Beograd
Privatna arhiva
Beograd

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je sinoć tokom demonstracija u Beogradu. Time su ne samo ponizili policiju, već i državu. Ali, ovo nije jedino divljavštvo koje je počinila opozicija okupljena oko Dragana Đilasa. Minule dve godine bilo je nasrtanja motornom testerom, rušenja gradilišta, paljenja knjiga, nošenja vešala na protestima... 

Sa motornom testerom

Demonstranti predvođeni liderom Dveri Boškom Obradovićem upali su 16. marta 2019. godine u zgradu Radio-televizije Srbije tražeći da se uključe uživo u program. Podsetimo, upad u RTS dogodio se tokom protesta pokreta „1 od 5 miliona“ predvođenih od strane lidera pokreta Dveri Boško Obradović, koji je zahtevao da bude primljen u program. Niz snimaka da je bilo prekomerne upotrebe sile tokom te noći, širilo se društvenim mrežama. Jedan čovek je ušao sa fantomkom i motornom testerom sejući strah pred sobom. Demonstranti su se oglušili o molbe policije da mirno napuste zgradu.

RTS, upad, motorna testera

Alo!

RTS, upad, motorna testera, Foto: Alo!

Nosio vešala po uzoru na nemačke okupatore, a ukinut mu pritvor

Na protestima pokreta "1 od 5 miliona" početkom februara prošle godine simpatizeri Dveri Slobodan Glišić i maloletni N. P. tokom protestne šetnje na Terazijana nosili su improvizovana vešala. Obojicu su se teretila za krivično delo rasna i druga diskriminacija, ali je Viši sud u Beogradu maloletnom NP.P. ukinuo pritvor. Na sledećem, desetom po redu protestu "Jedan od pet miliona" ponovo su se pojavila vešala, jednu na kraju kolone nosio je poslanik Dveri Srđan Nogo, a drugu, negde u vrhu kolone, jedan od učesnika protesta.

Vešala, Terazije

Alo.rs

Srđan Nogo, vešala

Alo.rs

Srđan Nogo, vešala, Foto: Alo.rs

Paljenje knjiga

Tokom promocije "Knjige o Beogradu" zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, aktivisti Saveza za Srbiju protestovali su ispred galerije "Progres" gde je održana promocija. Kada je Vesić izašao, nasrnuli su na njega i ljude koji su bili sa njim, a zatim su pokušali da zaustave automobil kojim se zamenik gradonačelnika odvezao sa događaja. Ubrzo se pojavio i snimak na kom se vidi grupa ljudi koja u Knez Mihailovoj ulici pali Vesićevu knjigu. Vesić je ovaj incident nazvao primerom "nacističke politike" i pokušajem da se "uspostavi aparthejd u Beogradu". Objasnio je da svako spaljivanje knjiga neminovno podseća na nacističku Nemačku kada su tridesetih godina, po dolasku Hitlera na vlast, paljena dela levičarskih, liberalnih, jevrejskih i drugih autora čiji pogled na svet nije bio u skladu sa vladajućom ideologijom. Na lomači su se tada našla dela Hemingveja, Mana, Frojda, Roze Luksemburg, Marksa, Džojsa, Londona, Majakovskog… Deo opozicije oko Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića zapravo je i tada pokazao da isključivo nasiljem želi da ostvari svoje političke ciljeve.

Branko Miljuš, Gorqan Vesić, knjiga, paljenje

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Rušili gradilište tokom policijskog časa

Grupa bandita, pristalica predsednika beogradske organizacije Stranke slobode i pravde Marka Bastaća, usred korone, 28. aprila, tokom policijskog časa okupila se da ruši gradilište na Dorćolu. Bastaćeva rušilačka ekipa divljala je i uništavala postavljanje saobraćajne infrastrukture na uglu ulica Žorža Klemensoa i Venizelosove. U tome im je pomagao i partijski kolega Branko Miljuš. Na ovaj način, Bastać i grupica divljaka oko njega nastavila je sa politikom koju Bastać sprovodi sve ovo vreme, a to je politika rušenja i izazivanja haosa. Jedini cilj im je bio da unište grad i onemoguće normalan život ljudima posle vanrednog stanja, jer su rušili novu saobraćajnu infrastrukturu koja je trebala da bude spremna za Beograđane kada se ukinu mere borbe protiv koronavirusa.

Političko nasilje

Posle svih ovih incidenata i nasilja kojim žele na silu da dođu na vlast, postavlja se pitanje hoće li neko odgovarati i kada će neko stati na put nasilnicima?

Pročitajte i: