Pratimo Grigorija, to nije isti čovek posle povratka iz Amerike! Obaveštajne službe će pokušati da podmetnu patrijarha!
alo.rs
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj, Foto: printscreen/ twitter

Gostujući na televiziji "Prva", on je rekao i da obaveštajne službe iz inostranstva žele da sve pravoslavne crkve podvedu pod kontrolu Carigrada i patrijarha Vartolomeja koji se umešao u crkvene sukobe na području Ukrajne i doveo do raskola u pravoslavnom svetu.

Govoreći o vladikama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Šešelj je rekao da su većinom to časni i pošteni ljudi, ali da, nažalost, postoje i oni drugi. koji su skloni ličnom bogaćenju i članstvu u masonskoj loži.

Na novinarsko pitanje o tome koga bi lider Radikala od vladika voleo da vidi na mestu patrijarha, Šešelj je odgovorio da ne bi o tome želeo da govori, ali je zato otvoreno pričao o tome koga ne bi voleo da vidi na toj funkciji - Vladiku Grigorija.

- Zakleo sam se nakon smrti patrijarha Irineja da ću sve učiniti da ne dovedem Grigorija na patrijaršijski tron zato što bi to bila katastrofa za Srpsku crkvu. Njega sam lično upoznao dok je bio strudent bogoslovije i on je dolazio na moja predavanja - rekao je Šešelj. 

Prema njegovim rečima, vladika Grigorije se nakon boravka u SAD tokom 2000-ih godina vratio kao potpuno drugi čovek koji je počeo da rasprodaje imovinu SPC.

- Glumio je nekog plejboja koji je jurio lepe žene i glumice - rekao je Šešelj i istakao da sve ove stvari zna zato što se ozbiljno bavi istraživanjem aktivnosti vladike.

Vladika Grigorije

Alo!/Masanori Jošida

Vladika Grigorije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Došao sam do toga da je Grigorije prodao zemlju SPC na Rondou, elitnom delu Mostara koju je ugledna srpska porodica poklonila crkvi, a pare od transakcije je lično potrošio. Tu je sada izgrađen tržni centar. Zatim je ulagao pare u hotel Platani u centru Trebinja. Tamo su prvo bile uložene pare iz Investicione razvojne banke i taj hotel je bio u vlasništvu eparhije Zahumsko-Hercegovačke, što znači pod njegovom ličnom kontrolom. Takva je stvar i sa vinarijom manastira Tvrdoš. Hotel je propao, a vinariju je prvo dao u zakup, pa je prodao nekom privatniku. Tragovi kako se kretao taj novac nema. On je te pare uzimao, spiskao.  - rekao je Šešelj koji je otkrio da podatke o vladiki Grigoriju dobija od operativne grupe koju je sam formirao.

Lider SRS-a je izneo podatke i o tome da je nakon bankrota vinarija Tvrdoš obnovljena donacijom preduzeća Hidroelktrane Trebinje, ali i da je taj pokušaj revitalizacije preduzeća propao jer je Grigorije loše upravljao novcem.

- Kada je prva berba propala, Grigorije je kupovao vino i predstavljao ga kao vino iz vinarije manastira Tvrdoš. Neki kažu da je vino kupovao iz Nemačke, a grožđe iz Makedonije - rekao je Šešelj. 

Ovde se lista imovinskih malverzacija vladike Grigorija ne završava. Šešelj navodi i da je vladika učestvovao u mahinacijama sa crkvenom imovinom na Stradunu, u centru Dubrovnika.

- Tamo je postojala crkvena imovina ogromne vrednost i on je našao nekog muslimana Alijagića i s njim ugovorio da zameni ovu eksluzivnu imovinu u centru Dubrovnika za Alijagićevu kuću u naselju Bregari koja vredi nekoliko hiljada evra. Taj Alijagić tu imovinu na Stradunu izdaje u zakup koji se kreće oko 10.000 evra mesečno i nije uplaćivao staž sveštenicima eparhije - naveo je Šešelj.

VLADIKA TRAŽIO ELITNO DRUŠTVO

Šešelj ističe kako je vladika Grigorije tražio društvo otmenih i bogatih ljudi i naveo da se družio sa fudbalerom Dušanom Savićem, Borisom Tadiće, košarkašem Bodirogom.

 - Grad Trebinje je pisao Irineju i žalio se na to da se Grigorije upustio u biznis i estradu i tražio od patrijarha da pokušaju da ga urazumi - rekao je on.

Šešelj je naglasio da posebno zamera Grigoriju to što ga je napao dok je bio u Hagu sa pozicija haškog tužilaštva. Posebno mu ne oprašta to što je napadao i Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Na kraju je posebno upoziro da se najviše plaši toga da ga američke tajne službe svojim poznatim metodama ne proguraju za patrijarha.

Pročitajte još:

Komentari (3)

gluposti

15.01.2021 12:49

Kako rimo katolik može javno da kaže za pravoslavne vladike da su dobri ili skloni bogaćenje i nemoralu.

Borko

15.01.2021 13:28

Ti nisi dosledan da biraš Patrijarha.

Ljiljakoren

15.01.2021 17:39

Haha ova"mešina"koju još zovu i vojvoda četnički, brže bolje odvalio jezičinu i laje na episkopa Grigorija! Pseto bilo—džukela ostalo(što reče prof.dr.Biljana Plavšić!