Vojislav Šešelj
Foto: Printskrin TV Pink
Vojislav Šešelj

Foto: Printskrin TV Pink

Vojislav Šešelj, Foto: Foto: Printskrin TV Pink

Lider radikala kaže da je Grigorije do tada bio nacionalista, a da je plan CIA bio da se preuzme kontrola nad srpskom crkvom.

- Kad se vratio u zemlju, imao je bliske odnose sa američkom ambasadorkom u SAD Morin Kormak. Kada je Dodik, koji je do tada imao vrlo bliske odnose sa Grigorijem, raskinuo odnose sa američkom ambasadom u BiH i odbio da se rukuje sa Morin Kormak zbog njenih antisrpskih nastupa i kad je rekao da je nepoželjna u RS, onda je posle nekoliko dana, Grigorije nju pozvao da dođe u Trebinje. Tamo je lepo dočekao, ugostio i satima sa njom vodio poverljive razgovore. “Večerali smo i razgovarali dugo, iskreno i otvoreno o svemu, pa i o Dodiku i Republici Srpskoj. Tad je Griogije rekao da je "to jedna ozbiljna i divna žena, odličan diplomata. Na konstataciju novinara da se nedavno Dodik nije hteo rukovati s njom, vladika Grigorije je rekao da je to doživeo tužno. Tako je kvario odnose sa Dodikom, sa kojim je do tada blisko sarađivao. Dodik je povlađivao njegovim tajkunskim planovima i ciljevima i pomagao mu da vodi biznis, davao mu određene privilegije, dotacije... Kad je to prestalo, onda je Grigorije hteo da formira svoju stranku i u toj svojoj stranci je imao ljude, a stranku je nazvao Socijalističku partiju Srpske - Naš grad, naša priča. Na čelu je fiktivno bio izvesni Dejan Bošnjak, povratnik iz SAD i Milan Tomanović. Ova stranke je pukla na izborima, nije osvojila nijedan mandat. Onda je Grigorije tražio načina da se ponovo dodvori Dodiku, ali za sada nemam informacija da li je u tome uspeo, ali ne verujem. Ipak, gleda da odmrzne odnose - rekao je Šešelj.

Druga slika govori o sastanku na kom je jednom srpskom svešteniku, koji je pod Grigorijevom ingerencijom, dodeljena nagrada zagrebačkog Večernjeg lista zbog verske tolerancije koju je zastupao.

Grigorije, Foto: Printscreen

- Grigorijev sveštenik Marko Gojačić je na mestu stradanja Srba u selu Prebilovci govorio da su "Srbi divlji narod", a jedan stari prekinuo je sveštenikovu besedu i pitao ga zašto ih vređa i naziva divljacima. Pop Gojačić je mirno nastavio da ponavlja kako su „Srbi divlji narod i primitivci“, što će reći nepristojni, neobrazovani i nevaspitani. Čudno je što sveštenik Gojačić javno ponižava i omalovažava sopstveni narod bez ikakvog povoda, i to na dan u kome se slave Prebilovački i Donjohercegovački mučenici koje su ustaše bacile u jamu Šurmanci kod Međugorja!?

nagrada, Foto: Printscreen

I dok pop Gojačić javno vređa i ponižava pripadnike svog naroda, na drugoj strani, veoma biranim riječima govori o komšijama rimokatolicima. Ljubav prema Hrvatima pop Marko razvio je kao aktivni član hrvatskog stonoteniskog kluba „Brotnjo“ iz Čitluka za koji redovno nastupa noseći crni dres i grb sa šahovnicom. Da „susedi“ znaju da cene dodvoravanje čapljinskog paroha pokazao je hrvatski Večernji list koji je popa Gojačića ove godine u Mostaru nagradio priznanjem „Večernjakov pečat“ za međureligijski dijalog - izjavio je Šešelj, citirajući tekst o tom svešteniku.

Grigorije, Foto: Printscreen

Imam i fotografije gde se vide rimokatolički sveštenici i naši sveštenici, kako zajedno molitve čitaju, onda fotografiju mostarskog paroha Radivoja Krulja i igumana Danila Pavlovića na prijemu u američkoj ambasadi u Sarajevu 2016. godine gde su srpski sveštinici zamenili kamilavke ludačkim kapama.

Šešelj je prikazao i fotografije Grigorija kako preseca slavski kolač u trenerci i kako žensku decu uvodi u oltar.

- Ja bih možda bio za to da se ženama dozvoli i da uđu u Hilandar, ali kad nešto postoji kao kanon, onda to vladika mora da poštuje - izjavio je predsednik SRS.

Šešelj je prikazao i fotografiju susreta Grigorija sa papom Franjom. Šešelj je podsetio da ceni papu Franju i da se nada da sa njim može doći do izmirenja crkava, ali da Grigorije nije imao dozvolu Sinoda SPC za sastanak sa papom.

- Dok se crkve ne izmire, mi smo jedni za druge jeretici - izjavio je predsednik SRS.

Šešelj je podsetio i na priču o emotivnim vezama novinarke Nataše Miljanović Zubac i glumice Katarine Radivojević sa Grigorijem.

- One su kao pravoslavke ulazile u ljubavne veze sa episkopom Grigorijem. Ona će ići u manastir? U Trebinju sa njom nije bio samo onaj koji je žurio na voz! Zato što ne veruje u Boga, može da se zakune u svakom mestu. Neka me tuži! Ima još njih koje su se sa njim švalerisale i dobile ogromne crkvene pere. Kad je u pitanju pravoslavni vladika, onda se ne postavlja pitanja da li sam ja džentlmen, već mora da se zaštiti crkva. Grigorije je položio monaški zavet i on je morao, po cenu života, da poštuje taj monaški zavet. Za novinarku sam dobio novu informaciju da od kada joj se muž ubio, nije dala da njena deca stupaju u kontakt sa muževljevim roditeljima. To je javna stvar jer zamalo da nam tog čoveka postave za patrijarha ovde. To je bio američki plan, koji sam ja razvalio i danas sam već ubeđen da nema ništa od njegovog izbora. Ovo nisu porodični odnosi, ovo se tiče srpske crkve - izjavio je predsednik SRS.

Podsetimo, novinarka Nataša Miljanović Zubac i glumica Katarina Radivojević, demantovale su Šešeljeve tvrdnje da su bile u vezi sa Grigorijem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (3)

Samošanin

13.02.2021 09:26

Kažete predsednik Srs? Da li to još postoji????

vernik

13.02.2021 10:55

Ovaj ortodoksni katolik i borac protiv SPC, ZA MALU KINTU, napada velikodostojnike SPC. Ali njegova reč ne vredi ni cvonjka, a ni pušljivog boba.

Jelena

13.02.2021 12:44

Seselj uglavnom govori o sebi i svojim porocima iznoseci tudje poroke. Jad i beda.. Prvo treba da zaviri u svoju dusu ako je ima!