SRBIJOM ĆE VLADATI ŽENE Pored premijerke Ane Brnabić, u Nemanjinoj 11 biće i pet ministarki, jedno ime iznenadilo!

Nova vlada Srbije, koja uskoro treba da bude formirana, imaće mnogo više žena na ministarskim pozicijama nego prethodne, a po svemu sudeći, nju će i voditi jedna žena, dosadašnja premijerka Ana Brnabić, saznaje „Alo!“ iz dobro obaveštenih izvora.

Nemanjina 11
Nemanjina 11, Foto: Masanori Jošida

Većina aktuelnih ministarki iz tabora Srpske napredne stranke zadržaće svoje pozicije, tvrde naši sagovornici, a pridružiće im se još najmanje tri. Reč je o Maji Gojković, aktuelnoj predsednici parlamenta koja će gotovo izvesno stati na čelo Ministarstva kulture i informisanja.

Osim nje, ozbiljne kandidatkinje za ulazak u novu vladu iz tabora SNS-a, ako je suditi po pisanju medija, jesu i poslanica Marija Obradović i donedavna predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

I koalicioni partneri SNS-a uticaće na to da Srbija dobije žensku vladu. Naime, lider SDPS-a Rasim Ljajić je odavno najavio povlačenje, a kako „Alo!“ saznaje, sva je prilika da će ministarstvo koje će pripasti njegovoj stranci voditi neka od dama iz SDPS-a, najverovatnije Tatjana Matić, potpredsednica te stranke.

Broj žena u vladi mogao bi biti uvećan i ako deo vladajuće koalicije postane i SPAS Aleksandra Šapića. Prema našim saznanjima, SPAS će ministarsko mesto, ako ga dobije, poveriti Marini Raguš.

Inače, veći broj žena u vladi, kao i uostalom u Skupštini i lokalnim samoupravama, ne treba da čudi s obzirom na to da je i sam Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke, uvek isticao da su žene odgovornije od muškaraca.

- Mi muškarci, kada nam je voda iznad glave ali uspemo samo malo da se dignemo, mi bismo opet da pokazujemo mišiće i pravimo neodgovorne poteze, a žene su mnogo razumnije i odgovornije, gledaju u budućnost - poručio je Vučić pre tri godine i još tada istakao da je uveren da će u budućnosti biti još veći broj marljivih žena u vlasti.

Politikolog Jelena Vukojičić za naš list navodi da je izuzetno pohvalno to što su žene konačno počele da dominiraju političkom scenom nakon što su decenijama, pa i vekovima bile potpuno skrajnute i potcenjivane...

- Politika se tradicionalno, stotinama godina posmatrala kao polje koje pripada muškarcima i još uvek ima onih koji je tako doživljavaju iako nema objektivnog razloga za to jer je ona oblast koja se bavi životom i svi mi zavisimo od nje. Ova vlast, prvenstveno predsednik Vučić, izdigli su se iznad svih tih predrasuda, pokazali da žene ne smatraju manje sposobnim i u ovom momentu na važnim položajima u našoj zemlji nalaze se žene, vode i Skupštinu i Vladu, a i u najvećoj stranci SNS ima mnogo žena na visokim stranačkim funkcijama. Veoma je pohvalno što će i u budućoj vladi sedeti još više žena nego u prethodnoj. Upravo postavljanjem žena na tako visoke položaje radi se na razbijanju svih predrasuda u društvu kojim se polovina stanovništva gura u drugi plan, a i šalje se jako lepa slika u Evropu i svet - navodi ona.

Niš i Užice prvi put u istoriji dobili žene na čelu grada

Niš je krajem avgusta dobio prvu gradonačelnicu u svojoj istoriji, u pitanju je Dragana Sotirovski (SNS) koja će u naredne četiri godine biti na čelu ovog grada. Dr Jelena Raković Radivojević (SNS) prva je gradonačelnica u istoriji Užica.

Biće i novih muških lica

Nova vlada dobiće i muško pojačanje, u ministarskim foteljama, sprekuliše se, prvi put će se tako naći dosadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Privredne komore Marko Čadež i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.
Povezane vesti

 • Korisnik: Milan Karapandza
  18/09/2020 - 12:57
  Marko Blagojevic umesto Mihajlovicke.
 • Korisnik: ljuba
  18/09/2020 - 07:42
  samo da ne ode Nela Kuburovic
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi