Aleksandar Vučić
Alo.rs
Aleksandar Vučić

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Čeka nas pakao! Izuzetno težak period za Srbiju tokom kojeg će, kako je pre par dana najavio predsednik Aleksandar Vučić, biti suočena sa strašnim pritiscima i ucenama koje će dolaziti sa svih strana, prema informacijama iz diplomatskih krugova, počeće već sledeće nedelje. Tada će našu zemlju posetiti posrednik u dijalogu sa Prištinom Miroslav Lajčak, a pritisci će biti intenzivirani kada potom dođe i Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

Metju Palmer

Tanjug

Metju Palmer, Foto: Tanjug

Brisel i Vašington u koordinaciji, odnosno pojedine evropske sile i nova administracija SAD preko Lajčaka i Palmera, smatra se u diplomatskim krugovima, zatražiće od Beograda konkretno rešavanje kosovskog pitanja, a lider SRS-a Vojislav Šešelj tvrdi da će to biti tek prvi od sedam zahteva koje će staviti na sto našem državnom vrhu.

- Zapad će najpre pokušati da pritisne Srbiju da prizna nezavisnost takozvanog Kosova. Potom da se pomiri sa unitarizacijom BiH, odnosno da mirno prihvati ukidanje Republike Srpske, zatim će zahtevati da srušimo dobre odnose koje naša zemlja ima sa Rusijom, pa sa Kinom, da bi na kraju zahtevali da se Srbija priključi NATO savezu - rekao je Šešelj navodeći da se ni tu zapadne sile koje su se nameračile na nas neće zaustaviti.

Vojislav Šešelj

Foto: Printskrin TV Prva

Vojislav Šešelj, Foto: Foto: Printskrin TV Prva

- Ako Srbija popusti pritiscima, odmah će Zapad tražiti i da se Vojvodina i Raška oblast otcepe - rekao je Šešelj zaključujući da prozapadnjačke stranke jedva čekaju da počne taj pritisak jer se nadaju da će im zapadnjaci pomoći da dođu na vlast kao DOS 5. oktobra. On je podsetio da su pokret „Otpor“ od početka finansirali Amerikanci.

OD SRBIJE ĆE SE TRAŽITI:

1. Da prizna Kosovo

2. Odrekne se Republike Srpske

3. Pokvari odnos sa Rusijom

4. Naruši odnos sa Kinom

5. Uđe u NATO pakt

6. Dopusti otcepljenje Vojvodine

7. Odrekne se Raške oblasti

I politički analitičar Dragomir Anđelković siguran je da u narednom periodu Srbiju čeka teška borba za očuvanje KiM i RS.

- Na čelu SAD više nije Donald Tramp, a Nemci su, pak, uvek ostajali dosledni toj staroj, evroatlantskoj politici koja podrazumeva centralizaciju BiH i pokušaj nametanja nezavisnosti Kosova Srbiji, a sada će još imati i podršku Bajdenove administracije. Ne treba isključiti mogućnost da nam obustave određene investicije ili povuku neke kompanije koje već rade kod nas. Znači, mogu da izvrše tu neku vrstu ekonomske subverzije koja bi mogla ozbiljno da se odrazi na naš ekonomski razvoj. Sada je na nama da mudro vodimo politiku, da probamo da to izbegnemo, a da ne napravimo ustupke koje traže - ocenio je Anđelković, naglašavajući da Srbija, kada se radi o Kosovu i Republici Srpskoj, mora da se brani pa makar i sama.

- Mislim da će Vučić jasno reći Lajčaku da Srbija nije spremna da prihvati narušavanje dejtonskog poretka, niti da prihvati lažnu nezavisnost Kosova - zaključio je on.

Vučić: Prevario se ko misli da ćemo se odreći onog što je naše

Predsednik Vučić je pre dva dana izjavio da ono što predstoji Srbiji po pitanju KiM nije ni lako ni jednostavno, ali i poručio da ako neko misli da će se Srbija lako odreći onoga što smatra svojim - taj se prevario. On je ponovio da se zna američka pozicija, jer je dovoljno da se pročita čestitka američkog predsednika Beogradu i Prištini, pa da se razume u kakvoj je Srbija poziciji - izuzetno teškoj. Uz to, podsetio je da najveće evropske sile dele stavove nove američke administracije, što samo potvrđuje da će Srbija biti pod pritiskom.

Pročitajte još:

Komentari (4)

beba

26.02.2021 09:08

Da nas bombarduju nece, ali da nam uvedu sankcije mogu i da poniste sve sto smo postigli...

Komandant 1001

26.02.2021 09:45

"Kosovsko pitanje" Srbija može da reši veoma jednostavno i da začepi amerima labrnju i tetki EU, tako............. da Vučić više ne igra na kartu "neutralnosti" (fazon od Ambroza), nego da pod hitno pruži ruku Putinu i kaže, Vladimire postavljaj vojne baze duž Srbije i odoh ja Tebi Vladimire sa Srbijom u Savez !....nema na svetu "neutralnih" političkih država, sve su nekako političko-društveno povezane sa nekim zemljama.

vuk

26.02.2021 11:16

Koje prazne priče vodimo sa šiptarima, Evropom, Amerikom. Gispodine Šešelj, ne spominjete što su zlotvori i neprijatelji najavili ORKIDANJE VOJVODINE I RAŠKE?! Predsednik od toga svega treba da okrene leđa i ignoriše, čak da na koljače i okupatore podvikne!!!

sara

26.02.2021 15:07

Dobiće za sve to odgovor "malo morgen", u prevodu nikada!!!!.