Emir Kusturica
Alo!/Rajko Ristić
Emir Kusturica

Alo!/Rajko Ristić

Emir Kusturica, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Marković je juče pozvao Kusturicu da se ogradi od spomenika Stefanu Nemanji koji se postavlja na Savskom trgu u Beogradu. Marković je spomenik nazvao katastrofom istakavši da je ubeđen da se ni slavnom reditelju ne sviđa ono što je komisija, ćiji je on bio član izabrala, i pozvao ga da to jasno i glasno kaže, upitavši ga: “Inače, gde će ti duša…

Emir Kusturica mu je danas odgovorio otvorenim pismom. Tekst prenosimo u celosti:

Zabetonirana duša

Dragi Gorane Srbine,

Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Vjerujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično. Sigurno ti ne bih javljao preko Peščanika. Ima hiljadu načina da se povežu poznanici sa filmskih festivala i sa rekreativnih utakmica u fudbalu koje su odigrane za vrijeme mog služenja vojnog roka u Beogradu kada ti je Petar Božović udjelio snažan kompliment nazivajući te kraljicom tijela. Bilo bi neukusno kada bih ja tebe na javnom mjestu uputio na mnogo manje odricanje od onog na koje ti mene teraš.

Budući spomenik Stefanu Nemanji

Alo.rs

Budući spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Alo.rs

Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu. Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto mijenjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv „malignog Ruskog uticaja” (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad djeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene ). Umjesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu.

Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu, tako da tvoje pitanje „gdje će mi duša“ ako se ne ogradim od odluke žirija koja će, navodno, uništiti Beograd, nije samo proizvoljnost filmadžije čije su stvaralačke bisage presušile, između ostalog izbjegavajući godinama političku dimenziju u tvojim filmovima i vjerovanju da je ta delatnost samo zabava. Sada je politika postala tvoja sudbina rođena u „užasu praznine“ tvog filmskog žanra.

Spomenik Stefanu Nemanji

Privatna arhiva

Spomenik Stefanu Nemanji , Foto: Privatna arhiva

Poslije svega brineš za moju dušu? Ti i ja se ne razlikujemo samo u brizi i nebrizi prema hrišćanima Kosova i Crne Gore, razumjevanju politike i istorije. Sumnjam da ti vjeruješ u vječnost duše kao ja, jer da je obrnuto ne bi mogao da praviš film o Bernar-Anri Leviju, psu rata, čovjeku koji gdje god se pojavio u vijetnamki prijatne kafa boje, tu je počinjao rat. On je služio kao prethodnica pljačkaškim pohodima Obame, Klintonovih, Sarkozija! Đe ti se potopila duša, zemljače. Čovjek koji napravi film o Bernaru Leviju gubi licencu javnog delatnika i nikome nema pravo da kroji moralne norme, a kamoli da se interesuje za sudbinu nečije duše i brine o njenom kretanju. Dakle, tvoj vapaj za mojom dušom, bio je priznanje praznine u kojoj živi jedan bezdušni tip.

Razumio sam da si tada bio dekintiran, pa te moralno posrnuće odvelo repatom vampiru Leviju i da si napravio film zbog kog si zabetonirao vlastiti duh u blato nezadovoljstva i lošeg starenja, a ono malo duše koju si davno izvrtio u svojim filmićima, procurilo je kroz prazne džepove i sada zvecka kroz sitniš koji si dobio zauzvrat od francuskog ratnohuškača. Vidio sam tvoje lice na Jutjubu kada je ovaj filosofski kepec u Beogradu popio tortu u facu i nije ti bilo drago, ali na tvom licu nije bilo sažaljenja prema investitoru. Nisi se ti nikada do kraja poistovjećivao sa idejama, a za taj film vjerovatno ni lova ni nije bila velika!

Komentari (7)

BOKI

21.08.2020 12:16

Bravo profesore.Sve si mu lepo i kulturno objasnio ,baš profesorski, mada lošim djacima treba više puta ponoviti.

Mali Zoki

21.08.2020 12:46

I ako si mu rekao, zasto niko do sada nije ni pomislio na Nemanjice, kao da smo sa Marsa dosli, a sada im smeta kic!

bronzani

21.08.2020 12:52

šta jeočekivao od čoveka koji je od naroda prepoznat kao srpski srbomrzac i jedan od prvih 3 na top listi ., "Горан Марковић – режисер који кроз своје филмове увек представља Србе као ратне злочинце и српски народ као геноцидан. Један од прозападних примитаваца, јефтини фалсификатор историјских чињеница и утемељивач послератне квази-културе домаћих простора."

Rašo

21.08.2020 13:01

Kad je neko veličina on je veličina u svakom pogledu. Uvek me oduševiš Profesore svoim slobodnim umom. Čega se god dohvatiš ti to i pozlatiš.

gavrilovic

21.08.2020 14:22

Kada se dopisuju dva prodana, netalentovana kretena, pa jedan drugom mere repine...

Luka

21.08.2020 14:54

Bravo Emire moralna i ljudska gromado,koja nalaziš snage da braniš Srbiju i srpski rod od srpskih podrepaša.

Edit

21.08.2020 19:58

Od Kusturice godinama unazad,ostala samo ljustura.