Sergej Trifunović, Dragan Đilas
Alo!/Vladimir Marković
Sergej Trifunović, Dragan Đilas

Alo!/Vladimir Marković

Sergej Trifunović, Dragan Đilas, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Govoreći o ideji na koju je došao Zoran Lutovac, otkrila je kakvo bi stanje moglo da nastupi u Srbiji. S obzirom da je Lutovca samo izvođač radova za Dragana Đilasa, Nataša je pokazala kako bi Srbija izgledala pod Đilasom.

Njen tekst prenosimo u celosti:

"Zamislite ovakav slučaj: predsednik jedne države, može to da bude i Srbija, nezadovoljan je odlukama Ustavnog suda. Jako ga sekiraju njegove odluke kojima brane Ustav, a svestan je da ne može da ga raspusti jer je Skupština ta koja bira Ustavni sud. Ali onda dolazi do sjajne ideje – neće raspustiti sud, ali će sve sudije lišiti državljanstva i tako onda oni neće moći više da budu sudije jer je državljanstvo jedan od uslova za sudijsku funkciju.

Priznaćete ipak da je teško zamisliti ovakvo kršenje vladavine prava, Ustava, nezavisnosti sudstva, pa čak i u državi kakva je Srbija gde nas malo toga još može iznenaditi.

Međutim, na ovakvu ideju došao je, ni manje ni više, nego predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac. On je, naime, vrlo nezadovoljan odlukama Statutarne komisije, stranačkog organa koga je izabrala Skupština, jednako kao što je izabrala i predsednika Lutovca. Statutarnu komisiju čine pravnici, članovi DS, čiji je zadatak da čuvaju Statut, da ga tumače i sprečavaju samovoljno ponašanje drugih organa stranke, uključujući i predsednika.

Nataša Vučković

Tanjug/Zoran Žestić

Nataša Vučković, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U više navrata Statutarna komisija je zaustavila odluke Izvršnog odbora, zaustavivši raspuštanje Demokratske omladine, na primer. Pošto ne može da sačeka narednu Skupštinu Stranke, Lutovac sastavlja Predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv članova i članica Statutarne komisije, optužujući ih za “mešetarenje”, za “umišljaj” u donošenju zajedničkih odluka (kao da se odluke mogu doneti nehatno), kaže da se radi “o dobro organizovanoj grupi” … Lutovac se u predlogu za pokretanje disciplinskog postupka ne libi da pravno tumači odluke Statutarne komisije ne razumevajući da mu je upravo to zabranjeno.

Predložio je, pri tom, da objedinjeni postupak protiv svih sedam članova vodi Izvršni odbor, njegova udarna pesnica, kojeg bira Glavni odbor koji opet odgovara Skupštini.

I tako će, ako se to ne spreči, u subotu 30. maja, Izvršni odbor doneti odluku da se iz članstva Stranke briše sedam članova Statutarne komisije, čime onda, s obzirom da su ostali bez “državljanstva” prestaje i njihov status člana Statutarne komisije, a time nestaje i sama Statutarna komisija - od ukupno devet članova, sedam je obuhvaćeno predlogom za pokretanje disciplinskog postupka.

Zoran Lutovac

Tanjug/Tara Radovanović

Zoran Lutovac, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Za Demokratsku stranku, Statut je ono što je za državu Ustav, a Statutarna komisija ono što je Ustavni sud. Kad se predsednik Demokratske stranke na ovakav način ustremio na članove svoje stranke i Statutarnu komisiju, protivno svim pravnim načelima, kako da mu verujemo da je posvećen vladavini prava ili podeli vlasti u državi, kad to ne ume da poštuje ni u sopstvenoj stranci.

Isterivanje, razjurivanje i obezvredjivanje dugogodišnjih članova Stranke sramotno je samo po sebi. Kad to radi i sa članovima Statutarne komisije, to govori da je izgubio osnovno osećanje odgovornosti prema Stranci.

Nadajmo se da neki drugi u ovoj državi neće krenuti za njegovim primerom."