Vladimir Đukanović Đuka
Printscreen
Vladimir Đukanović Đuka

Printscreen

Vladimir Đukanović Đuka, Foto: Printscreen

- Oduvek sam imao razumevanje da se u političkoj borbi mnogo toga upotrebi, ponekad i van nekog fer-pleja. Ipak, ono što čini izvesni Miroslav Aleksić iz Trstenika, čovek koji je sopstvenu stranku prodao Vuku Jeremiću i tako postao potpredsednik nečega što se zove Narodna stranka, zaista je nečuveno - napisao je Vladimir Đukanović na svom fejsbuk profilu.

Član Glavnog odbora SNS je dodao da su Jeremićeve izjave vezane za slučaj "Jovanjica" u kome je i Đukanović branilac najbolji pokazatelj kakvu bi diktaturu zavodili takvi kao što je on da su kojim slučajem vlast. Po Vuku Jeremiću presude se donose na njegovim konferencijama za štampu, a advokati su zapravo, kako je Đukanović kazao, kriminalci ili štite kriminalce, te bi verovatno oni kao profesija trebalo da se ukinu.

- Dokaz za moju tvrdnju je današnja sumanuta izjava dotičnog koju ću citirati - "Advokati u stvari na ovaj način postaju deo te kriminalne mreže i te zločinačke hobotnice, koja sada na ovaj način želi da zataška slučaj„ Jovanjica “, kako ne bi došla do tih stvarnih klijenata".
O čemu se zapravo radi?

Glavnookrivljeni Predrag Кoluvija podneo je krivičnu prijavu jer je posumnjao u nezakonito postupanje sa dokazima vezanim za veštačenje njegovih telefona, s obzirom da je uočio da su koverte i potpisi na njima drugačiji u odnosu na prethodno veštačenje. To je njegovo pravo i naravno da će svaki advokat takođe zajedno sa svojim klijentom ukazivati da takav dokaz ne može da bude validan u daljem postupku. Optuživati advokate da su deo kriminalnog miljea zato što rade svoj posao je ludilo svojstveno ovom nesrećniku. Da li se to Aleksić zalaže za advokaturu iz 1945 ili 1946.godine kada su "pravdu" revolucionarno sprovodili komunisti prema "narodnim neprijateljima"? Da li će svako ko bi se usudio da brani nekog okrivljenog koga je Aleksić naciljao, a osnovno pravo okrivljenog je da ima branioca, biti proglašen da je deo mafijaške hobotnice ili ne znam čega već?

U daljoj izjavi posebno je apostrofirao moju malenkost, jer gle čuda, ja kao advokat, zamislite tog greha, radim svoj posao- branim okrivljenog. Citiraću i to ludilo:

"Vladimir Đukanović je visoki funkcioner Srpske napredne stranke i neko ko je blizak prijatelj i Aleksandra i Andreja Vučića. Dakle, takav čovek koji je u vrhu SNS-a brani Milana Кendiju za kojeg se sumnja da je učestvovao u proizvodnji marihuane na imanju Jovanjica ispred MUP-a ... Zapravo, to govori o tome kako vlada gleda na ovaj slučaj, koji je jedinstven u Evropi".

Na stranu to što on svim okrivljenima izriče presudu umesto suda, te su za njega već svi unapred krivi i to bez postupka. Ipak, nije mi jasno u čemu je njegov problem? Da li to što sam član stranke meni oduzima pravo da radim svoj posao za koji sam se školovao? Pa u Aleksićevoj stranci su recimo kolege Vladimir Gajić i Borivoje Borović. Branili su bezbroj osoba koji su bili sa one strane zakona. Da li to znači da Narodna stranka čiji su oni članovi blagonaklono gleda na kriminal? Da li to normalan čovek može da izjavi? Uzgred, u ovom postupku ja sam jedan od 15 advokata, a ako se uzme i prvi postupak onda sam jedan od najmanje 40 advokata. Većina njih su politički izrazito opoziciono nastrojeni, samo što to Aleksić ne bi baš da pominje, već apostrofira mene trudeći se da tako napravi nekakvu kopču između vlasti i "Jovanjice" po Gebelsovskom principu da sto puta izrečena laž postaje istina.

Ipak, zanimljivo je ko to Aleksiću dotura poluinformacije iz istrage na osnovu kojih on obmanjuje javnost. Tokom svih ispitivanja svedoka, u oba postupka, ime Andreja Vučića niko živ nije spomenuo, ali Aleksić u svakoj varijanti koristi priliku da pomene ime brata predsednika Republike. Iz čista mira, bez trunke sramote, izmišlja događaje. Postavlja se pitanje ko to i sa kojim motivom pokušava da izmisli priču kako je navodno državni vrh, a zapravo predsednik države pre svega, povezan sa čitavom ovom "aferom"? Aleksić je svakako samo glasnogovornik i njemu je dat zadatak da to čini. Ove poluinformacije koje objavljuje mogu mu doći samo iz tužilaštva ili iz policije. Ne bih da govorim o njegovom komšiji koji se pojavljivao kao svedok tužilaštva i koji je u najmanju ruku raskrinkan tokom svedočenja, ali pošto on čini ovakve nečasne stvari onda je red i da se to spomene. Ipak, čitavu operaciju, zajedno sa pojedinim državnim strukturama, osmislio je neko daleko moćniji od Aleksića. Svakako, sve sa ciljem rušenja vlasti kroz izmišljanje afere. O tome ću možda pisati u nekom budućem periodu.

Na kraju, verujem da će se sve kolege advokati iz ovog postupka "zahvaliti" Aleksiću na epitetima da su kriminalci sa krivičnom prijavom ili tužbom za naknadu nematerijalne štete.

Pročitajte: