Aleksandar Vučić
Tanjug
Bespilotna letilica, dron

Printscreen/ Pink

Bespilotna letilica, dron, Foto: Printscreen/ Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

- Ako sam ja dobro razumeo, mi dignemo dron sa dve rakete i uništavamo svaki neprijateljski cilj na devet kilometara - upitao je predsednik Vučić, na šta su vojni zvaničnici kratko odgovorili - "Tako je!".

- Bolje da imamo što više ovoga nego bilo šta drugo. Jeftino, ubitačno, a nemamo žrtava - rekao je Vučić.

Nakon inspekcije letelica Vučić je u hangarima aerodroma pregledao i zemaljske stanice iz kojih će naši vojnici upravljati letelicama.

Obraćanje predsednika Vučića

- Ovo su šest letelica koje smo kupili u Kini, i koje mogu da gađaju mete sa razdaljine od 9 kilometara, ali i da snimaju i izviđaju neprijateljsku teritoriju. To je savremeni način ratovanja, u kome nismo mogli da se merimo sa drugim zemljama, a sada smo počeli i to da razvijamo. Važan je i transfer tehnologije za našeg "Pegaza", to su danas najmodernija oružja. Vidite kako se danas ratuje u Saudijskoj Arabiji i Jemenu, gde ne trpite gubitke a u stanju ste da napadnete neprijatelja - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da i dalje ne sme biti otkrivena cena ovih letelica zbog ugovornih obaveza, ali da nije mnogo u šta se i sam uverio.

- Uobičajeno je da se cene ovakvog oružja drži u tajnosti, ali verujte mi da nije puno.

O Šapcu

Predsednik je potom govorio o ključnim temama i odgovarao na pitanja novinara.

- Ja već dve nedelje ćutim o tome. Oni su izgubili, a 25 godina su na vlasti, Dušan Petrović i Zelenović. I kada tako ubedljivo izgube oni neće da priznaju poraz. Narod u Šapcu je odlučio, nema tog ambasadora koji će im spasti fotelju.

Što se tiče izbora u Hrvatskoj, Vučić je rekao da tamo i dalje ćute na činjenicu da ih je Srbija preskočila po stopi ekonomskog rasta.

O testovima

Vučić je naglasio da testova u Srbiji ima i više nego dovoljno, i da je do sada testirano 420.000 hiljada, neuporedivo više od svih zemalja u okruženju.

- Samo četiri zemlje u Evropi su testirale više od Srbije - Nemačka, Švajcarska, Austrija i Italija.

Situacija sa koronom

- Stanje u Pazaru se polako stabilizuje. I ja sam kriv što nisam ostao u zemlji posle izbora, jer sigurno da bih ranije vojsku uključio u sve i manje bi bilo problema, od Pazara pa redom. Iako je urađeno sve što je moglo, trebalo je ranije to da uradim, al šta ćete, ne možete sve.

Aleksandar Vučić

Printscreen/ Pink

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/ Pink

- Naši lekari su obavili odličan posao, ali sam ja i dalje mnogo zabrinut. Životi ljudi su najbitniji, ali ako nas ovaj virus bude ovako mučio, ko zna šta će biti tokom leta. Mi sada pregovaramo o pravljenju još jedne bolnice, koja će biti privremena, nekih 30 godina, i koja će biti glavna za lečenje od korona virusa. Sa 500-1000 ležajeva, opremljena respiratorima.

Vučić je rekao da država nije ćup iz koga je moguće uzimati pare, i da smo finansijski dobro prošli tokom krize, što je potvrdio i MMF.

- Imate tih stručnjaka koji su opljačkali zemlju, i koji sada kažu: "Hajde da država da još para". Ne možemo, ne smemo da pređemo stopu javnog duga od 60 odsto u odnosu na BDP - rekao je Vučić.

Šest letelica

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsedniku Vučiću novi sistem - šest letelica, sa po dve rakete, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo.

Veoma su precizne i nečujne, a pokrivaju funkciju izviđanja danju i noću.

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Moćni CH-92A!

Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A, Srbija postaje prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu, to neće biti samo prva borbena BPL u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov u VS koja je do sada, počevši od 2008. godine koristila samo mini bespilotne izviđačke letelice (izraelski Orbiter).

VS dakle dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena.

Bespilotna letelica CH-92A koja pripada familiji BPL Cai Hong (skraćenica CH, u prevodu Rainbow, duga) je do sada čak i stručnoj javnosti bila manje poznat ili gotovo nepoznat tip kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice što je donekle i bilo za očekivati jer je reč o novijoj letelici čije su prve opšte poznate fotografije nastale na avio-salonu u Žuhaiju pre dve godine.

CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Nosi dve navođene rakete dometa do šest kilometara i namenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.

Na odabir CH-92A najverovatnije je uticalo to što su njene taktičko-tehničke karakteristike vrlo bliske domaćem Pegazu, zvanično znamo da je nosivost kineske letelice za 20 procenata veća (nosivost Pegaza je 40 kg što se odnosi i na elektronsku opremu). Sve sličnosti kineske i srpske BPL mogu olakšati rad inženjerima na doradi Pegaza do željenog izgleda i zadovoljenja zadatih taktičko-tehničkih zahteva.

Pročitajte još: