju sa strane i prave sabotaže. Ima smisla sa njima pričati da su kandidati za možda neku sledeću vladu, ali da sada moraju da se potrude da rade što bolje mogu na funkcijama na kojima su sada. A svi ti iz SNS-a i iz drugih stranaka koji se pozivaju da imaju podršku lično od Putina, Grenela ili koga već jesu smešni, jer se zna da komunikaciju i sa Grenelom i sa Putinom ima samo Vučić - navodi analitičar, pa dodaje:

- Budući da je i sam predsednik najavio da je realno da ćemo nove parlamentarne izbore imati za godinu i po dana, nije racionalno praviti velike promene u vladi, pre sam za to da se nagovesti građanima da će velike promene nastupiti u okviru te nove vlade. Vučić sada treba da zadrži sve one ministre koji su radili dobro i da dovede nekoliko novih na račun onih koji su radili loše. Ali mislim da treba da se smanji udeo koji dobijaju njegovi koalicioni partneri sa liste jer se čitava lista SNS-a zasniva isključivo na Vučiću. Stranke Nenada Popovića i Bogoljuba Karića na primer ne bi dobile ništa na izborima da nisu bile na toj listi, SNS im je dao poslanike i time treba da budu zadovoljne - zaključuje Anđelković.

Vlada definitivno bez Rasima

Lider SDPS-a Rasim Ljajić ponovio je juče da sigurno neće biti ministar u novoj vladi, ali da u svojoj stranci ima tri ozbiljna kandidata koji bi mogli da vode neki resor.

- Neučestvovanjem u novoj vladi ne izlazim iz politike, već svesno pravim pauzu da bih se vratio u nekoj budućoj vladi - izjavio je Ljajić.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Bhm

20.09.2020 11:21

Vučiću evo mene uzmi za savetnika,samo na godinu dana pa da rasčistimo sa svima i sve.

Zar predsednik

23.09.2020 08:43

...ne daje mandat budućem premijeru ili premijeri da formira Vladu? A ne formira je on... Ili je to samo kod nas?