Adam Boehler
Alo/Jošida Manasori
Adam Boehler

Alo/Jošida Manasori

Adam Boehler, Foto: Alo/Jošida Manasori

Ovaj događaj je usledio nakon uspešnih pregovora američke delegacije, DFC, koja je sinoć stigla u Beograd, a koji su se ticali pre svega projekata vezanih za infrastrukturu, ali i razne druge projekte koje bi mogao da finansira taj američki fond.

Ono što je počelo da se postavlja kao glavno pitanje na društvenim mrežama je, " ko je Adam Boler?".

Ana Brnabić

Alo

Ana Brnabić, Foto: Alo

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC Adam Boler je prvi šef te institucije, čije imenovanje je američki Senat jednoglasno podržao.

Dobio poverenje prvog čoveka SAD

Njega je na to mesto u septembru 2019. godine postavio predsednik SAD Donald Tramp, a potom se, u skladu sa procedurom, o tome izjasnio i Senat, koji je u to vreme imao gotovo jedan broj članova republikanaca i demokrata.

Boler važi za čovek sa ogromnim iskustvom u oblastima investicija, preduzetništva i inovacija, na čemu je bio angažovan kako kao deo američcke vlade, tako i van nje.

Pre nego što je postavljen za šefa DFC, bavio se inovacijama u oblasti zdrastva.

Takođe, radio je i kao viši savetnik državnog sekretara SAD, a bio je i zamenik rukovodioca Centara za brigu o zdravlji i Servisa za medicinsku pomoć.

Boler je bio i direktor Inovativnog centra u departmentu SAD za zdravlje i usluge građana.

Na toj funkciji rukovodio je timom od 600 ljudi fokusiranih na inovacije u američkom zdravstvenom sistemu, kako bi se omogućile bolje usluge za pacijente, zdravije okruženje i jeftinije zdrastvene troškove.

Pre angažovanja u američkoj vladi osnovao je tri uspešne kompanije.

Jedna od njih, Landmark Health, koja pruža danonoćnu medicinsku pomoć hronično bolesnim pacijentima u njihovim domovima, postala je najveća američka medicinska grupacija sa preko 1.000 zaposlenih i 80.000 pacijenata, koje opslužuju.

Prva polovina radnog iskustva Bolera bila je fokusirana na domaća i međunarodna ulaganja u SAD i Izrael. Takođe radio je u Finansijskoj i fiskalnoj komisiji u Južnoj Africi, gde je njegov fokus bio na fiskalnoj odgovornosti tamošnjih provincija. Inače, diplomirao je na Univerzitetu u Pensilvaniji. Tokom boravka u Beogradu, gde boravi kao šef DFC, koji će realizovati projekte predviđene sporazumom iz Vašingtona, Boler je naglasio da njegova pozicija nije stranačka, i da odgovara Kongresu.

 .

Pročitajte još: