Džo Bajden
Ilustracija
Džo Bajden, Foto: Ilustracija

Oni nameravaju da na Balkanu zaoštre inicijativu za unitarizaciju Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske i to im je čak i preče od pritiska na Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Srđa Trifković, Foto: printscreen

Bajdenova agenda: Unitarna BiH, ukidanje Srpske

- Iz njegovog tima slični glasovi čuju se već duže vreme, a tu pre svega mislim na Antonija Blinkena, koji je novi državni sekretar za spoljne poslove. Insistira se i na tome da će BiH morati da postane funkcionalna država u kojoj važi princip jedan čovek jedan glas. Interesantno je da se za multietničku BiH insistira na tom principu, a za bivšu SFRJ se insistiralo na potpuno suprotnom, odnosno, na republičkim referendumima, što je naravno, vodilo u smeru dezintegracije - ističe profesor.

Razlog zbog koga sam zabrinut, dodaje profesor Trifković, jeste činjenica da oni smatraju da bi sve mogli da izvedu brzo i bezbolno.

- To bi za njih trebalo da bude i pokazna vežba ruske nemoći, gde bi istovremeno aktiviranjem bonskih ovlašćenja za likvidaciju rukovodstva RS i nametanjem brutalnih mera bilo demonstrirano i vraćanje međusobnog poverenja Vašingtona i Brisela. Likvidacija RS bila bi pozdravljena kao hvale vredan trofej i kao povratak Amerike na scenu na ovim prostorima u punom kapacitetu - objašnjava on.

Crni scenario — NATO snage u distriktu Brčkom

Istovremeno, dodaje profesor, moglo bi da dođe i do vojnih pomeranja zarad „zavođenja reda“, uključujući i prekid kontinuiteta u Distriktu Brčko.

- Na primer, razmeštanjem NATO snaga u Brčkom prekinuo bi se tranzit između zapadnog dela RS i istočnog, to jest Krajine i Banjaluke. To bi bio još jedan od oblika pritiska... - naglašava Trifković.

On upozorava da Srbi ne bi smeli da se uljuljkaju lažnim nadama:

- Pozicija RS sada je ranjivija nego što je bila 1992. godine, jer tada je imala svoju vojsku, a danas, nažalost, nema ni efikasan rezervni sastav policijskih snaga koji bi bio sposoban da ovakvim scenarijima kontrira - navodi on.

Trifković ne isključuje ni mogućnost da se iscenira neki incidenti kako bi se izvršio pritisak na ukidanje RS, kao što smo viđali u slučaju Račak ili sa famoznim Sadamovim oružjem.

Profesor Trifković ističe da je sve izrečeno naveo iz ličnih uvida i kontakata sa njegovim vašingtonskim vezama.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (5)

SRB-in

15.01.2021 02:09

Bice rata kazu svi

ČUPKO

18.01.2021 12:29

@SRB-in - biće rata pod uslovom da ne bude ma Bajdena atentata Ma da ne prođe i on konak Ella Kennedy što je o džigericu u Vijetnamu u zagradi jetru i pluća

uzagondjija

15.01.2021 08:07

Dugo je i trajalo!

Sparta

15.01.2021 11:27

Mi to Srbi necemo dozvoliti !!! Znači, imati cemo opet rat ne nasom krivicom. Mi Srbi cemo izginuti svi ako treba za odbranu Republike Srpske !!! To se zna..

pera detlic

15.01.2021 21:43

ma sta se brinete. Trump ostaje predsednik. gledajte sad cirkus 21 veka.